În contextul în care taxele salariale depășesc 40% din salariul brut, tot mai mulți profesioniști acceptă oportunități noi de job care oferă, pe lângă salariu, mai multe beneficii menite să le satisfacă nevoile profesionale și personale. În prezent, legislația românească permite companiilor să abordeze diferite beneficii extra salariale pentru care nu se datorează impozit sau contribuții sociale. Vrei să-ți fidelizezi angajații și, în același timp, să te bucuri de un impact fiscal avantajos? Află cum îți poți fideliza și motiva angajații oferind beneficii cu câștig win-win, adică sunt avantajoase atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Iată 5 beneficii extra salariale prin care îți poți satisface angajații, în condiții fiscale avantajoase:

  1. Tichetele de masă

Deși sunt beneficii extra salariale tradiționale, tichetele de masă se află în topul celor mai oferite și apreciate beneficii în companiile românești. Având notorietate în majoritatea bugetelor de HR, aceste tichete de masă sunt nelipsite din ofertele de angajare. În 2023, valoarea nominală a unui tichet a ajuns la 35 de lei/zi, aceasta modificându-se la 40 de lei/angajat/zi lucrată începând cu 1 ianuarie 2024. Pe lângă faptul că sunt considerate cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe profit a companiei, tichetele de masă rămân un beneficiu avantajos și pentru salariat.

  1. Vouchere sau cadouri în bani, inclusiv carduri cadou

În categoria altor beneficii extra salariale supuse doar impozitului pe venit intră și tichetele sau voucherele culturale până la valoarea de 190 de lei/lună sau 380 lei/eveniment și tichetele de creșă cu o valoare de 570 lei/lună pentru un copil. Cadourile în bani acordate salariaților pentru Paște, Crăciun, 8 Martie sau 1 Iunie nu se impozitează dacă nu depășesc valoarea de 300 de lei/persoană/eveniment. Dacă vrei să le oferi angajaților tăi o paletă mai largă de beneficii, alege produsele Pluxee și permite-le angajaților să-și aleagă ceea ce doresc.

  1. Abonamente pentru servicii medicale

Oferirea unor abonamente care acoperă un pachet complex de servicii medicale, investigații și zile de spitalizare, printre altele, asigură sprijin angajaților în situații neprevăzute. O poliță de asigurare voluntară de sănătate scade rata absenteismului, este un instrument motivant pentru fidelizarea angajaților și este un beneficiu extra salarial neimpozabil, dacă nu se depășește echivalentul în lei a sumei de 400 euro anual, pentru fiecare salariat. Mai mult, considerată o investiție în sănătatea angajaților, această sumă este deductibilă pentru angajator.

  1. Decontarea transportului

Decontarea sau acoperirea costului cu transportul angajaților de la domiciliu la locul de muncă nu erodează foarte mult veniturile companiei și este un beneficiu scutit de taxe salariale dacă sunt specificate clar, în contractele individuale de muncă, care sunt condițiile de acordare a acestui beneficiu.

  1. Alte beneficii flexibile

Deși nu sunt obligatorii, beneficiile flexibile sunt foarte apreciate de salariați întrucât acestea completează pachetul salarial într-un mod atractiv. Pe lângă faptul că aduc satisfacție angajaților, beneficiile flexibile sunt uneori mai importante decât salariul în sine. Fie că e vorba de programe de instruire, un plan pentru decontarea serviciilor stomatologice, participarea la profit, planuri de pensii private, abonamente la sală sau acordarea mai multor zile de concediu, aceste beneficii contribuie la fidelizarea și retenția talentelor, dar și la crearea unui climat organizațional armonios.

Beneficiile extra salariale reprezintă o modalitate excelentă pentru a crea un climat organizațional armonios, fără implicarea unor taxe prea mari. Pe lângă faptul că are are un impact pozitiv asupra bunăstării salariaților, un pachet salarial complex, cu beneficii flexibile, fidelizează talentele, crește performanța angajaților, promovând în același timp imaginea companiei.

Sursă foto: pexels.com

SPUNE-TI PAREREA