Un grup de copii așteptând microbuzul școlar în stație, pe vreme bună sau vreme rea, pe ploaie sau ninsoare, este imaginea care l-a determinat pe Todor Ceuca, inginer și tată a două fetițe, să candideze la Primăria Nimigea. Poate părea un lucru banal, dar, pentru el, această imagine are o semnificație mai complexă. În primul rând, este o imagine care reflectă incapacitatea actualei administrații de a crea condiții mai bune pentru generația tânără și, în al doilea rând, tendința de a obișnui copiii, de mici, să stea cu capul plecat, resemnați, așteptând să se întâmple ceva. Todor Ceuca este hotărât să schimbe aceste lucruri și aceasta este principala sa motivație în decizia de a candida la Prmăria Comunei Nimigea.

E foarte simplu să stai în tribună, dar e mai bine să intri în teren și să joci

Todor Ceuca este de profesie inginer, este căsătorit și are două fetițe. După o experiență de opt ani de muncă în Suedia, s-a întors în țară și acum lucrează la o firmă de transporturi internaționale. Candidează la primărie din partea partidului USR și este conștient de provocarea pe care o are în față, atât în ceea ce privește dificultatea misiunii, cât și a trecerii abrupte de la mediul privat la administrație.

„Încerc să schimb anumite lucruri și să le schimb în bine, astfel încât și noi, dar cel puțin copiii noștri să o ducă foarte bine. O să fie un salt spectaculos dintr-o parte în alta, dar cred că eu și alți oameni, când simt că din ceea ce au pot să facă mult mai bine pentru comunitate, trebuie să se implice. Pentru că e foarte simplu să stai în tribună și să spui că aia nu-i bună, aia nu-i bună… Dar e mai bine să intri în teren și să joci, să te implici. Că, altfel, cum? Eu nu mă implic, dumneavoastră nu vă implicați, dincolo nu se implică, cum facem lucrurile să meargă mai bine?“, povestește Todor Ceuca.

Motivele care l-au determinat să aleagă varianta implicării sunt multe, dar el amintește de o imagine care i se pare emblematică.

Eu în fiecare dimineață fac naveta de la Nimigea la Uriu. În fiecare dimineață trec prin Florești, Mogoșeni, mergând prin Beclean unde îmi las fetița cea mică la grădiniță. Acolo în Mogoșeni, dacă te duci între șapte jumate și opt fără douăzeci, ai să vezi copii stând, că-i vreme bună, că-i vreme rea, că ninge, că plouă, vezi copiii că stau și așteaptă microbuzul să-i ducă la școală. Aia nu-i normal în anii noștri, acum, în secolul 21. Eu când am fost la școală, da, m-am dus doi kilometri pe jos, nu a contat că a plouat, că a nins, că nu erau condiții. Dar acum nu mi se pare normal ca acești copii să stea și să aștepte ei microbuzul. Ar trebuie să stea microbuzul să aștepte după ei. Am stat aproximativ opt ani în Suedia. Acolo venea microbuzul și lua copiii nominal, pe fiecare, de acasă. Ei de ce pot și noi nu putem? Bun, nu putem să-i luăm de acasă, nominal, că se strâng undeva, dar acolo trebuie să aibă un refugiu care iarna trebuie să fie încălzit și vara să fie răcit. Dar cel mai bine este ca microbuzul să îi aștepte pe copii.

Și am zis că trebuie să facem ceva. Să ne implicăm. Pentru că dezvoltarea unei comunități începe de la copii, începe de la educație. Noi ținem copiii să aștepe microbuzul. Asta ce înseamnă? Înseamnă că noi îi punem cu capul plecat de la cinci, șase, șapte, opt, zece ani… De ce trebuie să fie treaba asta? Hai să facem altfel“, spune Ceuca.

Un om pus în funcție fără merite este „veriga slabă“

De ce candidează de la USR? Simplu: pentru că rezonează cu ideea de „fără penali în funcții publice“ și consideră că partidul are, în general, oameni potriviți cu profilul său.

Eu rezonez cu ideea asta, fără penali în funcții publice. Plus că acest partid este un partid relativ tânăr pe scena politică și e un partid care, de obicei, are oameni integri cu care poți să stai să discuți. Plus că sunt oameni veniți din mediul privat. Or, fiind veniți din mediul privat, relaționăm într-un fel sau altul. Avem aceleași idei“, spune Todor Ceuca.

De asemenea, el crede în meritocrație și este de părere că un om pus într-o funcție fără merite este „veriga slabă“ care poate slăbi un întreg sistem.

Acolo unde nu e meritocrație, e funcție prin numire. Eu, ce am lucrat până acum, am lucrat numai într-un sistem bazat pe meritocrație. Numai așa poți să ai un sistem sănătos, indiferent că e privat sau de stat. Meritocrația selectează talentele și le promovează în funcție de merit. Deciziile nu le ia un singur om, trec pe la mai mulți oameni. O verigă dacă nu e pusă acolo prin meritocrație, nu mai merge sistemul, ceva nu e cum trebuie. Meriți? Da! Și atunci se scot lucruri bune, se ajunge înspre excelență. Că asta ne dorim. De jos sus nu poți să ajungi cu oameni medriocri, puși în  niște funcții de decizie care ar trebuie acordate pe merit“, este de părere candidatul.

Eu aș interzice expresia „nu se poate“

Comuna Nimigea cuprinde nu mai puțin de opt sate în care trăiesc împreună români, maghiari și romi. Todor Ceuca este de părere că satele s-au dezvoltat prea puțin în ultimii ani, în comparație cu alte comunități din județ, și acest lucru se datorează lipsei de determinare și acțiune a administrației.

„În timp ce unii zboară pe lună, în Mititei nu este apă. Oricât de scumpă ar fi soluția tehnică să duci apa la o altitudine, trebuie să o găsești. Nu e normal să nu fie apă potabilă de la rețea într-un sat așa de mare. Și nu contează, un locuitor să aibă… Exact ca și cum ai zice: nu mai merge microbuzul pentru un copil. Or educația nu trebuie să aibă buget limitat. Copilul ăla poate să ajungă savant, poate să ajungă ministru, poate să fie foarte deștept“, spune el.

Modelul lui în administrație este comuna Ciugud din județul Alba, care este un model de bune practici în ceea ce privește administrația  rurală din România.

Fiecare facem ce credem și cât putem și acasă și la lucru. Toată treaba asta, într-o comuncă, depinde de cum te apleci asupra lucrurilor ca să le rezolvi. Modelul meu de administrație este comuna Ciugud, din Alba. Ei cum au făcut? De niciunele nu au avut. Dar au luat o bucată din izlaz, au făcut hale, le-au închiriat la firme. Nu le-au luat mare chirie, dar au venit bani la buget din taxe și impozite. Sunt foarte multe lucruri pe care poți să le faci. Au fost foarte multe oportunități de accesare, dar trebuie să faci proiecte. Totul ține de implicare“, mai spune Todor Ceuca.

Pentru el, toate lucrurile bune încep cu educația și nu încurajează deloc ideea de „nu se poate“.

„Trebuie început cu educația. Pentru că, să zicem așa, un drum poate să mai meargă așa cum e o lună, o jumătate de an. Dar copilul trebuie pregătit de acum. Acum trebuie să înceapă. Să studieze, să îi dai la amiază o mâncare bună, caldă. Sunt și oameni și copii cărora mâncarea le pică bine. Și trebuie copilul să stea la after-school: într-o zi româna aprofundată, într-o zi matematica aprofundată, într-o zi germană sau engleză, istorie. De sport nu mai vorbesc! Trebuie neapărat o hală făcută,  cu două terenuri, și de fotbal și de tenis. Noi avem copii care vor să joace fotbal și ei trebuie să meargă în Năsăud. Când vin copiii și vor să facă educație fizică, să nu aibă unde?“, se întreabă Ceuca.

El este de părere că acolo unde toată lumea își face treaba, lucrurile pot să meargă bine, dar primarul trebuie să fie primul care dă un exemplu de determinare.

„Eu nu i-aș spune primar, i-aș spune administrator de comună. Dacă tu acasă ți-ai făcut lucrurile cum cum trebuie, îți place. Așa trebuie să fie și într-o comună. Oamenii spun că e greu să câștigi în Nimigea. Da, e greu, dar nu e imposibil. Și când am mers în Suedia toată lumea mi-a zis n-ai să reușești. Și uite că am stat opt ani.

Dacă îți faci treaba și fiecare dacă își face treaba pe pătrățica lui, o duce foarte bine. Că pentru noi ne facem. Nu vine nici Ciolacu, nici Simion, nici Drulă, nu vine nimeni să facă în Nimigea dacă tu nu vrei să faci și nu mergi să ceri.

De ce în Salva s-au făcut patru sau cinci poduri peste Sălăuța și Someș? S-au dezvoltat lucrurile acolo, fantastic. Oamenii și-au făcut câte o cabană, câte o casă… Ce ar însemna un pod la Nimigea de Sus? Am merge în Năsăud uite așa! Doar trebuie să te implici. Dacă mergi, ceri, faci proiecte, imposibil să nu reușești. Un proiect nu iese, al doilea nu, al treilea nu, dar al patrulea iese! Și trebuie să tot faci. Eu aș interzice expresia nu se poate. Două lucruri nu se pot: să știi când vii pe lume și când pleci. Restul lucrurilor depind de cum te apleci asupra lor și cum le abordezi“, mai spune Todor Ceuca.

Eu le propun oamenilor dezvoltare

Todor Ceuca a vorbit despre motivațiile sale privind candidatura la Primăria Nimigea într-o emisiune la InfoBistrița. Mai multe detalii desre planurile sale de dezvoltare a comunei veți putea afla vineri dimineața, de la ora 11.00, când emisiunea va f difuzată pe pagina de Facebook Info Bistrița.

Dar, pe scurt, el le propune oamenilor dezvoltare și este sigur că lumea va înțelege necesitatea unor schimbări în comună, schimbări care să ține tinerii acasă.

Eu le propun oamenilor dezvoltare. Dezvoltare, dezvoltare și iar dezvoltare. Eu dacă reușesc să le explic oamenilor ce vreau și cum vreau, oamenii vor înțelege. Și nu cred că mai există lume care nu înțeleagă, la câtă informație este. Informația o ai acum într-o palmă, într-un telefon. Nu mai există oameni care nu înțeleg, toți înțeleg. Tineretul fuge după bunăstare. Or bunăstarea,  la niște oameni cu un pic de școală, care lucrează într-un serviciu gen IT, sunt medici sau profesori, bunăstarea înseamnă să aibă unde să lase copiii, să nu fie probleme, să le fie toate utilitățile aproape“, spune Ceuca.

„Dacă le construim un viitor bun, copiii rămân aici“

Deși a avut bunăstare în Suedia, Todor Ceuca s-a întors pentru că a simțit că este mai bine să fie „acasă“ și că e mai bine să facă schimbări în comunitate decât să fugă de probleme.

„Din Nimigea au plecat foarte mulți maghiari în Ungaria, spre exemplu. Sunt mult mai dezvoltați acolo. În străinătate, nu mai vorbesc, cum am fost plecat și eu în străinătate. Mirajul banilor ne-a dus. Dar, totuși, m-a adus înapoi pământul ăsta. Că n-am putut acolo. Noi am fost acolo cu acte, cu de toate. Dar am lăsat totul și am venit acasă. Nu m-am gândit niciodată să mă duc înapoi. Dar a fost câteodată când m-am întrebat de ce am venit? Am venit pentru că, le-am spus și multor prieteni, copiii mei trebuie să învețe despre Mihai Viteazul și de Ștefan cel Mare, aici la noi acasă. De exemplu, fiica mea cea mare e născută în Suedia. Are acte de Suedia. Noi avem acte de Suedia. Putem merge oricând înapoi și pe salarii bune. Ne e bine aici, cu bani mai puțini și cu venituri mai puține… Mă ține pământul ăsta aici. Și nu sunt vorbe mari. Școala noastră nu e inferioară școlii suedeze sau germane. În avion, mergând și venind, am văzut o grămadă de suedezi care vin și studiază la Cluj medicina, spre exemplu. Sau ingineria, cum am făcut-o și eu. Noi avem școli bune aici, copiii mei trebuie să învețe românește, de Mihai Viteazul, de Ștefan cel Mare și după aia, după ce or termina școlile, dacă ei vor să plece, să plece. Dar nu cred că o să plece. Dar asta depinde și de cum le facem noi aici. Eu în Nimigea, altul acolo, altul dincolo… Cum le facem noi viitorul la copii. Dacă le constuim un viitor bun, copiii rămân aici“, spune el. 

Vrea să revitalizeze viața culturală și socială din comună

Pe lângă aspecte administrative care țin de buna gospodărire a comunei și de bunăstare, Todor Ceuca se gândește și la aspecte care țin de viața culturală, socială, păstrarea și valorificarea tradițiilor.

Tradițiile trebuie păstrate, indiferent din ce etnie vii. Trebuie păstrate și trebuie duse mai departe, pentru că tradițiile sunt o carte de vizită nu numai pentru noi, pentru toată România. Un 1 Decembrie în Nimigea trebuie sărbătorit, un 15 Martie în Nimigea trebuie și cei de etnie maghiară să sărbătorească. Toți conviețuim, or dacă toți conviețuim acolo, de ce să nu ne și sărbătorim? Că așa trebuie să facem într-o comunitate. Trebuie făcută o zi a Nimgei, în care oamenii să iasă în straie naționale. Nu cred că nu au, au. Dar dacă nu-s provocați oamenii să iasă, nu-s așteptați, nu-s premiați într-un fel… Trebuie să punem totul în valoare: hai să facem o  zi a recoltei. Acolo toată lume să vină în straie, să te prinzi unii de alții, să râzi, să glumești, că numai așa duci tradițiile mai departe. Dacă le ții în ladă, nu au nicio valoare. Așa trebuie să ne promovăm. Că ăștia suntem noi“, spune Ceuca.

 

2 COMENTARII

SPUNE-TI PAREREA