Jandarmii montani Rodna au intervenit azi pentru sprijinul unui bărbat în Poiana cu Narcise. Acesta a suferit o lovitură în zona capului după ce un bolovan s-a desprins de pe un versant.

„Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca din Munţii Rodnei a început să înflorească – jandarmii montani Rodna patrulează în zonă pentru a oferi sprijin turiştilor care o vizitează. În cursul zilei de astăzi, un bărbat a suferit o lovitură în zona capului, aceasta fiind provocată de către o piatră căzută de pe versanți. Bărbatul de 37 de ani a fost condus de către jandarmii montani cu ATV-ul din dotare până în zona Izvorul Roșu din Valea Vinului, unde a fost predat echipajului SMURD solicitat de către aceștia prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Ca urmare, jandarmii montani fac un apel în ceea ce privește modul de deplasare pe creastă pentru a evita ca astfel de situații să se repete.
Având în vedere faptul că narcisele au început să înflorească, turişti dar şi localnici vizitează Poiana cu Narcise care este o zonă protejată de lege. Florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină. În fiecare an foarte multe persoane vizitează poiana, mai ales în perioada de maximă înflorire.
Rezervaţia naturală aflată în Munții Rodnei, are o suprafaţă de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m.

Pe muntele Saca din masivul cristalin al Rodnei se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului“, a transmis Jandarmeria Bistrița.

 

SPUNE-TI PAREREA