Vremea de primăvară, dar mohorâtă, se anunță săptămâna aceasta în Bistrița-Năsăud. Conform Meteo.BN, în zilele ce urmează, vremea stă sub semnul unei circulații atmosferice dinamice, la nivelul țării noastre, astfel județul nostru nu va face notă distinctivă.

Urmează zile destul de calde, cu medii diurne conforme cu anotimpul, poate chiar peste normal, cel puțin în zonele joase dar „la fel de conforme” şi în cele înalte de relief, unde încă iarna îşi mai arată colții. Acolo, pe de altă parte, e normal pentru perioada din calendar.
Dacă în primele două zile, un nucleu ciclonic aferent centrului continentului, destul de important, va creiona un transport de aer sudic cu aport de umezeală ridicat şi t° în creştere, după ziua de marți, circulația se va modifica tot în urma unei entități de presiune scăzută, care va tatona suprafața bazinului nordic al Mării Negre. Aici, pe fondul cuplajului cu dorsala extrem – vestică a anticiclonului siberian, transportul de aer va suferi modificări. Astfel, dinspre nord-est, un aer mai rece va aduce o moderare termică. Este un nucleu de altitudine, însă iar în martie, deja, la sol, transferul e deficitar. Astfel, în zonele joase, vom avea o vreme instabilă cu ploi temporare si o răcorire, totuşi in timp ce la munte, la peste 1500 m. alt. precipitațiile temporare, vor deveni cu caracter hibernal, lapovițe şi ninsori.
Luni şi marți, astfel, vreme caldă, cu maxime de 15 – 16°C in zonele joase. Mai mult inchis, însă, cu ploi sporadice slabe.
Apoi, de miercuri, transferul de aer rece asociat nucleului amintit, va aduce o răcorire progresivă. Aspectul va deveni unul instabil. Sunt posibile ploi sub formă de aversă, nu excludem, aici, fenomenele electrice izolate. Temperaturile după ziua de miercuri de abia dacă vor mai depăşi 10°C, doar în zonele joase de relief. Pe de altă parte, tot de miercuri, câteva zile, la munte, la altitudini în general de peste 1400 m. alt. dar izolat, noaptea şi dimineața spre 1100 m. alt., precipitațiile vor deveni preponderent sub formă de ninsoare. Izoterma de 0°C va rămâne spre 1400 m. alt până spre sfârşitul săptămânii, astfel, de aici în sus va fi iarnă pură, cu ninsori şi strat de zăpadă nou depus.
Finalul de săptămână ar trebui să aducă o îmbunătățire măcar ca aspect, într-un context termic moderat dar normal. Însă, vedem pe parcurs ce va fi.
De remarcat, pentru agricultură, că în zonele joase de relief minime negative nu se mai întrevăd. Nebulozitatea crescută, chiar şi în zilele mai răcoroase vor asigura „pătura” necesară, astfel încât amplitudinea termică diurnă va fi scăzută“, a progonzat Meteo.BN.

SPUNE-TI PAREREA