Studiul de fezabilitate pentru parcarea etajată de pe strada Bistricioarei din Bistrița a fost predat primăriei. În zonă se va realiza un imobil cu destinația de parcare publică supraetajată, care poate să găzduiască un număr de 296 de locuri de parcare interioare pentru autovehicule, 60 de locuri de tip rastel pentru biciclete și 2 locuri de parcare exterioare pentru autobuze. Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 61.837.184,15 lei, adică 12 milioane de euro.
Coform unui raport, proiectul propus pune accent pe sustenabilitate și ecologie, din acest motiv fațadele clădirii vor fi acoperite cu vegetație, iar pe toată suprafațe învelitorii se vor amplasa panouri fotovoltaice care vor asigura cel puțin consumul consumatorilor din incintă.
Amenajarea exterioară aduce un plus de vegetație centrului orașului Bistrița printr-o zonă de promenadă, care funcționează și ca zonă de tampon între clădirea nou propusă și exteriorul insulei urbană asupra căreia se intervine.
Scenariul ales este realizarea unei clădiri în regim Parter + 3 Etaje + Terasă circulabilă.
Structura clădirii este o structură tip dală cu stâlpi și diafragme de beton armat. Pentru clădirea proiectară s-a adoptat sistemul de fundare direct, tip radier din beton.
Scările și rampele de circulație se realizează din beton armat, iar peste ultimul nivel acoperișul este de tip terasă.
Instalațiile sanitare proiectate în imobil au 2 funcțiuni principale. Prima funcțiune este cea de alimentare cu apă potabilă și cea de-a doua este de preluare și canalizare a apelor uzate. Alimentarea cu apă rece potabilă se va face din rețeaua publică prin intermediul unui branșament. Distribuția pe orizontală se face prin intermediul unei rețele de conducte de apă rece și de apă caldă menajeră pe trasee paralele. Prepararea apei caldă menajeră se va realiza cu ajutorul unor boilere electrice montate în băi.
Canalizarea interioară menajeră va deservi lavoarele și spălătoarele, WC se vor racorda la aceasta.
Se va realiza canalizare exterioară pentru preluarea apelor uzate, care vor deversa într-un cămin racord și care va fi distinctă de rețeaua pluvială.
Canalizarea în platformele de parcare s-a făcut cu guri de scurgere și rigole, către un separator de hidrocarburi. Din acest separator se intră într-un separator de retenție, care apoi se racordează la canalizarea pluvială stradală.
Instalațiile de stins incendiu cuprinde hidranți interiori și exteriori. În clădirea de producție și depozitare, instalația de stins incendiu cu hidranți interiori se constitue dintr-o rețea inelară de conducte la care sunt racordați hidranții de incendiu cu furtun plat, amplasați astfel încât fiecare punct al clădirii să fie stropit de două jeturi în funcționare simultană 2x 2,1 l/s. În clădirea corpului administrativ sistemul de stins incendiu cu hidranți interiori se constituie dintr-o rețea de conducte la care sunt racordați hidranții de incendiu cu furtun semirigid. Alimentarea rețelei de hidranți este asigurată prin racordarea la rețeaua exterioară de hidranți.
Instalatii de desfumare: accesele la scările interioare închise din spațiile subterane de parcare se protejează cu încăperi tampon, ventilate în suprapresiune. Acționarea automată a ventilatoarelor se face prin interconectarea cu instalația de detectare și semnalizare a incendiului, dublată de acționare manuală locală.
Instalații electrice în clădire: alimentarea cu energie electrică se va realiza conform unui ATR eliberat de un furnizor acomodat financiar și se va ține cont de faptul că pe învelitoarea proiectată se regăsesc 288 de panouri fotovoltaice. Pentru alimentarea de rezervă în cazul căderii de tensiune de la rețeaua furnizorului de tensiune s-a prevăzut un grup electrogen. S-au proiectat instalații electrice pentru alimentarea receptoarelor cu rol de siguranță la foc, asigurată pe două căi de alimentare, sunt cuprinse dispozitive de protecție la supratensiuni și de protecție împotriva șocurilor electrice.
Pentru iluminatul interior al încăperilor: birouri, coridoare, coridoare de circulație publică, spații tehnice, grupuri sociale, parcare se vor prevedea aparate de iluminat echipate cu lămpi LED. Comanda aparatelor de iluminat se va face local cu întrerupătoare, comutatoare, comutatoare de capăt, butoane, senzor crepuscular și de prezență și detectori de mișcare.
Iluminatul general din parcare și din camerele tehnice se realizează cu aparate de iluminat eficiente, echipate cu lămpi LED. Corpurile de iluminat sunt montate suspendat în parcare și încăperile tehnice, iar aparent în holuri și casa scărilor. Comanda acestor aparate se face local prin întrerupătoare și comutatoare pentru spațiile tehnice și centralizat pentru parcare. Excepție fac aparatele de iluminat din casa scărilor alimentate de circuitele de la parter și comandate cu senzori de mișcare.
Instalația de forță și priză cuprinde:
– circuite de priză care deservesc în toalete (uscătoarele de mâini, cu senzor robinet lavoar, senzor robinet pisoare) și în coridoare
– circuite de forță care alimentează cu energie electrică: circuitele de alimentare a tablourilor electrice pentru lift, circuitele de alimentare a sistemului de degivrare, circuitul de alimentare al tabloului electric și de automatizare pentru pompele de epuismente, circuitul de alimentare al cutiilor de mentenanță prevăzute cu prize trifazice și monofazice și protecții.
Instalații de curenți slabi cuprinde: instalația de voce-date, instalația de semnalizare incendiu, instalația de supraveghere video CCTV.
Instalația de control-acces cuprinde:
– sistemul de control acces rutier, care va fi poziționat lângă cabina poartă unde va fi montat calculatorul pentru gestionarea întregului sistem. La intrarea în parcare s-a prevăzut afișaj care indică locurile libere din parcare, cu semafor roș-verde și stații de intrare destinate eliberării tichetelor de parcare.
– sistem de control acces intern, la care controller-ul principal de control-acces se va instala la casa portarului. Sistemul va realiza funcția de limitare a accesului, permițând accesul în spațiile controlate numai persoanelor autorizate și funcția de monitorizare a stării ușilor.
Echipamente:
– Sistem de acces în parcare cu control acces
– Bariere automate
– Sistem de taxare automat
– Echipament de curățenie industrial
– Sistem de panouri fotovoltaice
– Sistem de încărcare autovehicule electrice
Mobilier urban:
– Bancă – 12 buc.
– Coș de gunoi – 12 buc.
– Scrumieră – 12 buc.
– Corpuri de iluminat exterioare – 67 buc.
– Arbori – 76 buc