Biserica „Sf. Ilie Tezviteanul” din comuna Prundu Bârgăului, construită recent, a fost sfințită marți, 7 mai. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența unui număr mare de credincioși, dar și a mai multor oficialități.

Vă sunt profund recunoscător pentru căldura și deschiderea cu care ați participat astăzi la ceremonia de sfințire a Bisericii „Sf. Ilie Tezviteanul” din comuna noastră.
Cu ajutorul divin, am avut parte de o vreme splendidă care ne-a permis să ne adunăm într-un număr atât de mare, în jurul noului lăcaș de cult.
Aș dori să îmi exprim recunoștința față de Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, pentru slujba impresionantă și pentru mesajele pline de căldură adresate comunității.
De asemenea, îi mulțumesc din suflet preotul paroh de la Parohia Ortodoxă Prundu Bârgăului, Cristian Dolha, pentru finalizarea cu succes a acestui proiect de suflet.
Mulțumesc de asemenea domnului Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnului Bogdan Ivan Gruia, ministrul Digitalizării, și domnului Teofil Iulian Cioarbă, prefectul județului Bistrița-Năsăud, pentru onoarea lor de a se alătura nouă la acest eveniment semnificativ pentru noi, locuitorii din Prundu Bârgăului.
Vă doresc tuturor sănătate și să ne întâlnim cu bucurie și în viitor pentru a celebra împreună astfel de evenimente minunate!“, atransmis primarul Doru Crișan.

Biserica „Sf. Ilie Tezviteanul” din prundu Bârgăului este unul dintre puținele lăcașuri de cult din România care au copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița, sfințită la Muntele Athos.

Icoana originală, pictată la Schitul Bucium, azi Mănăstirea Bucium din județul Iași, se află acum la Schitul Românesc Prodromu („Înaintemergătorul”) din Sfântul Munte Athos.

Pictarea ei a avut loc în 1863, când se construia Schitul Prodromu. Cuvioșii ctitori monahi, Nifon şi Nectarie, au căutat un iconar care să picteze o icoană a Maicii Domnului în curăție, post şi rugăciune.

L-au ales pe Iordache Nicolau din Iași, iconar bătrân și credincios. Acesta a pictat veşmin­tele și fundalul, lăsând la urmă chipurile, după cum este rânduiala picturii de icoane.
Se spune că, în mod inexplicabil, la final, sfintele chipuri nu se lăsau zugrăvite cum se cuvine. Amărât, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi.

În dimineața următoare însă, a descoperit icoana pictată cu chipuri senine și luminoase. El a lăsat o mărturie scrisă în 29 iunie 1863 despre aceasta, document care se păstrează la Schitul Prodromu.

Icoana a făcut numeroase minuni pe drum spre Sfântul Munte, arătându-și puterea celor care veneau să o cinstească plini de credință.
Există mărturii că Sfintele Chipuri din icoană se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se. De asemenea, surse bisericești susțin că icoana a fost cercetată la microscop și nu prezintă urme de pensulă.

SPUNE-TI PAREREA