O serie de săpături coordonate de specialiști din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud se desfășoară, în aceste zile, în Centrul Istoric al Bistriței. Este vorba de lucrări de verificare arheologică, necesare pentru proiectul municipalității de restaurare a imobilelor din Centrul Istoric.
„Continuă proiectul municipalității de restaurare a imobilelor din Centrul Istoric.
În vederea obținerii de fonduri europene, în aceste zile au loc lucrări de verificare arheologică pe latura nordică a Pieței Centrale, etapă a studiului de parament din cadrul proiectului de restaurare a clădirilor de la numărul 7 la 24.
Aici este cuprins și ansamblul urban Șirul Sugălete (Piața de cereale, „Kornmarkt”), construit în sec. XV–XIX, cuprinzând 12 imobile monument istoric și încadrat în zona de rezervație istorică și de arhitectură a municipiului Bistrița.
Lucrările de verificare arheologică au loc sub directa îndrumare a specialiștior de la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Reamintim că intervențiile de restaurare a clădirilor vechi au fost acceptate la finanțare de către Comisia Europeană, propunerea pornind de la Bistrița și fiind deja integrată în ghidurile ADR Nord-Vest“, a transmis primarul Ioan Turc.
probabil ca sapaturile se fac si pt ca se doreste sa se patrunda in casa parohiala a ex-popei kraus. cum vuieste tot orasul, cu ocazia unor renovari (private) in casa parohiala, acu 2 ani, popa a descoperit fresca pe pereti, ca doar unde? in loc sa anunte arheologii sa vada ce si cum, el a poruncit mesterului pomohaci sa o acopere cu regips rusinea citeste fapta….
acum, probabil pe o cale indirecta, vajnicii arheologi isi doresc sa patrunda in casa parohiala sa vaza daca kraus a ras fresca cu briceagu sau a ramas ascunsa dupa peretii de regips…
A fost doar o joaca din lopatica pt. a mai umfla niste bani, sa fim seriosi.
Cu alte cuvinte, o mica sapatura linga teava de canal, pt. a mai bifa un punct in proiect.
Acum a stat.