Proteste ale reprezentanţilor din industria lemnului au avut loc joi, 8 februarie, în mai multe oraşe din ţară. Un protest de amploare a avut loc și la Bistrița, în fața Instituției Prefectului. Zeci de protestatari, reprezentanți ai Asociației Prolemn, și-au exprimat nemulțumirile. Unii dintre protestatari au venit cu camioane încărcate cu lemne.
Nemulțumirile lor sunt legate de neasumarea, de către autorităţi, a unui plan de măsuri care să susţină depăşirea crizei din industrie.
Asociaţia solicită măsuri concrete din partea Guvernului României şi a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum promovarea Ordonanţei de Urgenţă care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice şi preţuri corecte pentru lemn, scrie.
„Revendicările industriei, simplificat: lemn legal, la preţuri corecte în piaţă!; eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice; lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu în lemn de foc (promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase); lemn în piaţă, recoltat legal, pentru industrie şi populaţie, nu să putrezească în pădure; industria lemnului este un cumpărător de lemn deja pus în piaţă (pădurea se păzeşte la cioată, nu în fabricile de mobilă!); vrem produse din lemn, prietenoase cu natura, nu produse din plastic!”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
În data de 6 februarie 2024, Prolemn a participat la o consultare organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe temele supuse atenţiei în data de 31 ianuarie, care vizează criza extrem de gravă în care se află sectorul pădure-industrii bazate pe lemn din România şi măsurile necesare pentru depăşirea acestei crize. La întâlnire au participat oficiali la nivel înalt din MMAP şi RNP – Romsilva însă aceasta nu s-a concretizat cu un acord pe măsurile care vor fi implementate de autorităţi, se mai arată în comunicatul citat.