Recent s-au încheiat cercetările arheologice preventive la fosta biserică Evanghelică din Vermeș (comuna Lechința).


Din cauza timpului nefavorabil acestea au fost decalate de la sfârșitul anului 2023 și continuate în anul curent. Acestea au adus o serie de noi informații privind istoricul evoluției bisericii, fiind identificată și cercetată sacristia perioadei catolice a acesteia (de pe latura nord-estică a bisericii) și identificarea unui zid masiv în imediata apropiere. Fosta sacristie a fost demolată încă din perioada medievală, piatra fiind reutilizată pentru faza ulterioară de construcție a bisericii. Nu a mai fost identificat decât patul zidăriei acesteia, realizat din piatră de râu prinsă cu lut. Pe latura estică aceasta a fost grav afectată de o groapă de var modernă, folosită pentru ultima tencuială aplicată pereților exteriori ai bisericii. Noul zid identificat are o structură extrem de compactă și este realizat din piatră fasonată prinsă cu lut, fiind la o distanță de circa 50-60 cm de zidul ce închidea latura nordică a sacristiei. Acesta continuă atât spre est cât și spre vest, fiind un posibil zid de incintă al unei faze timpurii a bisericii sau zidul unei construcții încă necunoscute din imediata apropiere a bisericii.
Pe lângă un bogat material ceramic medieval identificat se mai remarcă și identificarea unor complexe preistorice din epoca bronzului mijlociu, dar și material ceramic ce poate fi încadrat primei epoci a fierului. Tot lângă zidul demantelat al sacristiei, sub nivelul acesteia au fost identificate două morminte cu material ceramic preistoric.

„Cu speranța că cercetările arheologice vor continua la biserică, mulțumim pe această cale prietenilor de la asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean – pentru sprijinul nemărginit și răbdarea care au avut-o cu noi și tuturor voluntarilor participanți pe șantier, în special celor de la Școala Gimnazială Uriu – profesor Adrian Szakacs și Școala Gimnazială Tiha-Bârgăului – profesor Sălăgean Ștefan. Radu Zăgreanu, Angelica Moldovan – arheologi Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud“, au transmis reprezentanții muzeului.

Citește și:

Dulgheri din Estonia și Letonia la restaurarea Bisericii Fortificate din Vermeș

SPUNE-TI PAREREA