Spitalul Județean de Urgență Bistrița intră într-o nouă etapă de reabilitare care va dura 24 de luni. Contractul a fost semnat azi de către managerul Gabriel Lazany, cu asocierea de firme S.C. FRASINUL S.R.L. – S.C. AXDESIGN GROUP S.R.L. – S.C. DEPISTO STAR S.R.L. – S.C. KREG CONSTRUCT & CONSULT S.R.L. – S.C. CONSTRUCTII ERBASU S.A. – S.C. GB INDCO S.R.L.

Valoarea contractului este de 135.154.763 lei (27.3 mil euro) (proiectare și asistență tehnică 1.19 mil lei) și (execuție lucrări 132.9 mil. lei). Patru luni va dura proiectarea, urmând ca în următoarele 18 luni să se desfășoare lucrările propriu zise.

„Bucuria mea este că astăzi semnăm un alt contract prin care va fi reabilitată și modernizată integral clădirea veche a spitaului care să poată să se ridice la același nivel cu clădirea nouă“, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

„Proiectul este un proiect integrat, este cel cu finanțarea prin PNRR. Ideea este că și partea veche a spitalului trebuie să ajungă la același standard de calitate ca și corpul nou de clădire, astfel încât pacienții să nu simtă nicio diferență, atât din punct de vedere hotelier, cât și din punct de vedere medical. Se vor face lucrări ample, inclusiv de recompartimentare, pentru că vor fi create băi în fiecare salon, se va reface întreaga rețea de distribuție a fluidelor medicale astfel încât fiecare pat să aibă rampă de distribuție a fluidelor, sistem de apelare soră medicală, sistem de ventilație, de împrospătare a aerului, se vor placa pereții cu material bactericid… Dar mai este prinsă și o parte de extindere a spitalului către lateral, unde la parter vom extinde UPU pediatrie, iar începând de la etajul I până la V vor fi vestiarele personalului, astfel încât să existe un circuit epidemiologic foarte clar“, a explicat managerul Gabriel Lazany.

Lucrările vor avea loc etapizat, astfel încât pacienții să nu resimtă disconfortul.

Am gândit, ca și până acum, având experiență de atâția ani de lucru, am gândit ca sistemul și modernizarea să se facă pe coloane verticale. Luăm câte două saloane, închidem, facem lucrările, trecem la altele. Pentru că în viitorul apropiat se va finaliza și corpul nou de clădire, iar o parte din activitatea medicală va fi relocată către corpul nou, vom putea beneficia și de acest lucru. Pentru că foarte multe specilități medicale vor pleca din corpul vechi“, a mai precizat Lazany.

Principalele lucrări ce se vor realiza:

-Realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului;
– Introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare;
– Realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces;
– Realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp.
– Sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii;
– Lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale;
– Recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon;
– Extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5;
– Construire lift exterior;
– Amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme hybrid sau electrice.

SPUNE-TI PAREREA