O analiză meteo a lunilor septembrie și octombrie, în ultimii trei ani, în Bistrița-Năsăud, indică faptul că temperaturile au crescut foarte mult în aceste două luni de toamnă, precipitațiile fiind aproape inexistente.
Analiza a fost efectuată de ONG Meteo.BN, utilizând înregistrările stației meteo din Bistrița. Aceasta este cea mai veche din rețeaua de 30, instalate în județ, astfel că are deja trei ani de înregistrări.
„Şi lucrurile sunt foarte interesante pentru primele două luni ale toamnei. M-am uitat şi la vară dar diferențele, deşi există, nu sunt la fel de vizibile… pentru că sezonul cald oricum este cald ṣi îl percepem aşa… Am ales toamna pentru că e în schimbare foarte mult.
Mă voi referi, la început, la valorile medii, pentru că aici lucrurile susțin trendul pe care îl tot analizăm în ultimii ani. Şi aici datele nu mint, nu sunt influențate de păreri proprii, exprimă un adevăr preluat din teren : vremea se încălzeşte an de an.
2021( IX-X ) : 11.55°C
2022( IX-X ) : 12.25°C
2023( IX-X ) : 15.55°C
Acestea sunt valorile medii lunare înregistrate în lunile septembrie – octombrie. Ne mai mirăm că aşteptăm, la începutul ei, fenomenele de toamnă şi numai nu mai ajung?
Anul acesta luna septembrie a înregistrat o valoare medie incredibilă de 19.2°C cu o maximă lunară absolută de 31°C ! Ca să vă faceți o idee despre amplitudinea diferențelor, media multianuală a lunii septembrie ( 1991 – 2020 ) este de 14.6°. Deci avem aproape 5°C, în plus. Din totalul de 30, 23 de zile au depăşit limita unei zile de vară, 25°C. Majoritatea minimelor sunt peste 15°C, ceea ce pentru zona depresionară în care ne aflăm este o caracteristică a verii.
Zilele, senine, în mare parte, astfel precipitațiile au înregistrat doar 16 l/mp. Mai e septembrie lună de toamnă?
Trecem la octombrie..
Media multianuală ( 1991 – 2020 ) a lunii octombrie, este de 9.1°C. Anul acesta am înregistrat 11.9°C, deci 2.8°C peste. Şi aici, multe zile cu valori estivale ( să nu uităm, e a doua lună, deja, a toamnei ). Avem şi aici 6 zile în care t° s-au apropiat sau au trecut de 25°C, cu o valoare maximă absolută uluitoare de 28.3°C, înregistrată în 21 oct. E o valoare de record pt că ne aflăm, teoretic, în a doua jumătate a toamnei.. Şi aici, foarte puține precipitații, cu doar 47 l/mp.
Ce înțelegem din aceste analize?
Că fața anotimpurilor, aşa cum le ştiam din alte vremuri, dispare. Nu de tot, ci se amestecă temporal. Migrația sezonieră a principalilor parametri meteorologici modifică aspectul vremii, astfel, cu fiecare an care trece, ne dăm seama că, de fapt, nu mai avem fenomenele pe care le-am aştepta în momentele în care ar trebui să se întâmple. Ciclicitatea este dată peste cap, astfel, totul se schimbă.
Şi temperaturile acestea în creştere nu aduc nimic bun, de fapt.. O energie mai mare schimbă sistemul climatic, ecuațiile sunt date peste cap, fenomenele capătă o altă anvergură iar consecința este că statistica, un element care joacă în prognoză, de multe ori un rol important, este dată la o parte. Pentru că, atâta timp cât în trecut altele erau etaloanele, acum totul se rescrie.
O energie mai mare adusă de un aport caloric în creştere amplifică fenomenele meteorologice. Furtunile sunt mai puternice ( ex – furtuna Ciaran de săptămâna aceasta cu rafale de peste 200 km/h în vestul continentului ), secetele se prelungesc, alternanțele rece-cald cresc în intensitate ş.a.m.d.
De abia aştept să treacă lunile de iarnă, pentru că aici diferențele ultimilor 3 ani față de medii sunt încă şi mai acute..pentru zona noastră…“