În vremuri în care tendința este de a elimina religia din școli și Biserica se confruntă cu un declin al imaginii, prima școală privată ortodoxă din Bistrița a câștigat încredere și a stârnit interesul mai multor părinți.
Proiectul inițiat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, acoperă, latura educativă, dar și filiera socialăși culturală. Școala funcționează într-o clădire renovată de pe strada Alexandru Odobescu din Bistrița și aici învață 42 de copii, de clasa pregătitoare, clasa întâi și clasa a doua.
„A fost un test faptul că părinții au venit și au avut încredere în noi“
„Școala Primară Sfântul Stelian este o școală înființată din anul 2021, prin ordin de ministru și ne bucurăm foarte tare că pe harta școlilor din Bistrița a apărut și această școală. Este o școală nouă și ceea ce promovăm noi aici sunt valorile școlii, în special moral creștine și vrem să creștem aici niște copii bine educați pentru care să primeze toleranța, să primeze armonia, să crească așa cum ne dorim, odată cu școala și să ajungă niște oameni deosebiți ai societății. Nu suntem o școală altfel pentru că respectăm curriculumul național, însă avem și un opțional care reprezintă specificitatea acestei școli: copiii participă la Sfânta Liturghie, vinerea și, astfel, noi credem că educându-i cu aceste principii morale și creștine, copiii noștri vor deveni niște adulți responsabili așa cum ne dorim cu toții.
Religia în școală face parte din curriculumul națioanl și nu am avut din partea părinților vreo reținere pe această temă. Doar prin acel opțional ei merg și puțin la biserică. Dar nu suntem o școală confesională.
Pentru noi, chiar la început, de la înființarea școlii, a fost un test faptul că părinții au venit și au avut încredere în noi atunci când am înființat școala. Întotdeauna le-am mulțumit pentru asta pentru că a fost o noutate și pentru noi. Însă acum, mai ales că ne-am mutat în casă nouă, lumea ne percepe altfel, avem deja a treia clasă în acest an, avem pregătitoare, clasa întâi și clasa II-a, și astfel, părinții au început să întrebe, au venit să stea de vorbă cu părinții copiilor care sunt înscriși la noi și se pare că suntem destul de căutați“, a declarat Irina Matei, directoarea școlii, pentru Observator BN.
Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița funcționează în clădirea Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” care a fost inaugurat luni, 23 octombrie 2023, de la ora 13:00.
După cum a consemnat Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, inaugurarea a avut loc „în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a reprezentanților autorităților locale, județene și centrale, a elevilor și a cadrelor didactice, precum și a altor binefăcători și colaboratori“.
Lucrările efectuate la clădirea centrului s-au desfășurat în perioada 2017-2023 și au permis configurarea suprafețelor utile astfel încât beneficiarii să desfășoare activități educative în condiții optime și la standarde ridicate.
Încurajarea voluntariatului ca model al creștinismului
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba de binecuvântare a clădirii, înconjurat fiind de un sobor de clerici. Totodată, ierarhul a rostit și un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect.
„Acest complex găzduiește multiple activități și este casa unor proiecte dezvoltate și în dezvoltare din dragoste pentru copii și din responsabilitatea noastră de a contribui la educația oferită generațiilor următoare. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, Centrul social-educativ a primit numele primului protopop ortodox al Bistriței, Grigore Pletosu (1848-1934), în amintirea bogatei sale activități pastorale, didactice, edilitare și culturale derulate în județul nostru. Inima centrului este reprezentată de Școala Primară „Sfantul Stelian”, care a fost găzduită în ultimii doi ani de alte școli. Activitățile derulate în cadrul acestui proiect includ organizarea de cursuri pentru învățământul primar și, pe viitor, pentru cel gimnazial și liceal, dar și un variat program de activități extracurriculare, pentru care le mulțumim colegilor profesori care au acceptat să facă parte din echipa acestei tinere școli și au investit efort și timp pentru acest demers, dar și părinților pentru încrederea acordată. Păstrând registrul de dezvoltare socio-culturală a copiilor și tinerilor prin intermediul educației formale, informale și non-formale, în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” vom coordona diverse activități pentru tineri. Intenția noastră, prin acest centru multifuncţional este să configurăm un nucleu de formare şi colaborare între tineri, consolidând o comunitate de practică şi încurajând voluntariatul ca model al creştinismului”, a spus pr. Tudor Mudure, managerul școlii.
În semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile depuse în reabilitarea centrului, Părintele Mitropolit Andrei a oferit o serie de distincții și diplome tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Coordonatorul proiectului și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian” , a precizat preotul Tudor Mudure-Iacob a primit „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, consilierul onorific al premierului României în domeniul relațiilor economice internaționale – Victor Ponta și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului – ec. dr. Sorin Câlea au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan a primit „Certificatul Eparhial de Ctitor”. De asemenea, alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.
Cei doi ierarhi ai Eparhiei Clujului au primit din partea conducerii școlii câte o plachetă în semn de recunoștință pentru implicarea și susținerea proiectului educativ.
„Aici, în clădirea care îi poartă numele primului protopop ortodox al Bistriței, își desfășoară activitatea 3 clase primare a școlii “Sfântul Stelian”, într-un sediu modern și dotat la standarde europene.
În semn de apreciere pentru eforturile depuse în reabilitarea centrului ÎPS Andrei a oferit domnului Victor Ponta, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Coordonatorului proiectului și managerului Școlii, preotului Tudor Mudure-Iacob i-a fost acordată “Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
Mulțumesc, ÎPS Andrei pentru Distincția “Certificatul Eparhial de Ctitor”, mă onorează și mă obligă în același timp să continui munca și proiectele de dezvoltare din #PoartaTransilvanieiBistrițaNăsăud.
Mulțumim pentru grija acordată educației prin păstrarea valorilor creștine, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și PS Benedict Bistrițeanul.
De asemenea, îi mulțumim domnului prim-ministru, Victor Ponta, pentru tot sprijinul și implicarea în transformarea în realitate a acestui proiect.“, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Evenimentul festiv s-a încheiat cu momentul de predare a cheii, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a înmânat cheia directorului – prof. înv. Irina Matei și elevilor Școlii Primare ,,Sfântul Stelian”, dorindu-le succes la învățătură și rezultate pe măsură.