Municipiul Bistrița a făcut miercuri, 8 Noiembrie, primul pas spre înfrățirea cu orașul Kisvarda, o bijuterie ascunsă a Ungariei. Primarul Bistriței, Ioan Turc, și primarul din Kisvarda (Ungaria), Leleszi Tibor, au semnat în acest sens, o declarație de intenție care are ca obiectiv înfrățirea dintre cele două orașe.

Momentul festiv s-a desfășurat miercuri în sala de ședințe a Primăriei Bistrița, iar cele două delegații și-au dat mâna în demersul de consolidare a relaţiei de prietenie şi cooperare dintre Bistrița și Kisvarda. La eveniment au participat delegați ai celor două primării, consilieri municipali, reprezentanți ai bisericilor.

Bun venit la Bistrița delegației conduse de domnul Leleszi Tibor, primarul orașului maghiar Kisvárda!
Am semnat împreună o declarație de intenție premergătoare înfrățirii dintre cele două orașe.
Mai deschiși, mai aproape, în Europa!“, a transmis priamrul Ioan Turc.

Kisvárda (în română Varda) este un oraș în districtul Kisvárda, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria, având o populație de aproximativ 17.000 de locuitori.
Este un oraș mic din nord-estul Ungariei, situat la doar câțiva kilometri de granița cu Slovacia. În ciuda dimensiunilor sale, Kisvarda este o bijuterie ascunsă care așteaptă să fie descoperită de călătorii care doresc să experimenteze cultura autentică maghiară. Una dintre cele mai interesante caracteristici ale orașului sunt Băile Termale Várkertfürdő, o baie unică construită pe locul unui fost castel. Baia are o varietate de piscine interioare și în aer liber, precum și o saună și o baie de aburi. O altă atracție care trebuie văzută în Kisvarda este Castelul Rakoczi din secolul al XVIII-lea, care găzduiește acum un muzeu care prezintă istoria orașului și a regiunii înconjurătoare. Kisvarda este, de asemenea, cunoscut pentru scena sa culturală vibrantă, cu numeroase festivaluri și evenimente care au loc pe tot parcursul anului. Unul dintre cele mai populare evenimente este Festivalul anual de vin și jazz, care are loc vara și oferă vin local și spectacole de jazz live. Alte festivaluri includ Festivalul Internațional de Dans Popular și Festivalul Zilelor Kisvarda, care celebrează istoria și cultura orașului. Indiferent dacă sunteți interesat de istorie, cultură sau pur și simplu să vă relaxați într-un cadru frumos, Kisvarda are ceva de oferit tuturor. Cu străzile sale fermecătoare, localnici prietenoși și atracții unice, orașul este vizitat de tot mai mulți călători care vor să descopere această bijuterie ascunsă în Ungaria.

În prezent, Bistrița este înfrățită cu Besancon (Franța), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria), Wiehl (Germania), Rehovot (Israel), Ungheni și Soroca (Republica Moldova).

SPUNE-TI PAREREA