Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an în data de 8 Martie, zi în cae sunt celebrate realizările sociale, politice și economice ale femeilor, de-a lungul timpului. Este o zi în care fetele și femeile primesc felicităr, cadouri și atenții, dar este și un prilej de reflecție asupra unor fenomene cum ar fi discriminarea și violența.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
Ziua Femeii se sărbătotește în data de 8 Martie în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 Martie, conform recomandărilor Consiliului de Stat, deși mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi și angajatelor lor.
În Italia, Ziua Internațională a Femeii, La Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.
Iată și cronologia acestei sărbători:
- 8 Martie 1857 – protest al femeilor care lucrează în industria textilă din New York, care criticau condițiile de muncă si salariile scăzute. Protestatarele au fost atacate de polițiști;
- martie 1859 – angajatele industriei textile din New York își formează primul sindicat;
- martie 1908 – 15.000 de femei protestează la New York cerând reducerea timpului de lucru, salarii mai bune și drepturi de vot;
- 28 februarie 1909 – se sărbătoreste prima oară Ziua Internaționala a Femeii, dupa ce Partidul Socialist din America a emis o declarație în acest sens;
- 1910 – la Copenhaga se organizează prima Conferinta Internaționala a Femeilor, care decide stabilirea unei Zile Internaționale a Femeilor
- 19 martie 1911 – peste un milion de femei din Austria, Danemarca, Germania si Elveția sărbătoresc Ziua Internațională a Femeii;
- 8 martie 1913 – femei din mai multe state europene protestează față de tensiunile crescânde din Europa;
- 8 mai 1965 – Ziua Internaționala a Femii este declarată zi nelucrătoare în URSS;
- 1975 – Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial de către Națiunile Unite. ONU a proclamat anul 1975 ca An Internațional al Femeii, iar perioada 1976-1985 a devenit Deceniul ONU pentru femei.
Existenţa unei zile oficiale în care atenţia guvernanţilor să fie îndreptă spre femei este justificată de faptul că toate statisticile confirmă că ele rămân în continuare o categorie vulnerabilă, problema egalităţii în drepturi nefiind în totalitate rezolvată.
Experţii ONU avertizează că, „dacă tendințele actuale continuă, peste 342 de milioane de femei și fete ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030. (…) Factorii de decizie politică trebuie să aprecieze, să recunoască și să ia în considerare contribuția vitală pe care femeile o aduc economiilor din întreaga lume prin munca de îngrijire plătită și neplătită. Femeile petrec de aproximativ trei ori mai mult timp decât bărbații în activități de îngrijire neplătite, iar dacă acestor activități li s-ar atribui o valoare monetară, ele ar reprezenta peste 40% din PIB”.