2023 este pe sfârșite iar una dintre realizările comunei Ilva Mică, dacă este să tragă linie pe acest final de an, este reluarea unei vechi prietenii între comuna de pe Valea Ilvei și o mică localitate din Franța, Barby.
Toată povestea a început în urmă cu 34 de ani când trei francezi s-au rătăcit și au ajuns în Ilva Mică. Este vorba de Michele Cathiard Vidal, Lyliane Paccoud şi Bernard Mollard care au ajuns în Românai după evenimentele din 1989.
„Este o poveste impresionantă. În anii ’90 a venit un domn și două doamne, la vremea aceea erau tineri… Au venit cu mașină, nu erau gps-uri, nu era nimeni să-i îndrume și așa au ajuns în Ilva Mcă. S-au întâlnit cu un cetățean, el nu știa franceză așa că au fost îndrumați către primărie. Pe urmă s-a creat un parteneriat frumos, au ajutat foarte mult, iar după ani și ani au mai tot venit… Eu, fiind mai tânăr la vremea aceea, am înțeles destul de târziu despre ce e a fost vorba. Dar undeva a fost o ruptură,nu știu din ce cauză“, a povestit primarul comunei Ilva Mică, Auel Horea.
Anul trecut, primarul a făcut cercetări și a constatat că, deși relația de prietenie dintre Ilva Mică și Barby a durat ani la rând, nu exista nicăieri un act oficial de înfrățire. Așa că a decis să reia prietenia cu francezii, cu acte în regulă. Așa se face că, în iunie 2023, o delegație din Ilva Mică a plecat la Barby și a semnat cu primarul Christophe Pierreton Acordul de înfrăţire între comunele Ilva Mică şi Barby (Savoie, Franţa). La eveniment au luat parte și promotorii acestui demers, Michele, Lyliane şi Bernard.
Aurel Horea a fost surprins să primească din partea prietenilor francezi steagul României cu stema tăiată în centru, dar şi fotografii cu Ilva Mică a anilor 1990.
„Anul trecut, primarul Christophe Pierreton, însoţit de o delegaţie din comuna Barby a fost la Ilva Mică şi a rămas surprins de cum arată comuna noastră. Există anumite prejudecăţi despre România, asta pentru că aşa au gândit unii să ne promovăm ţara. Ei au rămas extrem de surprinşi de ceea ce au văzut în comuna noastră – reţele de apă, canalizare, asfalt, şcoli modernizate – şi sunt extrem de bucuroşi pentru fiecare realizare a noastră. Acordul de înfrăţire cuprinde schimburi educaţionale, culturale, în domeniul tradiţiilor şi sperăm să găsim linii de finanţare pentru promovarea unor proiecte comune între Ilva Mică şi Barby”, ne-a declarat primarul Aurel Horea.
„Ne-au dat steagul României cu secera și ciocanul decupate, ni l-au dat după atâția ani și a fost o mare supriză. O să îl înrămez“, a mai spus Aurel Horea.
De suprize au avut parte și franceii care au vizitat Ilva Mică după ani de zile.
„Percepția lor despre România este total greșită, că este coruptă… Dar au venit anul trecut și au fost foarte impresionați, au văzut o grămadă de obiective, inclusiv fabrica de cherestea. Spuneau că au venit în anii 90 și nu a găsit nimic și acum ce dezvoltare spectaculoasă a avut comuna Ilva Mică. Toți cei trei care au fost pionierii acestei relații s-au bucurat pentru fiecare realizare, s-au minunat când au văzut școlile noastre, când au vzut drumurile asfaltate. Ei au toate pozele păstrate din trecut și acum au văzut asfalt peste tot, chiar și pe dealuri. Sunt foarte curioși de fiecare relizare și se bucură foarte mult pentru noi“, a povestit primarul.
Înfrățirea va avea ca obiective schimburi culturale și de bune practici între cele două localități, în domenii educaţionale, culturale, administrative. Cei din Ilva Mică mizează foarte mult pe păstrarea tradițiilor, dar și pe bogăția peisajelor naturale și a faunei, cu care îi impresionează pe prietenii lor francezi.