După mulți ani petrecuți departe de țară, o familie din localitatea Satu Nou, Bistrița-Năsăud, s-a decis să trăiască, în tihnă, din roadele gospodăriei. Porcul de mangalița, găinile și grădina din spatele casei sunt resursele pe care se bazează pentru a trăi așa cum au visat după mulți ani de trudă printre străini. Mihaela și Nelu Toderic, alături de cei doi copii ai lor, și-au pus azi hainele de sărbătoare și și-au întâmpinat oaspeții la cel mai nou punct gastronomic local din județ: Bucate de Uifalău. Și pentru că suntem în Psotul Crăciunului, cei patru au cântat și o colindă.

Punctul Gastronomic din comuna Cetate este denumit după numele unguresc al localității Satu Nou, Uifalău. Satul, care este acum un amestec de modernism cu reminiscențe săsești, a avut o istorie zbuciumată. După o molimă de ciumă din secolul al XVII-a, satul mai număra doar 4 gospodării. În 1695, erau 10 gospodării, iar în 1720 populația a început să se apropie de 400 de locuitori.
La întemeierea Regimentului românesc de graniță de pe valea Someșului, în 1762, românii din districtul săsesc bistrițean au fost transferați pe valea Rodnei, iar sașii și maghiarii de pe valea Rodnei la Satu-Nou, populația satului sporind în următorii ani.

În 1930 avea Satu Nou avea 775 locuitori, dintre care 618 germani (79,7%). Populația de origine germană a cunoscut, în următorii ani, un declin, până când oamenii de această etnie au putut fi numărați pe degete. Doar casele săsești mai rămân acum mărturie a vremurilor de demult, sporind farmecul acestui sat de unde se văd, în depărtare, Munții Călimani.

Punctul gastronomic al familiei Toderic este situat într-o casă modernă, singurele lucruri rustice fiind câteva decorațiuni care sunt așezate alături de dotări de ultimă generație ale bucătăriei unde se gătesc supe, ciorbe, cârnați, costițe, turtă dulce cu untură, haioșe și multe alte bunătăți. Gazdele Punctului Gastronomic Bucate de Uifalău promit o expriență culinară completă de preparate culinare săsești, românești, ungurești, toate completate de nota personală a bucătăresei.

„Vedeta“ gospodăriei este porcul de Mangalița, din care se fac cârnați, caltaboși, jumeri, șorici, ciolan și costițe afumate. Oaspeții sunt invitați, inclusiv, să ia parte la tăiatul porcului.

„După mulți ani petrecuți departe de țară, glasul pământului străbun ne-a întors înapoi acasă, la rădăcinile și seva neamului romanesc din Poarta Transilvaniei, într-o gospodărie țărăneasca din Uifalău, denumirea maghiara a localității Satu Nou, din comuna Cetate, un loc în care românii, sași și maghiari și-au trăit viața împreună de-a lungul secolelor, în bună rânduială, într-o simbioză cultural-istorică plină de originalitate, istoria locurilor fiind consemnată de-a lungul comunei primitive, epoca dacică și romană, precum și în perioada prefeudală, cea mai timpurie atestare a satului datează din 1332.
Punctul nostru gastronomic Bucate de Nusfalău vă propune să descoperiți această istorie a noastră, în poveștile tradițiilor gastronomice ale acestor locuri, în care veți găsi un melanj extrem de armonios și apetisant de preparate culinare săsești, romanești , ungurești, alături de alte influente gastronomice.
Dorim sa promovam rețetele străvechi ale bucatelor noastre cu toata responsabilitate, respectând tradițiile moștenite și folosind pentru realizarea preparatelor doar bucate din gospodăria noastră și ale producătorilor și procesatorilor locali din județul nostru. Vedeta gospodăriei noastre este porcul mangalița, din care realizam cele mai multe bucate tradiționale, dar creștem și găini, iar legumele le cultivam singuri în grădina din spatele casei. Creștem porcii mangalița pentru că ne-am dorit să realizam produse sănătoase, care să valorifice calitatea cărnii de porc prin preparate simple, realizate după rețete tradiționale, cu ingrediente puține și de foarte buna calitate. În meniul nostru găsiți cârnați, caltaboși, jumeri, șorici, ciolan și costițe afumate, sarmale cu păsat, dar și deserturi precum plăcinte cu mere sau brânză, haioș sau cornulețe cu untură“, este mesajul transmis de familia Toderic.

SPUNE-TI PAREREA