Un atelier de brodat, cusut și împletit va funcționa permanent la Castelul Teleki din Posmuș, unind generații într-o îndeletnicire relaxantă și creativă.

„Vă invităm începând cu 1 noiembrie 2023 să pătrundeţi într-un spaţiu atipic pentru un castel la Centrul Multicultural Castelul Teleki • Posmuș. Expoziţia vernisată în luna august în cadrul festivalului ArtCast Teleki – Câţi vecini poate avea un castel? îşi va schimba formatul şi va deveni atelier de brodat, cusut şi împletit. Va avea un caracter permanent, vizitatorii castelului vor putea participa la activităţile atelierului pe parcursul săptămânii în funcţie de orarul de vizitare oficial“, au anunțat reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Conform sursei citate, atelierul va fi dotat cu maşini de cusut funcţionale (maşina de cusut Sienger de la începutul sec. XX şi una contemporană) pe care atât vizitatorii cât şi locuitorii satului Posmuş le pot utiliza atunci cand au nevoie.
„Veţi cunoaşte modele, motive, tipare specifice mediului rural tradiţional, cât şi elemente de croitorie şi broderie recuperate din atelierul de broderie şi confecţii care funcţiona la Posmuş în perioada comunistă. Pornim așadar de la lucruri simple care vor sta la baza unor creaţii realizate de fiecare participant, dublate de istorii locale cu care suntem siguri că fiecare dintre voi se poate identifica lăsând în atelierul nostru povești din toată țara. Vă vor înconjura obiecte care poartă energia oamenilor care le-au folosit în trecut, emoţia şi maiestria cu care au fost realizate.
Caietul atelierului vă aşteaptă pentru a scrie scurte istorii şi de a ne împărtaşi modele, tiparele cunoscute de voi de la părinţi și bunici pe care vă promitem să le valorificăm în viitor.
Vă invităm să vă bucuraţi de imagini din expoziţia care stă la baza acestui atelier. Obiectele din cadrul expoziţiei sunt din casele oamenilor din sat şi de la Parohia Ortodoxă din Posmuş. Expoziția aceasta există datorită lor şi le mulţumim că s-au bucurat să fie prezenţi în sălile castelului cu obiecte locuite de istorii personale şi familiale din Posmuş“, a mai transmis Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA