Clădirea de pe strada Independenței nr. 24 din Bistrița care va adăposti Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu a fost finalziată și urmează să fie recepționată marți, 24 Octombrie. Clădirea carea datează din 1912 a intrat într-un proces de reabilitare fiind redată orașului cu un aspect nou, gata să-și îndeplinească misiunea de a gădui săli de expoziții, colecții de carte veche, manuscrise, săli de cercetare etc.
După recepția lucrării, clădirea urmează să fie amenajată în conformitate cu noua sa destinație.

Clădirea este o investiție a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Casa, construită în 1912, cea în care şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului Mihai Eminescu, Matei Eminescu, a fost atribuită Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Clădirea este destinată unui compartiment specializat, cu săli de expoziţii, săli de cercetare, colecții de carte veche, manuscrise, dactilograme, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, o bibliotecă de artă, etc.)

Aici vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, George Călinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Șerban Cioculescu, N. Steinhardt, Nicolae Balotă, Ana Blandiana, o parte din arhiva familiei Pillat, A.E. Baconsky, Nichita Stănescu, Dana Dumitriu, Mihai Zamfir, Petru Poantă, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ion Alexandru, Dorin Tudoran, Viorica Nișcov, Ion Horea, Gheorghe Tomozei, Ion Oarcăşu, Radu Petrescu, Ben Corlaciu, Zaharia Sângeorzan, Radu Călin Cristea, Octavian Soviany, Mircea Braga, Rodica Braga, Radu Țuculescu, Viorel Mureșan, Liliana Ursu, Horia Bădescu, etc.). Nu vor lipsi publicaţiile şi cărţile cu autografe de la mari personalităţi culturale.

Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.) vor avea şi ei spații speciale, cu date și documente despre viața și opera lor.

Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu de la Bistriţa… va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu donații personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii avînd oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie care va fi integrată în circuitul turistic, astfel încît toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.”, a spus Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc din Bistrița.

Matei Eminescu, fratele poetului Mihai Eminescu, se naște la 20 noiembrie 1856 în Ipotesti, fiind al zecelea copil, din cei 11, al lui Gheorghe si Ralucăi Eminovici. Se stabilește la Bistrița în anul 1924, Str.Suburbiului, nr.21, astăzi str.Independentei nr.24. Aici se stinge din viață, cinci ani mai târziu.

 

 

SPUNE-TI PAREREA