Numărătoare inversă a început pentru aleșii care vor candida pentru un nou mandat la alegerile din 2024. În timp ce unii primari stau destul de relaxați, știind că se „califică“ pentru o nouă candidatură, alții ar cam avea de ce să își facă griji. Dacă în episodul trecut ne-am concentrat pe cazurile unor primari care se află la primele mandate, de data aceasta avem în vizor o administrație mai longevivă.
Este vorba de conducerea primăriei Șieu Odorhei la care se află, de 13 ani, primarul Sorin Sfintean. Aflată la doar 30 de minute de municipiul Bistrița, comuna ar putea fi un punct de atracție pentru cei care vor să își cumpere locuințe la țară pentru a se bucura de liniște și priveliște, având oricând acces facil spre oraș. Cu tot cu această oportunitate, comuna pare să aibă ghinion de 13 ani, fiind ocolită de dezvoltarea pe care oamenii ar merita-o.
„Tot binele locuitorilor costă bani“
Pe scurt, deși primarul are deja trei mandate pline, oamenii nu au canalizare, nu au alimentare cu gaz, nu au acces la servicii medicale decente, iar cei în mâna cărora se află puterea de decizie, la primăriei, ori nu se pricep, ori își dau stângu-n dreptul. Transparența decizională lasă de dorit, iar cetățenii nu au acces la ședințele de consiliu, deși tehnologia din ziua de azi ar permite acest lucru foarte simplu.
De altfel, primarul pare depășit de vremurile pe care le trăiește și toate eforturile sale pentru a face ceva în comună se opresc la stadiul de „încercare“ sau „speranță“. În mai multe interviuri pe care primarul le-a acordat presei, acesta spune în mod repetat că „încearcă“ să facă ce trebuie pentru oameni, dar se plânge mereu de diverse contexte în care se află. Iată câteva dintre declarațiile sale, din diverse interviuri:
„Sperăm să putem realiza câte ceva, e foarte greu, s-au scumpit toate utilitățile, investițiile îs enorm de mari, s-au scumpit materialele de construcții, curentul… Încercăm să le rezolvăm să putem funcționa, să mișcăm lucrurile din nou“.
„Încercăm, încercăm în fiecare zi să mișcăm treburile în bine. Am încercat să împărțim banii bugetului nostru pe capitolele pe care le putem rezolva“.
„Încercăm, vă mai spun o dată, cu problemele pe care le avem la nivel de țară, de comunitatea europeană, de lume, să mergem să facem cât mai bine locuitorilor“
„Tot binele locuitorilor costă bani. Apa s-a scumpit, gazul, curentul… deci condițiile mai bune, eforturi mai mari pentru locuitori. Încercăm să le rezolvăm“
Într-un final, administrația comunei Șieu Odorhei a prins totuși un proiect de canalizare pe programul Anghel Saligny, în valoare de peste 20 000 000 de lei, pentru extinderea rețelei publice de canalizare. Conform unor informații transmise de către primăria Șieu Odorhei, acest proiect se află în execuție. Rețeaua de distribuție gaz, un proiet depus tot pe Anghel Saligny, în valoare de peste 40 000 000 de lei, este, deocamdată, fără finanțare. Așa că oamenii din Șieu Odorhei mai au de așteptat, deși magistrala de gaz se află la doar câțiva kilometri de comună.
Sănătatea, fără speranță
Un alt proiect fără finanțare este dispensarul uman din comună. Acesta se află într-o stare deplorabilă și majoritatea oamenilor s-au încris la alți medici de familie în Bistrița sau în Beclean. Totuși, sunt oameni care nu se pot deplasa atât de departe și au nevoie de serviciile medicului de familie de aici. Clădirea care adăpostește dispensarul este degradată, iar condițiile din interior sunt departe de a fi adecvate unui act medical. De altfel, condițiile în care funcționează dispensarul a adus, anul tecut, și o amendă de la Direcția de Sănătate Publică. Conform unor informații solicitate Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, ultimul control la sediul cabinetului medical din Șieu Odorhei a avut loc în data de 24.04.2023. Atunci inspectorii DSP au constatat deteriorarea clădirii, uzura mobilierului, condiții igeinico-sanitare necrespunzătoare. Neregulile au fost aduse la cunoștința Primăriei Șieu Odorhei, în calitate de proprietar al spațiului, primăria fiind sacționată cu amendă contravențională. DSP BN a mai informat că, ulterior, instituția a fost înștiințată de către Primăria Șieu Odorhei că a făcut mai mutle lucrări (montare tâmplărie, înlocuire pardoseală, igienizarea și văruirea pereților).
Consolidarea, modernizarea și dotarea dispensarului ar costa în jur de 3000 000 de lei, dar încă nu există finațare pentru așa ceva. Banii ar trebuie să vină de la Compania Națională de Investiții.
Moartea, mai scumpă decât sănătatea
Dacă nu se poate ocupa de sănătatea localnicilor, primarul le asigură, în schimb, condiții excelente după moarte. Construcția unei capele care a fost inaugurată în septembrie, anul trecut, a costat 910 248 de lei, deci aproximativ 183 000 de euro. Adică prețul la care poți să cumperi o vilă în Corbeanca, cu parter, etaj, trei dormitoare, încălzire în pardoseală, gard din fier forjat cu fundație și pavaj în curte.
Prețul capelei include construcția propriu-zisă, dar și împrejmuirea și amenajarea terenului din jurul construcției. Capela a fost sfințită de un sobor de preoți, cu prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei Andreicuț, care a împărțit, cu această ocazie, și câteva distincții.
Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat parohului Flaviu Marian Druță și lui Petru Miron (Miron Consctruct), administratorul firmei responsabile cu ridicarea capelei, „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar primarului comunei Șieu-Odorhei, Sorin Sfintean, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Finanțarea capelei a fost asigurată din bugetul local.
Primarul a mai reabilitat Căminul Cultural din localitatea Coasta, cu suma de 576 002 lei (aproximativ 115 000 de euro). Cosntruirea Căminului Cultural din localitatea Șirioara, finanțată tot din bugetul local, costă, însă, mult mai mult: 1 403 455,51 lei adică peste 280 000 de euro. La fel ca și în cazul capelei, lucrarea la Căminul Cultural din Șirioara a fost atribuită firmei Miron Construct.
Aceste sume astronomice cheltuite din bugetul local pe construcții care ar putea fi ridicate la prețuri mai rezonabile ne dau un indiciu cu privire la motivul pentru care anumite comunități întârzie să se dezvolte, se depopulează și rămân în paragină.
Citește și:
Top primari din Bistrița-Năsăud care au dezamăgit electoratul (partea 1)