În ciuda numelui, Aerogami nu este o nouă marcă de încălțăminte Nike și nici nu este doar o altă tehnologie. De fapt, Nike Aerogami este mult mai mult și va face pentru îmbrăcămintea tehnică ceea ce Vaporfly a făcut pentru încălțăminte în urmă cu câțiva ani. Este un nou mod de confecționare a țesăturilor pentru a crea articole de îmbrăcăminte care reușesc să acopere una dintre cele mai importante nevoi atunci când vine vorba de alergare: să pună capăt problemelor legate de transpirația în exces în anumite zone ale corpului, iar acest lucru se face inspirându-se din arta origami.

Și, bineînțeles, brandul amrican a decis să folosească această tehnologie avangardistă pentru prima dată într-una dintre piesele vestimentare de bază și cele mai îndrăgite de toți alergătorii, geaca Nike Run Division Aerogami, lansată în vara anului 2023 și mai întâi a apărut geaca damă Aerogami, iar după câteva luni și versiunea pentru bărbați.

Ce face ca tehnologia Nike Aerogami să fie specială?

„Știți de câte ori am văzut un alergător care trebuie să își dea jos geaca lungă în mijlocul traseului sau trebuie să își suflece mânecile? Uneori, chiar dacă există soluții pe piață, acestea nu sunt suficiente pentru ca alergătorul să se simtă confortabil și concentrat, iar acesta se simte în continuare ca și cum ar purta o pungă de plastic pe post de jachetă. Aceasta a fost cu adevărat problema pe care am vrut să o abordăm”, a explicat Jahan Behbahany, Senior Innovation Product Manager la Nike.

„Cu tehnologia Aerogami, toate aceste probleme au luat sfârșit. Este un sistem de ventilație care se adaptează în mod autonom la nevoile sportivului, creând haine de performanță mai respirabile, cu ventilație la cerere. Frumusețea acestei tehnologii este că atletul nu numai că poate simți beneficiul, dar îl poate vedea”, explică el. „Această capacitate provine de la o peliculă reactivă la umiditate aplicată pe orificiile de ventilație care se contractă și se extinde în mod autonom atunci când simte transpirația pe corp.

Nike Aerogami: o tehnologie în slujba alergătorilor

Procesul Nike Aerogami este o tehnologie pe care mulți alergători o vor aprecia, deoarece simplifică sarcina corpului de a elimina transpirația în timp ce alergi. Această tehnologie este concepută pentru a crea un produs care interacționează cu corpul în timp real, pe măsură ce te încălzești, transpiri și te răcorești. Cu alte cuvinte, pe măsură ce transpirația se acumulează pe piele, mici orificii în formă de aripi se deschid pentru a permite o mai bună circulație a aerului și evacuarea transpirației. Când corpul se răcește și transpirația se usucă, orificiile de aerisire se închid din nou.

Dar elaborarea acestei tehnologii de ultimă oră nu a fost o sarcină ușoară. A fost nevoie de mai mult de trei ani de cercetare pentru a crea tehnologia Nike Aerogami.

„Cel mai dificil lucru a fost să găsim filmul chimic care să ne ofere acel răspuns reactiv în țesătură, ceea ce a fost, de asemenea, o sarcină solicitantă pentru a găsi țesătura sau materialul potrivit pentru geaca Nike respectivă. Odată ce acest lucru a fost realizat, următorul lucru a fost să știm unde vom plasa aripile, iar în acest caz sexul alergătorului a contat. A trebuit să facem o serie de teste cu atleții în interiorul camerelor ambientale pentru a obține hărți de căldură și transpirație ale alergătorilor. Odată ce am avut acest lucru sub control, am știut că locația orificiilor de aerisire trebuia să fie diferită între cele de la femei (geaca de damă) și cele de la bărbați (geacă bărbați) pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecărui sex. De exemplu, la geaca de damă, acestea sunt amplasate în jurul zonei în care se află sutienul sport”, a mai spus Jahan Behbahany.

Prima geacă dotată cu tehnologia Nike Aerogami

Cu o tehnologie inovatoare și un stil impecabil, Nike a dorit să debuteze cu sistemul de ventilație Aerogami în populara geacă Nike Run Division Aerogami. Numele Aerogami nu este o coincidență, deoarece acest sistem de ventilație este un joc de cuvinte plecând de la cuvântul japonez origami și este transferat pe îmbrăcăminte cu această serie de pliuri. După cum a explicat Jahan Behbahany, acest articol de îmbrăcăminte, care nu este o geacă lungă, încorporează sistemul de ventilație pe piept și pe spate, două dintre zonele în care alergătorii transpiră cel mai mult, permițând fluxului de aer să se deplaseze prin geacă pe măsură ce atleții se mișcă.

Geaca Nike Run Division Aerogami are, de asemenea, buzunare pentru mâini cu fermoar de depozitare cu silicon, un tiv și o glugă ajustabile în talie cu elastic și închideri cu cordon și bandă reflectorizantă pe spate și pe laterale, oferind toate beneficiile pe care, în mod normal, le oferă o geacă lungă, fără ca Aerogami să fie una. Aceasta se alătură colecției de îmbrăcăminte Nike Run Division, care oferă soluții de design adaptate la nevoile unice de performanță, utilitate și durabilitate ale alergătorului urban.

SPUNE-TI PAREREA