Suntem în doua jumătate a ultimei luni de iarnă, iar temperaturile depășesc cu mult mediile multianuale. În weekend se anunță temperaturi și mai mai, așa că e posibil să avem parte de cea mai călduroasă lună februarie din istoria măsurătorilor.

Parcurgem, la Bistrița, ( teoretic ) ultima lună de iarnă a sezonului hibernal 2023 – 2024 cu o anomalie termică pozitivă excepțională. Practic, aproape de la începutul ei, valorile termice au fost constant mult peste mediile multianuale ale perioadei 1991 – 2020.
Ca să vă faceți o idee, media lunară multianuală în perioada amintită, este de -1°C. Până astăzi, 20.02, la Bistriţa avem +4.8°C, cu 5.8°C peste valoarea emisă.
Este enorm, pentru că vorbim de valori medii.
Ca recorduri, posibil ca această lună, pentru că ultima sa decadă pare încă ṣi mai caldă, să devină cea mai caldă lună februarie de când avem măsurători.
În week-end-ul care va urma, valorile termice vor depăṣi 15°C la podiş, astfel, aproape sigur, media lunară va sări de +5°C. Valoarea este chiar ṣi peste luna martie, când media lunară este de +3.9°C..
La valori brute, maxima absolută a lunii februarie datează din 12.02.2014, când la Bistrița se înregistrau 18.8°C. Anul acesta am avut în data de 11, 17.2°C ..
Însă anul acesta, de departe, luna februarie a avut mult mai multe zile calde ṣi ele vor continua până la sfârşitul lunii.. 🌡
Până la urmă de ce? Pentru că într-un context în care regiunea atlantică de nord a avut o activitate intensă, circulația zonală a imprimat maselor de aer o mişcare cu direcție preponderent sudică. Astfel, sub acțiunea unor invazii subtropicale care au răzbit până la noi, regimul termic a fost foarte ridicat.
Ce urmează? Cald, chiar foarte cald în continuare, cu maxime de aprilie si nopți, spre finalul lunii cu valori minime >5°C. Primăvară? Da!
Precipitațiile, însă, ploi, puţine, slabe şi pe areale restrânse“, a informat Meteo.BN.

În același timp, meteorologii vorbesc de un martie cu temperaturi de iarnă, ceea ce nu este exclus.

Despre martie, om vedea. Sunt multe părerile care susțin un martie rece. În contextul ultimilor ani, da, se poate afirma o oarecare migrare a fenomenelor hibernale către lunile de primăvară. Însă aceşti ani nu ai avut un februarie atât de cald. Atmosfera, deja, acumulează energie ca într-o lună de primăvară pură ori acest aer cald, preeexistent, va conta în cazul unei invazii reci, posibile, de altfel, oricând în martie“, a mai precizat Meteo.BN.

SPUNE-TI PAREREA