Toamna este pe sfârșite, dar încă mai ai timp să admiri ultimele tușe de culoare ale acestui anotimp. Atunci când te afli în mijlocul peisajelor autumnale, toate simțurile tale sunt trezite la viață, iar conexiunea cu priveliștile suprbe ale naturii devine o experiență cu adevărat reconfortantă.

Fiecare copac devine un tablou viu, cu frunze în culori vibrante de roșu, portocaliu, galben și auriu. Această schimbare de culori este precum o sărbătoare a naturii, oferind o adevărată bucurie vizuală.
Frunzele căzute sub tălpile tale produc un sunet crocant și liniștitor în timp ce te plimbi. Aerul rece și proaspăt este plin de arome învăluitoare, cum ar fi mirosul frunzelor uscate și al pământului umed.Toate acestea te conectează la lumea înconjurătoare și te ajută să te relaxezi și să uiți de agitația vieții cotidiene.

Privind cerul toamna, poți observa că soarele are o lumină mai blândă, care creează o atmosferă caldă și mărginită de un albastru profund. Apusurile de soare toamna sunt deosebit de spectaculoase, în culori blajine care îți taie respirația. Aceste momente de grație naturală sunt cu adevărat reconfortante și te fac să te simți conectat la frumusețea lumii înconjurătoare. Este un prilej minunat de a te bucura de toate simțurile tale și de a îmbogăți sufletul cu amintiri pline de culoare și căldură.

Iată câteva locuri din Bistrița-Năsăud unde poți evada pentru o întâlnire cu natura și cu peisajele de toamnă.

1. Cetatea Ciceului, o călătorie în inima singurătății

Cetatea Ciceului este localizată la punctul de întâlnire al teritoriului localităților Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgești și Dumbrăveni. În evul mediu a făcut parte din comitatul Belső-Szolnok. Cetatea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea într-un punct strategic, pe o colină vulcanică de 683 m altitudine, de unde și numele de Ciceu.

Cei mai mulți cunosc povestea Cetății Ciceului ca fiind legată de perioada medievală și numele domnitorilor Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Dar, pe lângă cetate, aici a existat o așezare dacică, un centru meșteșugăresc important și arheologii sunt de părere că zona nu a fost suficient de mult explorată și valorificată din acest punct de vedere.
De altfel, zona nu este suficent explorată nici din punct de vedere turistic, dar tocmai de aici vine farmecul ei, fiind o oază perfectă de liniște și singurătate. Pădurile vaste de foioase, pajiștile blajine și priveliștea de la înălțimea zidurilor cetății vă pot oferi o experiență autumnală de neuitat.

2. Muntele Căsaru – explorează sălbăticia Bârgăului

Traseul turistic Muntele Căsaru, amenajat de curând, vă invită la o călătorie în lumea magică și sălbatică din țintutul Bârgăului. Traseul se situează între valea Blajului la sud-vest, depresiunea Colibița la sud, Izvorul Hânganilor – Șaua Tomnatic – Pârâul Surpătura la est și Defileul Bârgăului la nord-vest, legându-se spre est, dincolo de Șaua Tomnaticului, de culmea Măgurița – Arșița – Dealul Ariilor. În anul 2016 Muntele Căsaru a fost inclus în „Situl Natura 2000 Cușma”, arie naturală protejată de importanță comunitară ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Traseul turistic are o lungime de 16 km (dus-întors), cu o diferență de nivel pozitivă de 803 m (780-1583 m), iar timpul estimativ de parcurs fiind de 5-6 ore vara, respectiv 7-8 ore iarna. De-a lungul traseului puteți admira peisaje care îți taie respirația, arbori seculari, numeroase formațiuni geologice, specii de plante, păsări, reptile și amfibieni, ciuperci, iar dacă sunteți „norocoși” chiar și carnivore mari. Din loc în loc, ne putem informa despre fauna și flora protejată care se regăsește pe muntele Căsaru consultând panourile amplasate de-a lungul traseului. De asemenea, ne putem odihni în locurile special amenajate și răcori cu cea mai pură apă din zonă pe care o găsim în fântânițele de pe traseu.
Munte Căsaru poate fi parcurs cu ușurință chiar și de persoane fără antrenament pe traseele montane și oferă o priveliște unică spre lacul Colibița mărginit, în această perioadă, de pădurile aurii ale toamnei.

3. Comuna Zagra, locul în care poți descoperi frumusețea toamnei rurale

Comuna Zagra se află în partea de nord-vest a județului Bistrița-Năsăud, la poalele Munților Țibleș. Comuna cuprinde satele Zagra, Aluniș, Perișor, Poienile Zagrei și Suplai. Așezarea satelor de-a lungul văilor, pe platouri și culmi domoale, formează un peisaj natural pitoresc ce își păstrează frumusețea nealterată.

În mijlocul acestei frumuseți rustice, casele răspândite pe dealuri creează un aer de căldură și autenticitate.
Lacul Zagra și mai multe biserici de lemn sunt câteva obiective turistice care pot fi vizitate dacă ajungeți la Zagra.
Oricum, chiar și o simplă drumeție prin zonă te va convinge că frumusețea toamnei rurale este o amintire pe care merită să o păstrezi pentru totdeauna. În mijlocul acestui paradis de culori, sunete și mirosuri, simți că ești aproape de natură, îți conectezi sufletul cu ciclul său etern și te îndrăgostești de fiecare clipă petrecută aici.

4. Piatra Corbului, o misterioasă arie protejată în preajma traseului Via Transilvanica

Dacă vreți să profitați de ultimele zile plăcute de toamnă, cu o drumeție nu foarte departe de Bistrița, luați în considerare un traseu pe Via Transilvanica, porțiunea ce trece pe terioriul administrativ al comunei Livezile și pe la Dealul Negru, comuna Cetate.

Zona oferă o paletă impresionantă de priveliști, culori și sezanții: momentele zilei care învăluie copacii într-o ceață deasă, negura misterioasă a zilelor ploioase, lumina cărămizie a soarelui de toamnă printe copacii care au prins, în sfîrșit, culoare, spre finalul acestui anotimp, copleșitoarele apusuri de soare.
Dacă vă abateți de la traseu, puteți descoperi o misterioasă arie protejată, la limita vestică a Munților Călimani, pe teritoriul administrativ al comunei Dumitrița: Piatra Corbului, o rezervație naturală paleontologică.

Aria protejată este reprezentată de un abrupt stâncos, de aproximativ 90 m, format din piroclaste rezultate în urma multiplelor procese de eroziune (acțiunea aerului prin îngheț-dezgheț, temperatură; acțiunea apei prin spălare, șiroire) și gravitaționale (surpare, prăbușire). Peretele prezintă formațiuni vulcanocarstice (grote și goluri), formațiuni erozionale, martori de eroziune și tufuri vulcanice.

În stâncăriile Pietrii Corbului își găsește adăpostul corbul comun (Corvus corax), care însuflețește pesiajul cu zborul amețitor.

5. Agropensiunea Dealul Neamțului, un loc romantic în mijlocul paradisului rural 

În inima naturii, departe de agitația orașului și zgomotul urban, se află o adevărată oază de relaxare și rafinament: Agropensiunea Dealul Neamțului. Situată într-o zonă rurală pitorească, în comuna Rodna, această proprietate te îmbie să descoperi frumusețea liniștii și să te bucuri de toate comoditățile în mijlocul naturii. Aici ești întâmpinat de un peisaj desprins dintr-o poveste de basm. Proprietatea este înconjurată de dealuri acoperite de păduri dese și pajiști care adaugă o notă romantică și relaxantă peisajului. În timpul toamnei, copacii din jur prind culori aurii și roșii, oferind un spectacol de neuitat. Locația emană eleganță și autenticitate, interiorul este amenajat cu bun gust, oferind confort, dar și o panoramă uimitoare a naturii înconjurătoare.

Aici poți avea parte de o experiență autentică și luxurioasă în mijlocul naturii. Este un loc unde te poți deconecta de agitația vieții de zi cu zi și te poți bucura de frumusețea și liniștea naturii, având totuși parte de toate rafinamentele și confortul unui sejur de lux. Este locul ideal pentru a-ți crea amintiri de neuitat și pentru a reveni mereu cu drag în mijlocul acestei oaze naturale.

SPUNE-TI PAREREA