Prizele Gewiss sau de la oricare alt brand sunt dispozitive electrice de nelipsit în orice fel de casă ai locui. Chiar dacă nu te interesează neapărat domeniul acesta, este bine să ai câteva noțiuni de bază despre prize pentru că nu știi niciodată la ce îți folosește informația și mai ales pentru că siguranța în casa ta trebuie să primeze întotdeauna.

Domeniul electricității, la fel ca și toate celelalte domenii, a evoluat foarte mult în ultimii ani și prizele s-au diversificat, existând de la prize modulare și până la prize cu întrerupător.

Ce sunt prizele?

Dar să începem cu începutul și să vedem ce sunt prizele.

Poate că pare o întrebare simplă însă nu toată lumea știe să răspundă la ea, așa că acesta este motivul pentru care începem cu definiția. Prizele sunt dispozitive electrice care fac posibile legăturile electrice dintre rețeaua electrică și consumatori, cu ajutorul unei fișe de curent electric. Mai simplu spus, prizele Gewiss sau orice alt tip de prize sunt dispozitive electrice intermediare, care fac posibilă funcționarea aparatelor electrocasnice sau orice alt fel de aparat care funcționează fiind conectat la curent electric.

Acum, că ai înțeles ce sunt prizele, hai să vedem care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre prizele Gewiss și nu numai.

  1. Prizele sunt o cauză importantă a producerii incendiilor

Poate că nu știai, însă prizele sunt o cauză importantă a producerii incendiilor, atunci când există probleme la sistemul de instalație electrică. Acest lucru înseamnă că este foarte importantă montarea corectă a prizelor din locuința ta și verificarea lor frecventă. Asigură-te că totul este în regulă și că nu există riscuri de producere a unui incendiu care să fie cauzat de proasta funcționare sau montare a prizelor din casa ta.

  1. Există mai multe tipuri de prize

În funcție de criteriile folosite, există mai multe tipuri de prize Gewiss sau de la oricare alt brand, după cum urmează.

  • Prize monofazate sau prize trifazate, în funcție de tipul de rețea electrică și modul de conectare
  • Prize cu fixare cu gheare și prize cu fixare cu șuruburi, în funcție de sistemul de prindere
  • Prize îngropate sau aplicate pe perete, în funcție de modalitatea de montare
  • Prize simple sau prize duble, în funcție de numărul de aparate pe care îl pot conecta
  • Prize cu împământare sau fără împământare, în funcție de gradul de protecție pe care îl oferă
  • Prize ce se încadrează în standardul italian sau în cel german, în funcție de standardele folosite – standardul italian sau modular, cum mai este el numit, are avantajul că oferă o modularitate mai mare, așa cum îi spune și numele, iar standardul german și cel mai popular standard în țara noastră, vine cu beneficiul că aceste prize se pot monta direct în dozele din perete
  • Prize ceramice sau prize din polimeri, în funcție de materialul din care acestea sunt confecționate – în ceea ce privește calitatea, experții recomandă să te îndrepți către prize confecționate din polimer deoarece sunt mult mai rezistente, în timp, la foc, în vreme ce prizele ceramice se degradează mai rapid

 

  1. Prizele sunt sigure dacă respecți standardele de siguranță

Există o întreagă istorie a panicii în ceea ce privește prizele, însă poți să eviți toate neplăcerile posibile cauzate de acestea dacă respecți toate măsurile de siguranță, cum ar fi protecția acestora, în cazul în care ai copii și trebuie să-i ții departe de prize, sau montarea prizelor. Este foarte important modul în care prizele sunt montate, așa că dacă tu nu te pricepi să faci acest lucru, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui electrician pentru a preveni orice fel de neplăceri sau chiar pericole. De asemenea, ori de câte ori crezi că ceva este în neregulă cu prizele Gewiss sau orice alt tip de priză ai avea în casa ta, te sfătuim să anunți aceste lucruri și să chemi o echipă de experți, care să-ți verifice instalația electrică.

Pune mereu siguranța pe primul loc!

SPUNE-TI PAREREA