Rețelele sociale au fost împânzite, duminică seara, cu imagini din diverse zone ale țări unde a fost vizibilă aurora boreală. Fenomenul spectaculos care de obicei este vizibil la latitudini mari, după Cercul Polar, s-a prezentat sub forma unei „draperii” roșii care coboară din cer. Astronomul Adrian Șonka a explicat că aurora care a apărut pe cerul României este efectul unei erupții solare care a avut loc în urmă cu câteva zile.

 

Aurora boreală s-a văzut pe tot teritoriul României, având în verede multitudinea locurilor în care a fost suprinsă în imagini: din vestul țării – Timiș, Bihor – până în est, în Ialomița sau Brăila. Fenomenul a fost vizibil și în Cluj:

Atronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

 

SPUNE-TI PAREREA