Pavajul vechi care a fost scos și înlocuit în municipiul Bistrița a stârnit, săptămâna aceasta, o controversă în spațiul public după ce cotidianul online bistriteanul.ro a publicat un articol în exclusivitate în care arată că mormane de pavaj au ajuns în curțile unor persoane private.

Conform sursei citate, fotografiile cu grămezile de pavaj au fost trimsie redacției de către diverși cititori care susțin că este vorba de pavaj scos de pe arterele din municipiu și depozitat în curțile unor persoane private.

Primăria Bistrița a transmis un drept la replică cu privire la acest subiect și a precizat că, teoretic, până la această oră, materialele se află în custodia constructorilor și că acestea trebuie predate la finalizarea lucrărilor.

Ca urmare a informațiilor vehiculate public referitor la pavajul înlocuit pe parcursul lucrărilor din cadrul proiectelor de mobilitate urbană derulate în ultimii ani, considerăm că se impun câteva clarificări.
Chiar dacă majoritatea pavajului înlocuit era vechi de 15–20 de ani, este firesc ca tot ceea ce poate fi refolosit să rămână la dispoziția municipalității.
În contractele încheiate cu cele două firme care realizează lucrările din cadrul acestor proiecte (MIS Grup și CML.RO) este stipulată obligația ca, la finalizarea contractului, constructorii trebuie să predea municipalității pavajul refolosibil și de a pune la dispoziție procesele verbale de casare pentru cel care nu a putut fi recuperat în stare corespunzătoare.
Până la finalul anului 2023, a fost predată Direcției Infrastructură și Servicii din cadrul primăriei cantitatea de 8.768 mp de pavaj refolosibil.
Deși, până la data predării, materialele se află în custodia constructorilor, i-am sesizat cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public și le-am solicitat să investigheze dacă materialele și locațiile la care se face referire provin din cele rezultate în urma lucrărilor la proiectele menționate. În această situație, le-am transmis din nou că au obligația să facă demersurile necesare pentru recuperarea pavajului înlocuit, în așa fel încât, la finalizarea contractului, să poată fi predată întreaga cantitate care poate fi refolosită.
Facem un apel către toți cetățenii care sesizează aspecte neconforme în legătură cu pavajul înlocuit să le transmită Poliției Locale, municipalitatea acordând întregul suport în acest sens“, a transmis Primăria Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA