Tradițiile de Paște sunt păstrate cu sfințenie în mai multe zone rurale din Bistrița-Năsăud, unde, în fiecare an, Învierea Domnului este întâmpinată cu bucurie și respect pentru obiceiurile strămoșești.

Chiar și în vremuri în care lumea dispune de tehnologie de ultimă generație, tradițiile reprezintă un adevărat patrimoniu cultural, transmis cu grijă și respect de la o generație la alta. În fiecare an, sărbătoarea aduce comunitățile împreună într-un spirit de bucurie, recunoștință și solidaritate, reconfirmând legăturile strânse dintre oameni.

În mai multe comune din județ, copiii se gătesc de sărbătoare, în ziua de Paște, și pornesc pe la casele oamenilor unde primesc ouă roșii și dulciuri.

De asemenea, a doua zi de Paște, este un prilej de veselie, după cel mai lung post de peste an, așa că oamenii se îmbracă în haine tradiționale, merg la biserică, după care petrec împreună.
Obiceiul este păstrat în mai multe zone rurale din județ, cum este, spre exemplu, comuna Zagra unde întreaga suflare s-a îmbrăcat azi de sărbătoare.

 

Comuna Zagra, Bistrița-Năsăud
Foto: Gavrilă Domide Fătu

SPUNE-TI PAREREA