Ziua Națională a României a fost celebrată astăzi la Bistrița, marcând 105 ani de la realizarea Marii Uniri. Sute de oameni au ieșit să vadă ceremonialul militar, în ciuda vremii ploaioase și mohorâte.

Ceremonia a avut loc în Piața Petru Rareș, la Monumentul Eroilor. Peste 300 de militari, tancuri, tehnică MAI și autospeciale au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie și Bulevardul Republicii, spre bucuria copiilor care au fost prezenți în număr mare la aveniment.

În discursul său, primarul Bistriței, Ioan Turc, a menționat că ziua de 1 Decembrie are o rezonanță puternică în sufletul nostru. ”

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a precizat, cu această ocazie că generația actuală area șansa de face din România cea mai bună versiune a ei.
Această generație a noastră, în sens larg, poate face din România cea mai bună versiune a ei, cred că România are șansa de a deveni mai puternică decât niciodată: suntem țară membră NATO, membră a UE, suntem profund atașați de valorile lumii libere, dar și împărtășim valori fundamentale – familie, credință, biserică, patrie”, a spus Ioan Turc.

Masajul primului ministru al României, Marcel Ciolacu, a fost transmis de Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan:

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri.
Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită.
Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român.
Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică.
Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească“, a fost mesajul transmis primului ministru.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat în această seară cu tradiționala retragere cu torțe.
Aprinderea torțelor s-a făcut în curtea Protopopiatului Ortodox din Piața Unirii.Marșul s-a desfășurat pe traseul Pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală – str. Gheorghe Șincai – str. Gării – bd. Republicii – str. 1 Decembrie – str. Avram Iancu.

2 COMENTARII

  1. Ce legătură au politicul cu ziua României, nu fac parte din români sunt împotriva poporului sunt împotriva a ceea ce vor românii,apoi doctorul căruia i s-a retras doctoratul ce cauta a da sfaturi a ține prelegeri apoi armata,politia să salute politicienii ,pe bune ,se observă că sunt la fel de jalnici pupincuriști că în anii trecuți
    Jalnic

  2. A fost dezlegat misterul marelui absent Radu Moldovan de la manifestările organizate la Bistrița de Ziua Națională a României la 105 ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. Răducu face galeria echipei naționale de handbal feminin a României si a mers în Danemarca pentru a susține echipa României la Campionatul Mondial. La ceremonialul de 1 Decembrie din Piața Petru Rareș absenta presedintelui CJ a fost suplinită prin prezența deputatului Bogdan Ivan, care a citit mesajul premierului Marcel Ciolacu. De altfel Radu Moldovan s-a pronuntat in repetate rânduri că succesorul său cel mai potrivit la sefia CJ ar fi Bogdan Ivan, de parcă aceste functii publice se lasă mostenire. Chiar si Nicolae Moldovan- primarul Becleanului , a declarat că , din punctul lui de vedere, Bogdan Ivan este lipsit de experienţa administrativă necesară pentru o funcţie de preşedinte al Consiliului Judeţean.
    Campionatul Mondial de Handbal Feminin aflat la a XXVI-a ediție a turneului organizat Federația Internațională de Handbal și are loc între 29 noiembrie și 17 decembrie 2023, în Danemarca, Norvegia și Suedia.

SPUNE-TI PAREREA