Refacerea ecosistemelor acvatice și îmbunătățirea condițiilor de mediu pe râul Bistrița au făcut subiectul unei ședințe care a avut loc recent la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. Ședința a implicat și o deplasare în comuna Livezile pentru evaluarea cursului de apă.

Ședința tehnică de azi a avut ca subiect principalele deficiențe constatate la ihtiofaună, în urma analizelor datelor biologice de monitorizare a calității apei de pe râul Bistrița și Șieu, studiu realizat de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa în decursul anilor 2005-2020.
În cadrul ședinței, alături de prefectul județului Bistrița-Năsăud Teofil Cioarba și subprefectul Décsei Atilla au participat Directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Ștefan Rus, inginer șef Direcția de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud Feher Gabor, șef avize-autorizații ABAST Iulia Salagea, și șef exploatare lucrări ABAST Bexa Adrian.
Proiectul propune o serie de măsuri printre care realizarea mai multor praguri de fund (lucrare de regularizare a albiei) și praguri de cădere (lucrări de modificare a pantei hidraulice a cursului de apă) metode aplicabile râului Bistrița pentru controlul inundațiilor precum și conservarea habitatelor acvatice specifice pragurilor de râu, acestea fiind zone naturale care mențin ecosisteme acvatice diverse.
Obectivul general al proiectului este reprezentat de către îmbunătățirea condițiilor de mediu și refacerea ecosistemelor acvatice pe tot tronsonul râului Bistrița.
De asemenea, a fost luată deciza unei ședințe viitoare care va implica toate unitățile administrativ-teritoriale cu privire la igienizarea malurilor și văilor existente pe raza UAT-urilor.
Ședința a implicat și o deplasare în teren la Livezile pentru o evaluare a cursului de apă de pe raza comune“, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA