Astăzi, 8 aprilie, este ziua cea mare pentru fenomenul astronomic al anului: o eclipsă totală de soare, care va uimi zeci de milioane de oameni, în America de Nord. Luna se va poziționa, luni, perfect între Pământ și Soare. Vor fi patru minute și jumătate de întuneric, în timpul zilei.

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită – virtual – oriunde în lume. NASA oferă transmisiuni în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei. În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

Cercetătorii profită de aceste momente prețioase pentru a pune în practică experimente științifice adesea imposibile, pentru a mai desluși din secretele universului.

Eclipsa totală de soare se anunță a fi mult mai spectaculoasă decât cea din 2017. Poate fi urmărită pe internet și din România. Patru minute și 28 de secunde. Atât va dura spectacolul fascinant al eclipsei de soare, care va începe peste câteva ore pe continentul american.

Luna se va poziționa între Soare și Pământ, proiectând o umbră impresionantă, care va acoperi complet discul solar.

Fenomenul astronomic va începe în Pacific, va traversa Mexicul, apoi va tăia Texasul pe o traiectorie spre nord-est, trecând prin 15 state americane. Ulterior, se vă îndrepta spre Canada și Atlanticul de Nord. Pentru cei care vor să fie mai aproape de acțiune, două companii aeriene americane organizează zboruri în timpul eclipsei. Totodată, NASA va lansa trei rachete de cercetare pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului, atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părți a planetei. Alții au ales să-și unească destinele în această zi specială. În Arkansas și Ohio, aproape 450 de cupluri vor spune „da” în momentul de maximă intensitate.

Următoarea eclipsă totală de Soare va fi în 2026 și va fi vizibilă deasupra Groenlandei, Islandei și Spaniei.

SPUNE-TI PAREREA