David Szabo, consilier local PSD în comuna Șanț, se pregătește pentru o nouă candidatură în comunitatea care a fost condusă timp de două mandate de către tatăl său, Ioan Szabo. Lucrurile au luat o turnură neașteptată în 2020, când Ioan Szabo a trecut la cele veșnice, în mod fulgerător, din cauza pandemiei de Coronavirus. David Szabo a candidat atunci împotriva lui Marian Forogău, actualul primar (PNL), dar lipsa de experiență și perioada dificilă prin care a trecut și-au spus cuvântul și nu a avut câștig de cauză.
Totuși, David nu a stat deoparte, s-a implicat în calitate de consilier local și, în paralel, și-a dezvoltat o afacere. A dovedit tact și răbdare, a învățat ce a avut de învățat, nu a provocat disensiuni între el și opozanții lui și, după patru ani, arată că este un tânăr capabil, matur și cu pregătire în domeniul administrației publice.
David Szabo a vorbit într-o emisiune la InfoBistrita despre candidatura lui din 2020, dar și despre modul în care l-au schimbat acești patru ani care au trecut de atunci.
„Alegerile din 2020 m-au luat pe nepregătite. Știu că nu se știa încă situația de sănătate a tatălui meu, nu știam dacă mai poate sau nu candida și am primit un telefon de la domnul președinte, am venit la Consilul Județean și am luat decizia să candizez într-un timp foarte scurt. Cred că am avut trei zile la dispoziție să mă gândesc dacă candidez. M-am gândit și am dat răspunsul exact cu două zile înainte să îmi anunț candidatura. Am fost ultimul care și-a anunțat candidatura în Bistrița-Năsăud. Nu aveam o echipă formată. Lucrurile m-au luat așa pe nepregătite, dar odată ce am intrat în luptă, am mers mai departe“, a povestit David Szabo.
Întrebat dacă a fost dezamăgit de rezultat, el a răspuns că l-a luat ca atare și a respectat decizia șănțenilor.
„În momentul respectiv , singurul lucru de care îmi păsa era, de fapt, starea de sănătate a tatălui meu. Rezultatul l-am luat ca atare, am înțeles cumva opțiunea șănțenilor, opțiunea cetățenilor. Nu m-a dezamăgit pentru că nu erm pregătit, probabil, emoțional pentru alegeri, am fost aruncat în bătălie și am mers mai departe“, a mai spus David.
Acum, după patru ani, se vede mult mai matur și mai pregătit să gestioneze lucrurile.
„Am trecut printr-o perioadă proastă exact după alegeri, a murit tatăl meu în noiembrie și viața m-a făcut să mă acomodez repede la necaz. Am luat repede hamul, ca să zic așa. Mi-am dezvoltat o afacere, în momentul de față am cinci angajați… Orice lucru în viață se învață doar practic. Am fost nevoit să preiau frâiele, să îmi creez o stabilitate din punct de vedere economic, să fiu un sprijin al familie mele, al surorilor mele și al mamei mele. Pe plan administrativ am luat-o de la zero, ca și consilier local. În cei patru ani am înțeles și am reușit să mă familiarizez cu nevoile comunității, am reușit să înțeleg cum pot fi gestionate anumite aspecte din viața comunității.
Până m-am acomodat cu termenii de administrație mi-a fost un pic greu, dar anumite aspecte le poți învăța doar din opoziție. Dacă ești consilier care susții administrația, mi se pare că nu te prea interesează, mergi la ședință, ridici mâna , votezi. Dar fiind în opoziție, a trebuit mereu să fiu cu ochii în patru, să studiez hotărârile de Consiliu Local, să văd ce-i legal, ce nu-i legal, ce pot vota, ce nu pot vota. Pentru că nu știu dacă multă lume știe, dar tu ești responsabil, ca și consilier local, dacă ai votat ceva ilegal“, a mai spus David Szabo.
Cel mai important lucru dintr-un Consilul Local este liniștea și buna înțelegere.
Deși la începutul mandatului, actualul primar avea pe toată lumea de partea lui, lucrurile s-au schimbat, între timp, și nu în favoarea sa.
„Cel mai important lucru dintr-un Consilul Local este liniștea și buna înțelegere. La noi, în momentul de față, s-a produs o ruptură între primar și consilierii locali. Deci primarul actual ne-a demonstrat cum nu trebuie gestionate lucrurile și cum nu se face unitatea.
Ca să recapitulez. La alegerile locale din 2020, șase partide au fost împotriva mea, au creat o alianță prin care l-au susținut pe actualul primar. Din cele șase partide, în momentul de față, cinci partide nu îl mai susțin politic. Deci, cumva, au început cu dreptul, dar au terminat cu stângul. S-a produs ruptura, probabil, tot așa, din lipsa lui de comunicare cu consilierii locali. Deci un primar trebuie să știe să unească Consiliul Local, nu să îl dezbine. Eu zic că în politică trebuie să știi să faci compromisuri pentru comunitate, nu orgoliile să primeze. Deci orgoliul nu trebuie adus în problemele comunității. Orgoliile trebuie lăsate la o parte și trebuie să predomine înțelepciunea și capacitatea bună de a uni Consiliul Local, de gestiona lucrurile, inclusiv situațiile delicate. Uneori tuturor nu ne convin anumite lucruri. Dar în politică și în administra’ie trebuie să înghițim și să vedem cum putem să găsim soluții pentru comunitate, nu pentru orgoliile noastre personale“, a sublinia David.
Ceea ce a aruncat în aer încrederea între primar și consilieri a fost, printre altele, lipsa lui de transparență.
„La ultimul buget a fost o chestie foarte delicat[. Pe site-ul comunei s-a pus un proiect de buget diferit față de proietul de buget care ni s-a prezentat în plen. Am mers cu proiectul de buget pregătit, listat, dar pe masă aveam un alt proiect de buget. Mi s-a părut un lucru lipsit de fair-play. Acolo nu văd un lucru normal pentru o administrație care își dorește binele comunității. Nu cred că ar fi trebuie să facă lucrul acesta. Noi ca și consilieri locali am încercat să diminuăm cheltuielile, să nu ne batem joc de bugetul comunei și să redirecționăm banii spre anumite capitole mult mai prioritare decât erau prevăzute în buget“, a explicat David Szabo.
Mai mult de atât, primarul a evitat, în repetate rânduri, să lămurească niște chestiuni sensibile de administrație.
„Mereu când am atins anumite puncte sensibile legate de datoriile comunei, nu ni s-au comunicat ori s-a tergiversat discutarea lor. Am aflat printr-un mail de la un constructor, un mail primit de fiecare consilier, prin care ni s-a prezentat situația datoriilor. Atunci am rămas surprins, pentru că domnul primar spunea mereu că nu este nicio problemă, că toate lucrurile sunt sub control.
Într-adevăr, proiectele s-au realizat în proporție de 70%, dar nu s-au plătit și acest lucru a făcut ca noi, consilierii, să ne punem un semn de întrebare în privința onestității primarului“, a mai spus David Szabo.
Comuna Șanț are un potențial de top 10 comune din țară
Primarul Marian Forogău s-a dovedit a fi și „sensibil“ la critici, David fiind dat în judecată de către acesta la una dintre puținele critici pe care i le-a adus public.
„Totul a început de la o postare a domnului primar în care ataca reputația și demnitatea tatălui meu. Am fost nevoit să fac o postare publică prin care am apărat imaginea tatălui, iar acest lucru l-a deranjat foarte tare pe domnul primar, m-a dat în judecată, mi-a cerut suma 50 000 de euro, daune morale, pentru un simplu articol pe Facebook. Nu am fost stresat, am știut că o să am câștig de cauză, am și câștigat. Nu am vrut să fac un tam tam din acest lucru, nu am vrut să aduc ofense, am vrut pace, am vrut liniște, dar vreau să precizec că, nici în momentul de față, actualul primar nu și-a îndeplinit datoriile pe care le-a avut în sentință. Nici în ziua de astăzi nu mi s-au plătit cheltuielile de judecată“, a precizat David.
Acesta a confirmat, în cadrul emisiunii, că se pregătește pentru o nouă candidatură la alegerile din iunie 2024.
„M-am gâdnit foarte bine, am luat o hotărâre, pentru că am am o echipă în spate cu care mă consult, nu vreau să fiu singur și nu o să fiu singur, am sprijinul colegilor mei și o să candidez din nou în 2024 pentru că cred d încă în potențialul comunității, cred că comuna Șanț are un potențial de top 10 comune din țară, nu din județ, și cred că lucrurile pot să fie îndreptate pe un făgaș normal, fără să fim pe prima pagină mereu cu scandalur. Să fim uniți și lucrurile să meargă spre o dezvoltare a comunității“, a a concluzionat David Szabo.