Rețeaua învechită de apă și canalizare din Bistrița a stârnit discuții aprinse între reprezentanții Primăriei Bistrița a a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, discuții care s-au întețit acum, în apropierea campaniei electorale. Investițiile în infrastructură derulate de Primăria Bistrița sunt îngreunate de problemele cu vechile conducte Aquabis care întâmpină frecvent avarii. Aceste probleme privind investițiile în schimbarea conductelor vechi au dus la un schimb de replici între primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Pe de o parte, Radu Moldovan, spune că vina este a Primăriei Bistrița care nu vrea să investească bani în schimbarea conductelor vechi. Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean a făcut mai multe declarații într-o conferință de presă, după ce o conductă s-a spart recent pe Bulevardul Decebal.

Da, au existat mai multe întâlniri cu mine și vor exista atâtea câte vor fi nevoie, pentru a rezolva problemele cetățenilor din Bistrița. De fiecare dată, împreună cu domnul director Șandru, de la Aquabis, i-am spus domnului primar că nu depinde de el când și cum se termină o licitație, care a fost întârziată de Primăria Bistrița, începând cu domnul Ovidiu Crețu și, continuând, cu mare elan, de domnul Ioan Turc și echipa lui. Orice om, când vrea să își facă o casă, face o fundație, zidul și pe urmă acoperișul. Nu este vinovat nici Aquabis…degeaba încearcă domnul Turc să dea vina pe Radu Moldovan, că astea-s lucruri doar pentru proști sau pentru cei care nu vor să se informeze. Nu te poți apuca să torni asfaltul, în 2024, peste conducte de 50 de ani și să le și tasezi cu cilindrele. Lucrările, toate, erau eligibile. Sunt minciuni ordinare declarațiile că lucrările nu erau eligibile. Decizia aparține beneficiarului, Primăriei Bistrița. Dacă acel domn Crețu, care a făcut dezastru, după cum zice domnul Turc, nu a pus aceste rețele eligibile… domnul Turc a oprit toate proiectele în 2020, pentru a le modifica. Le-a modificat pe toate! Nu înțeleg, dacă era nemulțumit, de ce nu le-a modificat (n.r – să introducă reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din oraș). Cum să te apuci tu, în 2023, să pui asfalt peste rețele de 50 de ani, care era clar că se vor sparge?„, a spus Radu Moldovan.

Pe de altă parte Ioan Turc a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Aquabis este patronată de Consiliul Județean și controlată de „frații Moldovan“

Avem mai multe proiecte depuse pentru reabilitarea din bani europeni a rețelei. Dar nu am putut să ne suprapunem peste Masterplan-ul de apă / canal sau, cu alte cuvinte, străzile deja cuprinse în Masterplanul de apă și canalizare n-au putut să facă obiectul unor proiecte depuse de municipalitate. Anul 2024 va fi un an plin, de aceea fac un apel către toți cei care se expimă în spațiul public să o facă cu decență. PSD a fost la guvernarea locală a orașului mulți ani de zile. Se știe exact ce au făcut. Acum suntem noi și oamenii pot să facă liniștiți diferența între cele două. În ceea ce îl privește pe domnul Radu Moldovan, chiar dacă nu-și mai aparține sieși, îi recomand să încerce să rămână contemporan cu el însuși. Ce vrea ca să ne spună? Că Aquabis nu este o societate controlată de Consiliul Județean și patronată, de fapt de frații Moldovan? Ce vrea să ne spună? Că Aquabis îi spoliază, de fapt, pe oamenii din județ și din Bistrița, prin prețuri aflate în zona superioară la nivel național. Ar trebui ca bistrițenii, din taxele și impozitele pe care le plătesc, să asigure și înlocuirea conductelor lor? Că nu sunt conductele orașului. Plătește vreun bistrițean vreun leu la primărie pentru servicii de apă și canal? Sau le pătește la Aquabis? Cu atât mai mult, de ce să faci acest lucru cu un masterplan de apă și canalizare cu care te-ai împăunat peste tot, pe care l-ai promovat peste tot, dar pe care nu l-ai implementat? Ce ar trebui să facă Primăria Bistrița? Încă din 2020 au fost transmise toate documentele pentru ca Masterplanul de apă și canal la nivelul municipiului să poată fi implementat“, a explicat Ioa Turc.

Explicația sa vine și în contextul în care Radu Moldovan i-a sugerat ca Primăria să facă aport de capital către Aquabis.

„Varianta de rezervă, sugerată de subsemnatul, de la prima întâlnire și de domnul director Șandru a fost să înlocuim, pe suprafețele de drum modernizat, conductele, domnule primar. Modalitatea era să se facă aport de capital de la Primăria Bistrița la Aquabis, îți crește ponderea în societate, banii se folosesc, până la ultimul cent, pentru aceste lucrări. Putea să le facă Primăria Bistrița, cum Primăria Prundu Bârgăului și-a făcut toate rețelele fără să fie acționar la Aquabis, pe bani din diferite proiecte și de la bugetul local“, a spus Radu Moldovan.

„Nu toți ne permitem să mergem la vânătoare în Africa și cei mai mulți dintre noi nu suntem interesați de treaba asta“.

Radu Moldovan l-a mai criticat pe Turc pentru evenimentele organizate în centrul Bistriței și în cartierele aparținătoare.

 

„Cum să ții oameni din Slătinița fără apă și în 2024, când lucrările costă trei lei și tu ai zeci de milioane în fiecare an, adică bani încasați din taxe și impozite pe care nu poți să-i cheltui? Nu mai vorbesc de bairamurile din decembrie, dintr-un capăt în altul al pietonalului și pe străduțele laterale și să lași oamenii fără apă. Știți cât costa marea investiție, gigant, de la str. Gării până la spital? Trei milioane de lei! În loc de vreo două artiste de acolo, cu poză, era rezolvată problema! Cu trei milioane de lei, aport de capital la Aquabis, se rezolva problema pentru proiectele din Bistrița. Domnul X minte cum pășește„, a spus Radu Moldovan.

Ioan Turc i-a dat replica azi, explicând că sumele alocate pentru evenimente au fost unele derizrii în comparație cu bugetul necesar pentru schimbarea conductelor.

 

„Pe Grigore Bălan a existat o înțelegere între primărie, Aquabis și constructor cu privire la înlocuirea conductei de la sensul cu Calea Modovei și până la Petre Ispirescu. Ar fi trebui ca Aquabis să îi fi plătit lucrarea executantului, MIS grup, dar nici până în momentul de față nu s-a întâmplat acest lucru, cu toate că suntem în luna ianuarie a anului 2024. Pe Decebal de la strada Ursului la strada Zimbrului, pe partea stângă, am înlocuit conducta noi, primăria, pe Gheorghe Șincai am înlocuit conducta de apă, noi primăria. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea Aquabis și cu domnul Radu Moldovan, am fost asigurat de faptul că rețeaua, după intervențiile pe care Primăria Bistrița le-a făcut și Aquabis le-a făcut, va rezista până la implementarea Masterplanului de apă și canal care nu costă 3 milioane de lei, costă cam 3 milioane de euro. Am văzut că domnul Moldovan s-a distanțat foarte tare și de fostul primar, domnul Ovidiu Crețu. E o problemă de caracter, nu o comentez. Dar îi cer domnului Moldovan să îi lase în pace pe oamenii din Sigmir, din Sărata, din Ghinda, din Slătinița, nu toți ne permitem să mergem la vânătoare în Africa și cei mai mulți dintre noi nu suntem interesați de treaba asta. Dar ne place să ne întâlnim la evenimente publice decente. Așa se întărește și spiritul comunitar. Cam 3000 de lei a costat un eveniment pentru că am mers cu dansatori și artiști de la Palatul Culturii, organizarea a fost toată a Primăriei Bistrița. Ce ne spune domnul Moldovan, că schimbăm cu 3000 de lei conducetele? Am văzut că a fost foarte supărat și pe Târgul de Crăciun. De ce? Pentru că zeci de mii de oameni au venit în zona centrală ? Se pare că bucuria bistrițenilor e supărarea unora“, a mai spus Ioan Turc.

 

 

SPUNE-TI PAREREA