O serie de anomalii au au apărut în ceea ce privește acordarea burselor de merit, în mai multe școli din țară, după o măsură a Ministerului Educaţiei care prevedea ca 30% din elevii unei clase să primească burse, indiferente de media obținută. Astfel, s-a ajuns ca în unele clase să primească burse de merit elevi cu note de 2 și 3, în timp ce elevi cu medii peste 9 să nu primească nimic. Acest lucru a stârnit nemulțumiri încă din primele săptămâni de școală când mai mulți profesori, elevi și părinți au remarcat acest lucru.

Aproximativ 140 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud primesc burse de merit, deşi au medii sub 5, potrivit datelor transmise luni de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). Dintre aceştia, opt au medii între 2 şi 2,99, 26 au între 3 şi 3,99, iar 102 au între 4 şi 4,99, conform Agerpres.
În judeţ sunt acordate 6.428 de burse de merit pe baza mediei anuale sau, în cazul elevilor de clasa a noua, pe baza mediei de admitere, cele mai multe fiind încasate de elevi cu medii între 9,50 şi 10 (3.364 burse), urmaţi de 1.269 elevi cu medii între 9 şi 9,49 şi de 1.055 elevi cu medii între 8 şi 8,99, potrivit sursei citate.

ISJ Bistriţa-Năsăud a informat că mai sunt acordate 652 de burse de merit în baza premiilor obţinute la olimpiade şi competiţii şi 28 de burse de excelenţă olimpică.

Cele mai numeroase burse sunt, însă, cele sociale, şi anume 14.706, din care 10.385 pentru copii din familii cu venituri reduse, 1.841 pentru copii cu părinţi divorţaţi, 899 pentru copii orfani de un părinte şi 725 din motive medicale, mai notează Agerpres. De asemenea, în județ sunt acordate 15 burse pentru participarea şcolară a unor mame minore şi 1.553 de burse tehnologice.

Ministerul Educaţiei a solicitat Inspectoratelor şcolare să transmită până luni, 30 octombrie, situaţia pe fiecare categorie de bursă, iar pentru bursele de merit o defalcare pe tranşe de medii. După analizarea acestor date, ar urma să se facă propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar care au dus la apariţia „unor anomalii”, a declarat secretarul de stat Florian Lixandru pentru Agerpres.

Cel mai recent caz semnalat a fost în presa locală din Sibiu: doi elevi, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Marcel Ciolacu: Am văzut situația total anormală. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat zilele trecute. „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern de vineri, 27 octombrie.

„Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a continuat premierul.