Cetățenii comunei Șanț sunt revoltați după ce, zilele acestea, au aflat că Primăria și Ocolul Silvic au datorii de miliarde, în condițiile în care vorbim de una dintre cele mai bogate comune din județ, printre primele UAT-uri din țară în ceea ce privește suprafața de pădure. Oamenii nu înțeleg cum s-au acumulat aceste datorii și ce s-a întâmplat în tot acest timp cu banii comunei, având în vedere că nicio investiție importantă nu a fost finalizată în ultimii trei ani.

Primarul Marian Forogău se apropie de finalul mandatului și, până în momentul de față, se poate „lăuda“ doar cu gafe și scandaluri. Dar ultima ispravă a pus lumea pe jar. Consilierii locali de la Șanț au fost convocați în ședință extraordinară și li s-a cerut să voteze pentru ca Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare să garanteze anual cu 43.855 de metri cubi de lemn plata unei datorii de 5,3 milioane de lei la ANAF.

Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii ca și garanție în favoarea Ocolului Silvic Izvorul Someșului Mare a volumului de 43.855 de mc reprezentând volumul anual de recoltare a masei lemnoase aferent anilor 2024-2029 în vederea garantării eșalonării creanței în cuantum de 5.389.102 lei stabilită prin Decizia de Impunere nr. F-BN-414/25-09-2023 privind obligațiile fiscal principale aferente bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale emisă de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud”, se arată în dispoziția primită de consilierii locali.

Se pare că suma ar fi fost imputată de ANAF în urma unui control desfășurat la Ocolul Silvic, când s-ar fi constatat că ocolul silvic ar fi omis să plătească impozitul pe venit timp de vreo 5 ani. Practic, dacă anual ocolul silvic nu plătește echivalentul în bani a 43.000 de mc de lemn, ANAF poate confisca această cantitate.

Consilierii locali au fost revoltați și au refuzat să coopereze pentru a gira pădurea către ANAF.

Nu ne credeți stâta de proști. Nu ne mai băgați în cap să votăm că nu o să votăm. Scurt pe doi. Dacă veneați să să ne aduceți la cunoștință uite ce situație avem la Ocolul Silvic… Nu a venit nimeni cu nicio situație. Acuma când sunt 54 de miliarde aproape de plătit, hopa… Până acuma nu au fost probleme, acuma sunt probleme…“, a spus unul dintre consilieri.

Primarul Marian Forogău susține că la Ocolul Silvic nu au mai fost controale de peste 20 de ani și situația i-a luat pe nepregătite. El susține că trebuie reduse cheltuielile la ocol, dar, în același timp, recunoaște proasta getionare a banilor și spune că o comună cu peste 10 000 de hectare de pădure stă mai prost cu bugetul decât o comună cu 4000 de hectare.

„Dacă o să vreți să funcționăm în continuare în forma în care suntem și eu o să insist cu desăvârșire să reducem cheltuielile pe cât se poate, maxim, la ocol. Nu ne gândim, de exemplu, să nu aveți salarii, trebuie să funcționați să aveți salarii, dar în rest, orice cheltuaială în plus trebuie să fie la bugetul local. Avem de plătit bani la proiecte să le putem finaliza, la drumuri forestiere, la modernizare drumuri comunale . Uite acum suntem la final de proiect cu grădinița, și acolo au fost situații…
Deci ce să vă zic mai mult, și cu privire la angajați, într-adevăr, până la urmă, trebuie gândit foarte bine și găsite soluțiile cele mai bune încât să funcționeze și să avem și noi bani la buget că fără bani degeaba suntem o comună bogată cu 10 500 de hectare, dar dacă nu avem bani la buget… Poate stăm mai slab la buget decât o comună care are 4000 de hectare“, a spus Marian Forogău.

Totuși, lumea se întreabă ce a făcut primarul cu banii comunei, având în vedere că s-au acumulat aceste datorii la Ocolul Silvic, dar nici cheltuielile cu lucrările nu sunt plătite. Dintr-un extras de cont al companiei MIS Grup transmis Comunei Șanț reiese că primăria a acumulta datorii de aproape 8 000 000 de lei! Aceastea s-au adunat din 2021 până în 2023, și reprezintă contravaloarea unor lucrări de construcții.

 

SPUNE-TI PAREREA