Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, clădire situată de Bulevardul Independenței nr. 24 din Bistrița, se va deschide oficial în data de 14 noiembrie. Imobilul construit în 1912 l-a găzduit, în ultimii săi ani de viață, pe fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu. Clădirea a a fost reabilitată recent printr-o investiție de 8,5 milioane lei din bugetul județului. Lucrarea a fost recepționată iar marți, 14 noiembrie, instituția își va lua în primire misiunea.

Clădirea va găzdui evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și va avea și funcție muzeală și de arhivă. Aici fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc).

Programul zilei:

Ora 10.00

Inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu
Vernisajul expoziției ”Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan

Ora 11.00

Simpozion ”Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”
Lansare de carte: ”Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”
Prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud (Centrul Cultural Dacia)

Ora 16.30

”De la tradiție la patrimoniu”, concert susținut de Ansamblul ”Dor Românesc” (Centrul Cultural Dacia)

Citește și:

 

Clădire din 1912, „colorizată“ cu o investiție de peste 8 milioane de lei. Cum au scos la lumină autoritățile din Bistrița casa în care a locuit unul dintre frații lui Mihai Eminescu (FOTO)

 

SPUNE-TI PAREREA