Ziua de 8 Mai este Ziua Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, conform unei legi adoptate în 9 martie 2015, în România, pentru a marca atașamentul țării noastre față de valorile fundamentale comune statelor membre UE.

Un domeniu în care se conturează tot mai pregnant necesitatea unei egalități între femei și bărbați este politica. Deși multe femei activează în politică, în Bistrița-Năsăud, puține ajung în funcții de conducere.
Dacă vorbim de funcția de primar, județul Bistrița-Năsăud este singurul din țară fără vreo primăriță, ceea ce arată ori că femeile nu sunt destul de determinate, ori că există încă o mentalitate conform căreia la cârma unei comunități trebuie să se afle un bărbat.
Din 62 de unități administrativ-teritoriale ale județului, 4 urbane și 58 rurale niciuna nu este condusă de vreo femeie și nici nu a fost în ultimii 30 de ani.

Șanse prea mari să se schimbe acest lucru nu sunt nici în 2024, dar sunt câteva femei care s-au încumetat să intre în cursa electorală pentru primărie, inclusiv în municipiul Bistrița.

Astfel, printre cei cinci candidați rămași în competiție pentru Primăria Bistrița se află și o femeie. Este vorba de Rodica Dobraniș, care nu își încearcă norocul pentru prima dată. Ea a mai candidat la primărie și în 2020, sub egida Partidului Oamenilor Liberi, când a obținut 5,3% din voturi. De data aceasta, a ales partidul AUR, deși, până nu demult, era rezervată în privința doctrinei propagate de partidul care îl are în frunte pe controversatul George Simion. Rodica Dobraniș și-a continuat activitatea de activist civic în Bistrița, cel puțin, pe rețelele de socializare. După ce s-a decis să intre în rândul celor de la AUR, ea a avut grijă să șteargă de pe Facebook postările prin care își exprima dezaprobarea față de această organizație pe care o considera extremistă.

Tot de la AUR candidează și Loredana Baltă, la Primăria Comunei Dumitrița, unde primar în funcție este Ilie Uchrenciuc (PSD). Loredana Baltă nu a răsărit chiar de nicăieri, ea se pregătește de câțiva ani pentru această candidatură, devenind foarte vocală în comunitatea din Dumitrița, de ceva vreme. Ea este vocea critică din comună, aducând în prim plan mai multe nereguli din Dumitrița sau proiecte gestionate prost de actualul primar. Aceasta a intrat în conflict cu primarul care a și acționat-o în instanță, agasat de criticile ei.

PSD-ul mizează pe o femeie candidat la una dintre cele mai importante primării din județ, primăria Orașului Năsăsud. După ce social democrații au pierdut această primărie în 2020, acum se bazează pe candidatul Ionela Bidică, o femeie respectată în comunitate. Ionela Emilia Bidică are 54 de ani, este președinte PSD Năsăud, profesor și psiholog clinician. Activează în PSD din anul 1993 și este consilier local din anul 2016. De asemenea, este director-adjunct al Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” și membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Năsăud.

Din partea PNL candidează la Primăria Șieu Roxana Pașc, o femeie care nu se dă bătută. Ea a candidat și în 2020, fiind, în permanență, foarte activă în spațiul public. Pe lângă o voce critică, Roxana Pașc se exprimă ca o persoană caldă, atașată de comunitate.

Un cadidat femeie la o primărie din județ are și Alianța Dreapta Unită, care merge pe mâna directoarei Dana Pop la Primăria Ilva Mare. Dana Pop este directoarea Școlii Gimnazaiale Ilva Mare și este caracterizată mai ales prin ambiție și dorința de a se face remarcată.

SPUNE-TI PAREREA