Numărătoare inversă a început pentru aleșii care vor candida pentru un nou mandat la alegerile din 2024. În timp ce unii primari stau destul de relaxați, știind că se „califică“ pentru o nouă candidatură, alții ar cam avea de ce să își facă griji.
Mai mulți primari din Bistrița-Năsăud, aleși cu speranța aducerii unor schimbări pozitive, au dezamăgit electoratul în timpul primelor mandate. Fie că sunt primari tineri de la care lumea așteaptă altceva, fie că sunt la primul sau al doilea mandat, rezultatele lor au fost sub așteptări. Au venit cu promisiuni de transparentizare a administrației locale ori de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor, dar lipsa de implicare în soluționarea problemelor comunității și incapacitatea de a ține promisiunile făcute în campania electorală au condus la o scădere semnificativă a încrederii și la nemulțumirea generală în rândul alegătorilor.
Marian Forogău, mai multe gafe decât realizări
În fruntea clasamentului la categoria primari care au dezamăgit se află, cu siguranță, primarul comunei Șanț, Marian Forogău. Lipsit de personalitate, coerență în discurs și depășit, de cele mai multe ori, de situațiile în care s-a trezit ca lider al unei comunități, Marian Forogău a adunat, de-a lungul mandatului ce i s-a încredințat în 2020, mai multe momente penibile decât realizări.
În 2020, Marian Forogău a stârnit râsul când, de 1 Decembrie, a depus o coroană în culorile naționale ale Franței, în loc de culorile României. Primarul și-a postat fotografiile pe Facebook în care se vede că florile coroanei aduc trimitere către culorile drapelului francez, albastru, alb și roșu. Ulterior, primarul s-a scuzat spunând că angajata din primărie care a comandat coroana a ales flori de un galben prea deschis.
Forogău a gafat, din nou, în 2022, când a fost criticat că și-a angajat prea multe neamuri la primărie. Într-un interviu acordat unui post TV local, primarul a admis că și-a angajat mai multe rude, dar susține că toate angajările s-au făcut legal. Mai mult de atât, primarul spune că era inevitabil ca printre angajații din primărie sau Ocolul Silvic să nu se afle și rude de ale sale, pretinzând că este rudă cu 15%-20% din populația comunei. Având în vedere că, în conformitate cu ultimul recensământ, populația comunei Șanț este de aproximativ 3200 de persoane, ar însemna că Marian Forogău este rudă cu circa 640 de oameni din comuna sa.
„Eu am aproximativ 15%-20% din populația comunei Șanț – că suntem o populație relativ mică, rude… Și nu înseamnă că dacă sunt eu primar neamurile mele ar trebui să se mute din comuna Șanț sau să n-aibă un loc de muncă, să nu poată trăi în comuna Șanț“, a spus primarul.
Criticat de oponentul său, David Szabo, primarul s-a făcut din nou de râs, de data asta, în instanță. Pentru că Forogău a folosit în repetate rânduri, ca scuză, conducerea anterioară, respectiv a fostului primar Ioan Szabo, care a decedat în perioada pandemiei de Coronavirus, fiul său, David Szabo, care este consilier local, a reacționat,
„Cu părere de rău, constat că șănțenii sunt puși într-o lumină proastă din cauza comportamentului unui om care, la ultimele alegeri, și-a asumat responsabilitatea conducerii comunei noastre.
Am acceptat cu demnitate și respect faptul că oamenii l-au ales în lupta electorală din 2020, dar mă așteptam, așa cum se așteptau și alți oameni din comunitatea noastră, la rezultate și la continuitatea unor proiecte importante.
Domnule Forogău, este regretabil că dați vina pe un om care nu mai este printre noi pentru a vă justifica incompetența și lipsa de bun simț. Dar dacă tot ați amintit de fosta administrație, eu și alți șănțeni așteptăm un raport prin care să facem comparații concrete, pe buget, rezultate și performanță, nu pe povești!
Fapte vrem, nu vorbe și scuze!“, a scris David Szabo în 2022.
Enervat de mesajul său, Marian Forogău l-a dat în judecată și a cerut daune în valoare de 50 000 de euro!!! Evident, acțiunea sa în instanță a fost sortită eșecului, așa că a pierdut. Ulerior, și-a pierdut și bărbăția când nu a mai vrut să recunoască nimic în legătură cu acest fapt.
Dar ultima ispravă din mandatul său a a pus cu adevărat lumea pe jar spre finalul anului 2023, când consilierii locali de la Șanț au fost convocați în ședință extraordinară și li s-a cerut să voteze pentru ca Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare să garanteze anual cu 43.855 de metri cubi de lemn plata unei datorii de 5,3 milioane de lei la ANAF.
Lumea se întreabă ce a făcut primarul cu banii comunei, având în vedere că s-au acumulat aceste datorii la Ocolul Silvic, dar nici cheltuielile cu lucrările nu sunt plătite. Dintr-un extras de cont al companiei MIS Grup transmis Comunei Șanț reiese că primăria a acumulat datorii de aproape 8 000 000 de lei! Aceastea s-au adunat din 2021 până în 2023, și reprezintă contravaloarea unor lucrări de construcții.
Octavian Cicșa, primarul-hipster, dar nu așa de „cool“ cum pare
Primarul comunei Ilva Mare, Octavian Cicșa, a „sedus“ electoratul în 2020 cu promisiuni de „schimbare“. Cu aspectul său de hipster, diferit de prototipul primarului român de la sate, a fost văzut ca un salvator, dar a eșuat în a-și îndeplini promisiunile electorale. În schimb, a creat neîncredere în jurul său după ce numele său a fost implicat într-un dosar în care se cercetează fapte de corupție, luare de mită și abuz în serviciu.
Problemele primarului Octavian Cicșa au o strânsă legătură cu societatea Buia Construcții SRL, firma lui Iosif Toderică Pop Buia, cunoscut de ilveni ca Teo Buia, un afacerist-vânător din zonă, care administrează fondul cinegetic din comună și este un apropiat al edilului din Ilva Mare. Societatea lui Teo Buia a prins, în ultimii trei ani, contracte generoase cu Primăria Comunei Ilva Mare, mai exact, „lucrări de reparare a drumurilor comunale“, pe sume foarte mari. O stare de tensiune s-a creat între cetățeni și primarul Octavian Cicșa din cauza prietenie sale cu Buia care, din câte se pare, nu este foarte iubit de comunitate. Rămâne de văzut cum își va recăpăta credibilitatea în timpul pe care îl mai are la dispoziție.
Vasile Uchrenciuc, într-o relație „complicată“ cu oamenii din Dumitrița
Nici tânărul primar Vasile Uchrenciuc, din Dumitrița, nu pare să fie tocmai în grațiile oamenilor pe care îi conduce, deși se află deja spre finalul celui de-al doilea mandat. Acesta a avut mai multe probleme, în ultima vreme, lucru ce arată că relația sa cu electoratul nu este chiar așa de roz ca la început. În 2023, un cetățean i-a făcut o plângere pentru abuz în serviciu, acuzându-l că a folosit în socpuri personale materialele de construcție rezultate în uma demolării unui cămin cultural.
„Urmare activităților efectuate, vă comunicăm faptul că, aspectele semnalate de dumneavoastră, în legătură cu UATC Dumitrița, fac obiectul lucrării penale cu numărul 5007/01.09.2023, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de „abuz în serviciu”, urmând ca ulterior, în funcție de competențele și prevederile legale în vigoare să fi propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă”, se arată în răspunsul primit de la IPJ BN, de cetățeanul care a făcut sesizarea.
Investiția nu aparține comunei Dumitrița, ci Companiei Naționale de Investiții, care este responsabilă de proiect. Primarul a precizat doar că materialele rezultate în urma demolării „au fost puse la dispoziția cetățenilor care au avut nevoie“.
Cu o altă ocazie, primarul și-a pierdut cumpătul la un scandal în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Dumitriţa, după ce Primăria a pierdut în instanţă un proces cu o angajată pe care a concediat-o şi a fost obligată să îi plătească alariile, plus cheltuielile de judecată.
Ilie Uchrenciuc a fost pus din nou într-o situație proastă după ce s-a lăudat la TV cu renovarea unei școli care a costat 44 de miliarde de lei vechi. Mai multe filmări apărute în spațiul public au arătat că pereții școlii sunt plini de mucegai la un an după finalizarea lucrărilor. Uchrenciuc a reacționat și a emis mai multe versiuni: una că nu este vorba de mucegai, ci de o infiltrație de apă, alta că, și dacă există mucegai, lucrarea este în garanție și firma constructoare va remedia situația.
Școala Gimnazială din satul Budacu de Sus, comuna Dumitrița, are un istoric îndelungat fiind înfiinţată în anul 1828. Ea a funcţionat încontinuu până în prezent, fiind astăzi cea mai mare unitate şcolară de pe Valea Budacului.
Un alt motiv pentru care oamenii s-au supărat pe primar sunt punțile de lemn care asigură accesul mai multor familii peste Pârâul Budac. Punțile sunt traversate zilnic de copii care merg la școală, bătrâni sau, pur și simplu, cetățeni care caută un mod mai facil de a ajunge la biserică, la cumpărăruri sau la serviciu. Problemele au apărut când unele punți, foarte degradate, s-au rupt, punând în pericol cetățenii care le traversau. A existat inclusiv un incident cu un bătrân care a căzut de pe o astfel de punte, suferind mai multe traumatisme. Primarul a spus, însă, că punțile nu reprezintă, în opinia sa, o problemă și că birocrația este prea mare pentru a se interveni pe ele.
„Este pe unde să treacă, nu sunt mari probleme, au asfalt, au cale de acces. Eu am avut o discuție cu oamenii, punțile nu sunt în inventarul comunei Dumitrița. Trebuie proiect, trebuie aviz de la Apele Române, trebuie aviz de la mediu ca să se intervină pe ele. Atât de mare e birocrația la noi în țară. Am stat după un aviz de la Apele Române nouă luni de zile. Până iau un aviz pentru un proiect, expiră celelalte“, s-a plâns primarul Ilie Uchrenciuc.
Dorin Vlașin și realizările sale din momentul în care a încetat să își împartă contul de Facebook cu soția
2020 a fost anul în care tânărul Dorin Vlașin a primit permisiunea să aibă un cont de Facebook individual, pe lângă cel împărțit cu soția, „Vlașin Dorin și Ionela“. Acest lucru s-a datorat faptului că a devenit primar și urma să își publice aici toate realizările administrative, dar și urările cu ocazia diverselor sărbători și, din când în când, poze cu familia să vadă lumea că e familist.
Tânăr și promițător, primar în Orașul Academicienilor, Dorin Vlașin nu a reușit, însă, mare lucru, în afara clișeelor obișnuite , like-urilor și comentariilor admirative pe care le primește, în special, de la mama sa. Dacă la un primar de comună ne mai impresionează încă asfaltările, proiectele de iluminat și locuri de joacă, de la un primar de oraș ne așteptăm la o viziune mai complexă și o strategie de dezvoltare îndrăzneață.
Primarul nu a reușit să ridice Năsăudul la un alt nivel, preferând calea bătătorită care nu ocolește prea mult petrecerile câmpenești și concertele cu Hrușcă. Vorbind de concerte, Vlașin a demonstrat că nu stă prea bine cu nervii când este criticat, așa că în vara anului trecut mai multe persoane și-au luat block și mai multe postări au dispărut de pe Facebook când un concert cu Delia, organizat de primărie, nu a fost chiar pe placul năsăudenilor.
Nici la capitolul comunicare nu excelează. Primarul s-a pus într-o situație ridicolă într-o dimineață, când la Năsăud au descălecat primele microbuze electrice. Autovehiculele încă ancorate pe platformă și cu scaunele în folie au fost luate în primire de tânărul primar Dorin Vlașin alături de alți funcționari din administrație. Aceștia nu au ratat o ședință foto plină de veselie la sosirea vehiculelor deștepte, pe roți antrenate electric. S-au suit în autobuz și doamnele s-au pozat cu priviri galeșe și unghiuțe ca pentru site-urile de matrimoniale în timp ce șugubățul Vlașin a făcut pe conductorul. Trecând peste faptul că ședința foto te ducea mai degrabă la o fantezie a funcționarilor în excursie cu autocarul decât la niște fotografii oficiale prilejuite de recepția unui obiectiv de investiții, se pare că protagoniștilor le-au scăpat gropile și noroaiele de pe fundal.
De Romocea ca a condus beat si a agățat un copil, si de microhidrocentrala facuta la someș care nu functioneaza, nu scrieti nimic detectivilor.
Observator BN/@v.petrut ,păcat de știri de 2 lei