Cu siguranță, Bistrița-Năsăud este o zonă de o frumusețe naturală aparte, oferind numeroase oportunități pentru iubitorii de natură și pasionații de drumeții. În special primăvara și vara, regiunea se transformă într-o explozie de culori, iar flora de sezon este un spectacol ce nu trebuie ratat. Pentru cei dornici să exploreze frumusețea naturii din Bistrița-Năsăud, există o varietate de trasee și locuri deosebite de descoperit.
Rezervația naturală din Blăjenii de Jos, unică în România
O rezervație naturală unică în România, dar, din păcate, lipsită de grija autorităților locale, este „La Sărătură” este o arie protejată de interes național din localitatea Blăjenii de Jos. Este vorba de o rezervație naturală de tip botanic într-o zonă sărăturoasă unde se găsește o fântână cu apă sărată construită de prin secolul XIX de către sașii din Blăjenii de Jos și Tărpiu.
Rezervația naturală suprapusă sitului Natura 2000 – „La Sărătură”, este singura rezervație de acest tip din România, în alte țări din regiune (de exemplu Ungaria, Ucraina, Polonia ș.a.) există rezervații de acest tip, dar sunt foarte mici ca și întindere comparativ cu aceasta.
În arealul rezervației naturale este semnalată prezanța unei comunități de plante halofile (foarte rare), cunoscută sub denumirea populară de limba peștelui (Armeria sampaioi – sinonim: Armeria maritima Wild), specie vegetală (din familia Plumbaginaceae) aflată pe Lista roșie a IUCN[7], alături de care mai vegetează coada șoricelului (Achillea millefolium), coamă de aur (Aster linosyris), ghirin (Suaeda maritima), iarbă sărată (Salicornia europaea), lobodă (Atriplex patula), iarba broaștei (Juncus bufonius), șovârvariță (Inula britannica), sică (Limonium gmelinii), troscot (Polygonum aviculare) sau albăstrică (Aster tripolium).
Iriși sălbatici de pe Valea Bârgăului
O floare delicată și încântoare este și irisul sălbatic, descoperit de Gavrilă Albert pe Valea Bârgăului.
Poiana cu Narcise, cel mai iubit obiectiv turistic
În fiecare an, bistrițenii așteaptă cu nerăbdare momentul înfloririi narciselor din Masivul Saca, Munții Rodnei. Narcisele sunt deja înflorite și dacă vremea se arată favorabilă, se deschide sezonul de drumeții în această zonă.
Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei, are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.
Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.
Brândușele de munte, viu colorate lângă pâlcuri de zăpadă
Cei care se încumetă pe cărări de munte, în această perioadă, pot găsi încă pâlcuri de zăpadă care contrastează puternic cu brândușele de mutne, viu colorate.