Comasarea alegerilor a fost subiectul unor negocieri dure în ședința de Coaliție, dar partidele încă nu s-au pus de acord în această privință. PSD și PNL nu au agreat încă planul electoral pentru acest an, deși un calendar al alegerilor ar fi trebuit stabilit încă de anul trecut. Decizia finală pe acest subiect ar putea veni abia luni, după ce ea a fost amânată.

Ioan Oltean, unul dintre „greii“ clasei politice din România, cu o experiență de câteva zeci de ani în domeniul electoral, explică de ce alegerile comasate sunt, în principiu, o idee bună, dar aparent incorectă pentru că nu a fost anunțată din timp. Comasarea alegerilor a nemulțumit partidele de opoziție care ar fi dezavantajate de această măsură. Pe de altă parte, decizia ar putea fi una benefică pentru că ar reduce cheltuielile, dar și perioada în care autoritățile publice ar fi preocupate de alegeri.

Nu se schimbă regula în timpul jocului

Nu se iau niciodată măsurile acestea cu trei luni înainte. Se știe că timpul jocului nu se schimbă regula. Or aici, aproape că în timpul jocului se schimbă regula. Dacă ei pregăteau aceste lucruri de anul trecut și ieșeau cu un calendar al alegerilor anului 2024 cunoscut de către opoziție, cunoscut de către opinia publică, era impecabil. Dar nu au minte.
Comasarea alegerilor este o necesitate în România. Nu e un moft al puterii. E o necesitate pentru că, altfel, anul 2024 este un an compromis: instituțiile publice nu vor lucra nimic, vor face numai alegeri, iar partidele politice, primarii și autoritățile se vor ocupa doar de alegeri. Ceea ce nu este corect, nu este în interesul cetățeanului și a agenților privați. Dacă nu lucrează o instituție publică, nici agentul privat nu poate să lucreze cu eficiență.
Comasarea trebuia anunțată de anul trecut, măcar cu șapte luni în urmă. Normal, cu un an de zile înainte de alegeri se stabilește un calendar al alegerilor. Mai ales că e vorba de un an de alegeri de la un capăt la altul. În iunie comasăm alegerile europarlamentare cu alegerile locale, în noiembrie comasăm alegerile prezidențiale cu alegerile parlamentare. Toată lumea știa acest lucru și opoziția și nu avea decât să se pregătească pentru alegeri. Și atunci nimeni nu putea să comenteze…“, a explicat Ioan Oltean.

De ce s-a luat, totuși, decizia comasării alegerilor pe ultima sută de metri? Pentru că marile partide politice se tem de rezultatul alagerilor, luând în considerare un calcul electoral simplu.

„O fac pentru că ultimele sondaje de opinie arată o creștere continuă a AUR-ului. Chiar și forța de dreapta se menține la un procent de 14% -15%, ceea ce înseamnă mult pentru USR împreună cu PMP și așa mai departe… Or faceți un calcul: USR ia 15%, nu mai mult, – sondajele de opinie îl dau azi cu 15%, AUR ia 20 %: 20% cu 15% e 35%. Șoșoacă ia 5% , cel puțin. 35% cu 5% fac 40%. Nu mai vorbesc că din astea 40% mai ia și UDMR 5%-6%. PSD-ul și PNL-ul vor fi la limita majorității. Și sigur că ei se gândesc: cum putem preîntâmpina ascensiunea AUR. Păi cum putem: să comasăm puțin alegerile. Pentru că la europarlamentare prezența va fi foarte slabă, acesta e un lucru cert. Întotdeauna a fost un dezinteres și o prezență foarte slabă. Aceeași prezență ar fi fost și acum, iar la o prezență slabă câștigă opoziția. Dacă ei fac alegeri locale, cine e dezavantajată? Opoziția, pentru că nu are structuri teritoriale. AUR nu are niciun primar, dreapta are 20 de primari la nivel national și vreo 200-300 de consilieri. În general, când vine omul și votează primarul PNL, Consiliul Local PNL, Consiliul Județean PNL, votează și europarlamentarul tot PNL. Cel puțin, în proporție de 80%, dacă nu mai mult. La europarlamentare singure vom avea o prezență de 30%, cumulate vom avea o prezență aproape de 50% , poate chiar peste 50%…“, a spus Ioan Oltean.

Măsura comasării este văzută ca un act de ostilitate în detrimentul opoziției, deși aceasta ar reduce substanțial cheltuielile cu alegerile și ar fi în interesul public.

Alegeri în cinci etape înseamnă 20 de miliarde cheltuiți. Comasarea reduce cheltuielile la 10 miliarde. Ar fi argumente suficient de puternice, pertinente, convingătoare dacă ar fi făcut acest lucru, dacă ei și-ar fi asumat un asemenea demers politic. Nu l-au făcut și vin acum. Categoric că toată lumea vede această măsură ca pe o măsură în detrimentul opoziției, pentru a îngusta posibilitatea opoziției de a accede la un vot cât mai numeros și de a deschide paleta voturilor positive pentru putere“, a mai precizat Ioan Oltean.

Clar că cele două alegeri comasate aduc un plus de câștig PSD-ului și PNL-ului“

De asemenea, Ioan Oltean este de părere că cetățenii României au suficientă experiență în alegeri pentru a nu fi derutați de o eventuală decizie a comasării.

Cetățenii români deja votează de 30 de ani. Nu mai au de ce să fie derutați. Votează a patra oară europarlamentarele. Localele le votează de 30 de ani. Nu există o derută în rândul cetățeanului. Omul e liniștit. Totuși, trăim într-o societate care a evoluat cu oameni care sunt adaptați la lumea în care trăim. Deruta o generează spre cetățean partidele de opoziție și reprezentanții opoziției care au o reacție negativă, au o reacție de respingere pentru că e normal să o aibă. Dar nu va fi o derută a cetățeanului. Și am văzut că se comentează că trebuie să se organizeze secții diferite. În opinia mea, nu e nevoie de secții diferite.
În general, acolo unde există primari de o anumită orientare politică, oamenii votează, în general cu apartenența politică a primarului… Că sunt europarlamenare, că sunt comasate, că nu sunt comasate… În privința asta, dintr-o experiență de 25 de ani, vă asigur că așa stau lucrurile. Cine a câștigat europarlamentarele, a câștigat și localelele și așa mai departe, într-o comună. Primarii respectați au influență foarte mare în comunități, iar dacă ei în timpul alegerilor se implică și generează direcția pentru cetățean, acolo este câștig de cauză. Este foarte clar că primarul este generatorul de vot și intersul lui e maxim atunci când e vorba de mandatul lui și mandatul Consiliului Local. Când e vorba de europarlamentare, interesul primarului este minim. Nu îl interesează atât de mult votul. Îl mai interesează la alegerile parlamentare pentru că partidul pe care el îl reprezintă trebuie să ajungă la guvernare. Dar europarlamentarele întotdeauna au avut un interes minim din partea primarului pentru partidul din care face parte. Sigur, cuplate acum, vrând-nevrând, când îi spui omului votează-mă pe mine îi spui votează și partidul la europarlamentare. Asta este absolut sigur că așa se va întâmpla. Deci e clar că cele două alegeri comasate aduc un plus de câștig PSD-ului și PNL-ului care dețin amândouă, în proporție de 99%, unitățile administrativ-teritoriale“, a mai spus Ioan Oltean.

SPUNE-TI PAREREA