Florin Frijan, un tânăr de doar 18 ani din satul Telcișor, comuna Telciu, a murit strivit de un copac, într-o pădure din Austria. Incidentul a avut loc joi, 9 noiembrie, pe un teren abrupt. Băiatul lucra la pădure, cu un motoferăstrău. Un copac s-a părbușit peste el și, în ciuda eforturilor colegilor săi și a echipajelor de salvare, el și-a dat ultima suflare în pădurea în care muncea pentru o viață mai bună.

Un muncitor forestier în vârstă de 18 ani din România a fost lovit în mod fatal de un copac într-o pădure de lângă Gmünd, joi, 9 noiembrie. Doi colegi de muncă l-au găsit pe tânăr rănit grav. În ciuda măsurilor imediate de salvare, pentru român nu s-a mai putut face nimic.
Munca în pădure este una dintre cele mai periculoase activități din Austria, a avertizat Centrul austriac pentru Prevenirea Accidentelor (KFV).
Motivele frecvente care duc la accidente în timpul lucrărilor forestiere
Distragerea atenției, agitația și neglijența (34%) sunt cele mai frecvente motive de accidentare în timpul lucrărilor forestiere. Sunt urmate de erori de judecată (30%) și de condițiile terenului (12%).
În plus, lucrătorilor li se recomandă să nu plece singuri la muncă. O a doua persoană ar trebui să fie întotdeauna alături de dumneavoastră. Este trist faptul că fiecare al treilea lucrător forestier care moare într-un accident moare singur“, scrie ziarulromanesc.de.

Familia sa a început a început acum formalitățile de repatriere a trupului, urmând ca tânărul să fie înmormântat în satul său natal.

Florin Frijan se alătură listei cu oamenii din Telcișor ce și-au pierdut viața în pădurile Austriei. Anul trecut, în luna februarie, Ionel Cosmuța (22 de ani) a decedat într-un parchet silvic din Wolfsberg iar în 2019, un alt locuitor al satului Telcișor, Grigore Mititel (33 de ani) a decedat tot într-o pădure din Austria, unde se afla la lucru.

În perioada 2015 – 2019, potrivit unui raport al Avocatul Poporului din România nu mai puțin de 535 de muncitori români au fost accidentaţi sau au murit în pădurile din Austria. O parte din familiile lor încă se judecă cu angajatorii austrieci.

Grigore Mititel, un bărbat de 33 de ani din satul Telcișor, județul Bistrița-Năsăud, muncea alături de cumnatul său și de alți români într-o pădure din sudul Austriei, în zona Tirolului de Est, la peste 1.000 km de casă. Pe 4 iunie 2019, o avalanșă de pământ a desprins o stâncă de câteva zeci de kg, care a căzut peste el.
Citeşte întreaga ştire: 535 de muncitori români accidentați sau morți în pădurile din Austria! “Nu l-am mai putut scoate de sub piatră, 5 minute a durat și a fost mort”. Câteva zeci de minute mai târziu, personalul de pe ambulanță a constatat decesul, chiar în inima pădurii.
„Nu l-am mai putut scoate de sub piatră, 5 minute a durat și a fost mort”, a povestit cumnatul său, George Ganea. Bărbatul s-a întors acasă între patru scânduri și a fost îngropat la poalele Munților Rodnei, acolo unde visa să-și clădească viitorul cu banii din Austria, într-o casă vecină cu casa părintească, pe care nu a apucat să o finalizeze.

Un alt tânăr din satul Telcișor, plecat la muncă în Austria, a fost adus acasă mort, după ce un copac a căzut peste el în pădurea unde lucra, lovindu-l mortal. Incidentul s-a petrecut în 2022. Ionel Cosmuța lucra pentru o firmă cu sediul Wolfsberg ce se ocupa de exploatarea lemnului și a murit cu puțin timp înainte să îmlinească 23 de ani. Tânărul era cel mai mare dintre cei 6 băieți ai familiei Cosmuța și lucra în Austria de 3 ani.

 

SPUNE-TI PAREREA