Vineri, 19 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc la Castelul Teleki din Posmul vernisajul expoziției „Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni“.
Evenimentul are loc în Castelul Teleki, în corpul central. Expoziția, realizată de Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat.
Expoziția reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar și a locului în care este amplasat, mai specific satul Posmuș și ne va purta pe un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor.
„Expoziția este parte a proiectului nostru de intervenție culturală ”Castel viu: artă și comunitate la Posmuș”, o intervenție multidisciplinară care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent reabilitat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale, unde este situat“, au transmis organizatorii.
Conform Petrus Italus Trist, vineri, la Castelul Teleki Posmuș, vizitatorii o să vadă, printre altele, „niște desene fantastice“ și „la propriu și la figurat“.
„Desene care surprind ruptura din biografia lui Teleki Ernő, ultimul proprietar al castelului din familie, aristocrat deportat la Canalul Dunăre-Marea Neagră și apoi trimis în domiciliu obligatoriu în Dobrogea pentru o perioadă nedeterminată. Umorul și satira îi devin ”arme” într-o luptă cu limitele proprii, în condițiile unor pierderi semnificative. Starea deplorabilă a castelului după distrugerile, jafurile și vandalizările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după, este vizibilă și în desene, care la rândul lor, ne permit să citim starea psihică a lui Ernő. Realul se împletește cu fantasticul – monștrii, figurile diforme și diavolii nu sunt nimic altceva decât reprezentări pentru cruzimea și grosolănia resimțită.
Desenele lui Teleki Ernő sunt păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară din Budapesta, reproducerile lor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziție în Transilvania“, a transmis sursa citată.
https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus
Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!