Râurile din Bistrița-Năsăud au ajuns la cote alarmante în cursul zilei de azi, după ce precipiații însemnate au căzut în județ în ulrimele ore. Conform unei avertizări a Institutului Național de Hidrologie, începând din această seară, de la ora 19:30, specialiștii au emis un nou Cod Roșu, care va fi valabil până mâine, 2 decembrie, la ora 8:00.

„Astfel, sunt posibilie depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Rodna și Ilva (afluent al râului Someșul Mare), în judeţul Bistrița-Năsăud.
În acest interval se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri.
Având în vedere cele menționate mai sus, se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”
În scopul preîntâmpinării unor situații de urgență generate de fenomenele hidrologice periculoase, recomandăm cetățenilor să nu traverseze râurile prin apă̆ și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, este necesară curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații“, a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Conform informațiilor ONG Meteo BN, apele râului Ilva s-au revărsat, drumul județean 172D fiind inundat în zona pasajului CFR. Drumul este blocat.

Tot MeteoBN a mai trasmis că se întrevede o situație potențial periculoasă pe râul Someş care a crescut foarte mult şi continuă să crească!
„În amonte ploua, încă abundent, cu rate de precioitare de 7 – 10 mm/h la Valea Blaznei.
La Sângeorz – Băi ( video 1 ) a fost inundată deja pista de biciclete iar la Nāsăud ( video 2 ), podețul din primele video-uri stă să cadă“, a transmis Meteo BN.

SPUNE-TI PAREREA