Candidatul PSD la Primăria Bistrița, Gabriel Lazany, și-a prezentat azi un nou proiect electoral. El vrea să reconfigureze Piața Mihai Eminescu din Bistrița, undea vrea să construiască o parcare pe trei nivele, cu 900 de locuri.

Acest lucru ar implica demolarea vechiului cazino și extinderea spațiului verde. De asemenea, spații verzi ar urma să fie construite peste clădirile care adăpostesc parcările.

Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte. Ce înseamnă el de fapt? Înseamnă regândirea întregii zone. Înseamnă construirea unei parcări supraetajate pe amplasamentul acestei clădiri care din punctul meu de vedere este o clădire monstruoasă care nu se încadrează în peisajul urban de viitor al Bistriței. O clădire care va oferi 900 de locuri de parcare pe 3 nivele. 900 de locuri de parcare înseamnă rezolvarea a unui sfert din cele 4000 de locuri de parcare care urmează a fi desființate. Va deveni parc și clădirea parcării, pe zona de etaj. Va fi un parc de 12.000 de mp, care va oferi bistrițenilor un timp liber de excepție. Este gândit cu toate facilitățile de care are nevoie un parc: toaletă, locuri de petrecere a timpului liber. Sunt 3 fântâni arteziene, care sunt rezervoarele de apă necesare pentru stingerea incendiilor care ar putea apărea la parcare. În momentul de față, criza locurilor de parcare din această zonă este amplificată de prezența în această zonă a multor instituții publice: de învățământ, policlinică, politie, trezorerie”, a explicat Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.

2 COMENTARII

  1. Un mare Fasssssssssss electoral organizat ca la carte cu ecrane si microfoane.
    Pana una alta sa multumim ecologistilor lui Marius Balan care au salvat caisii infloriti si in anul acesta si i-au dat peste degete vestitului primar OTCretul care voia sa faca haram in parc pentru a se realiza o parcare subterana cu tot cu spalatorie avand in vedere panza freatica la nici un metru adancime.
    Ecologistii se pisa pe ei de ras !

  2. PSD-istii bistriteni sunt pusi pe demolare. După acea ideie tâmpită cu demolarea stadionului Jean Pădureanu pentru extinderea parcului municipal, acum vin cu una si mai năstrusnică privind demolatea clădirii din Piata Mihai Eminescu pentru a construi o parcare supraetajată, in conditiile in care orasul Bistrita nu dispune de o sală de spectacole culturale pe măsura unei resedinte de judet. Casa de cultură are circa 300 de locuri , iar sala de la cinema Dacia, cam tot atâtea. Si nu doar numărul de locuri din sală este problema, ci si dimensiunea redusă a celor două scene, care nu pot găzdui spectacole teatrale sau muzical-coregrafice de amploare.
    Dupa cum se stie, inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
    În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și acea parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. In felul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.

SPUNE-TI PAREREA