Într-un moment în care le pică greu fiecare scumpire, fie că vorbim de produse de bază, fie că vorbim de tarifele la utilități, bistrițenilor nu prea le arde de glume și se așteaptă ca oamenii care sunt puși în fruntea unor instituții ori lucrează cu banul public să dea dovadă de seriozitate, profesionalism, să comunice lucruri concrete și să arate că sunt preocupați de buna gestionare a lucrurilor în folosul cetățeanului.
Din păcate, pentru unii, lucrările pe bani publici ori seriviciile pe care oamenii le plătesc sunt subiectul unor manevre și jocuri politice și par preocupați mai mult de felul în care imaginea lor se reflectă în presă decât de maniera în care anumite probleme îi afectează pe cetățeni.
Cel puțin, acest lucru transpare din comportamentul pe care directorul general AQUABIS, Ion Șandru, și directorul MIS Grup, Petrică Farcaș, l-au avut în cadrul unei conferințe de presă unde s-a semnat contractul pentru lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Bistrița.
Pe cei doi îi umflă râsul și zâmbesc de mai multe ori pe parcursul conferinței, vorbind despre felul în care au fost abordate de mass-media anumite incidente legate de serviciile AQUABIS, dar și de calitatea unor lucrări ale companiei MIS Grup.
Compania MIS Grup și AQUABIS au semnat luni contractul pentru lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Bistrița. Astfel, în următorii doi ani, se vor reabilita conductele de apă, se vor realiza noi racorduri și noi branșamente, se vor moderniza și construi noi stații de pompare.
Contractul a fost semnat în cadrul unei conferințe de presă unde s-au discutat mai multe aspecte privind gestionarea rețelelor de apă și canalizare AQUABIS, companie care pare să fie, în ultima vreme, în mijlocul unor conflicte de natură politică între PSD și PNL.
Problema rețelelor de apă și canalizare este una sensibilă, mai ales că bistrițenii plătesc niște tarife care nu sunt deloc mici și care urmează să mai crească în următoarea perioadă cu aproximativ 6%-7%, fiind indexate cu rata inflației.
Conform unui tabel al apavital.ro privind tarifele avizate/ aprobate de ANRSC pentru operatori regionali la data de 01.02.2024, AQUABIS se situează pe locul 21 pe țară în clasamentul tarifelor practicate pentru apă și canalizare (14.7 RON/ mc). Cel mai mare tarif este practicat de S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui (17.33 RON/ mc), iar cea mai ieftină apă este la Ploiești (7.5 RON/ mc). Conform sursei citate diferențele între tarifele practicate de companiile de apă și canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, economice şi tehnologice.
Revenind la Bistrița, nemulțumirea oamenilor privind tarifele, calitatea apei, starea proastă a canalizării în timpul ploilor abundente și numeroasele avarii apărute pe rețea a fost exploatată din plin, mai ales de când administrația municipiului Bistrița și-a schimbat culoarea politică.
Doar că, pe parcurs, unii au uitat că cetățenii sunt cei care plătesc și sunt cei afectați, preocupându-se mai mult de felul în care imaginea lor a fost reflectată în presă decât de problemele concrete ale oamenilor.
Petrică Farcaș a vorbit mai puțin despre felul în care firma își va organiza lucrările și cum se vor desfășura acestea. A subliniat, în schimb, că firma trebuie să satisfacă și „mass-media“, pe lângă beneficiarii lucrării (Aquabis, Primăria Bistrița).
„Începem de la semnarea contractului (râde). Avem o perioadă de trei luni de teren în care facem vizualizarea terenului, documentele de acceptare a amplasamentului… E o lucrare cu o provocare destul de mare. Acum avem şi nume şi istoric în Bistriţa. Avem de satisfăcut cel puţin trei beneficiari – Aquabis, Primăria Bistriţa, inclusiv mass-media (pe Ion Șandru îl umflă râsul)“, a spus Petrică Farcaș.
Și Ion Șandru a sugerat că unele probleme de pe rețea sunt reflectate în presă cu un anumit „scop“.
Jurnalist: Dar toate acestea arată în spațiul public faptul că se cam lucrează rudimentar…
Ion Șandru: Depinde și cine le arată și de ce le arată.
Junalist: Acum dacă ne raportăm la prețul apei, la ceea ce vedem, indignarea e oarecum justificată…
Ion Șandru: Într-adevăr, dacă am avea și ceva cascadori, poate că le-am rezolva mai repede (directorul AQUABIS se referă la o intervenție dificilă la o avarie în orașul Beclean)
Reamintim că AQUABIS s-a aflat de mai multe ori în centrul unui conflict între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud reprezentat de Radu Moldovan și Primăria Bistrița (PSD), condusă de Ioan Turc (PNL). Compania și cele două instituții și-au adresat, de mai multe ori, acuze și drepturi la replică în chestiuni care privesc gestionarea rețelei de apă și canalizare. AQUABIS este poziționată, evident, de partea Consiliului Județean, care este acționar majoritar.
Și Petrică Farcaș pare să ia apărarea Consiliului Județean și să „dea în primărie“.
Reamintim că în timpul recepției unei lucrări în județ, în luna septembrie a anului trecut, Petrică Farcaș a declarat: „La Consiliul Județean avem oameni profesioniști și asumați, iar la Primăria Bistrița avem oameni slabi și neasumați”.
Citește și:
Ar trebui pentru lucrarile in care beneficiar este statul roman in toate formele sale de organizare cele mai mari punctaje in vederea atribuirii lucrarilor si stabilirea castigatorului licitatiei sa se acorde pentru:
– pentru experienta in alte lucrari de acest tip (si sub forma de subcontarctant)
– pentru calitatea lucrarilor executate pana la data organizarii licitatiei certificata de fostii beneficiari printr-un fel de scrisoare de recomandare care ii acorda o nota sau un punctaj in baza unor criterii (calitate lucrari executate, organizare de santier, rapiditatea in executie precum si garantia oferita, etc.)
– garantia oferita lucrarilor (cu cat mai mare cu atat mai mare punctajul)
Abia dupa toate aceste ar trebui sa conteze pretul. In felul acesta toate firmele ar fi mai atente cu cine se asociaza, ce materiale utilizeaza, cum se organizeaza pe santier, cat de bine si de repede se executa lucrarile, etc.
Asa s-ar exclude firme de genul MIS Grup care liciteaza zeci de lucrari, le castiga si le lalaie in functie de interesul si scandalurile care izbucnesc datorita taraganarii lucrarilor pe care le executa. Nu trebuie sa vedem mai departe de cate santiere au deschise in oras, de cati ani si stadiile in care sunt la ora actuala.