Două evenimente captivante vor avea loc în perioada 13-15 octombrie la Beclean și la Băile Figa. Zeci de pasionați de tir cu arcul se vor întâlni în parcul Balnear Băile Figa la Campionatul Național de Arc Istoric.

De asemenea, la herghelia Beclean va avea loc întrunirea LIF (Lipitan Internațional Federation), un eveniment internațional de mare anvergură în domeniul creșterii cailor din rasa Lipițan, ocazie cu care se vor dezbate probleme de creștere și ameliorare a rasei.

„Această rasă culturală este cea mai veche rasă de cai europeană, formată în Lipizza, pe teritoriul actual al Sloveniei, începând cu sfârșitul secolului XVI, de către Casa de Habsburg.

Simpozionul se va încheia cu un spectacol ecvestru deosebit de frumos, unde noblețea și rafinamentul sunt evidențiate prin reprezentațiile executate de către echipele ecvestre atât călare, cât și la atelaje. Va fi o defilare de „titani” în care se elogiază acest prieten și partener istoric: calul. La evenimentul demonstrativ vor evolua cai de la Herghelia Sâmbăta de Jos și din Herghelia Beclean, din rasa Lipițan.

Spectacolul va avea loc în data de 14 octombrie între orele 15-18. Intrarea este liberă și este invitat, fără restricții, orice doritor“, se arată într-un comunicat de presă.

„Becleanul va găzdui în perioada 13-15 Octombrie două evenimente deosebite!
La Parcul Balnear Băile Figa are loc în perioada 13-15 Octombrie Campionatul Național de Arc Istoric Proba 3D, eveniment care întrunește zeci de pasionați de tir cu arcul din întreaga țară, ce vor demonstra împreună arta și precizia acestui sport într-un cadru natural de excepție!
Totodată, va fi un eveniment internațional de mare anvergură în domeniului creșterii cailor din rasa Lipițan, și anume întrunirea LIF (Lipitan Internațional Federation) la Herghelia Beclean. Simpozionul se va încheia cu un spectacol ecvestru deosebit de frumos, o defilare de cai din rasa Lipițan, exemplare de la Herghelia Beclean și din Herghelia Sâmbăta de Jos – sâmbătă, 14 octombrie, între orele 15:00 și 18:00.
Vă așteptăm!“, a transmis primarul Nicolae Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Rasa de cai Lipițan face parte din patrimoniul imaterial UNESCO, după ce la 1 decembrie 2022, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reunit la Rabat, în Maroc, a decis și înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Tradițiilor de creștere a cailor de rasă lipițană din cele 7 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria), în care acest patrimoniu este păstrat activ și neîntrerupt. Rasa de cai Lipițan pe teritoriul României datează din 1874, când a fost mutată herghelia imperială din Ungaria pe un domeniu la Sâmbăta de Jos. In prezent rasa Lipițan la noi în țară se găsește la hergheliile din Sâmbăta de Jos și Beclean.
    Herghelia Beclean a luat ființă in anul anul 1970 când a fost organizat aici un depozit de armăsari de montă , care a stat la baza înfiintarii in anul 1978 a hergheliei propriu-zisă, axată la început pe creșterea unei rase pentru caii de muncă (Semigreu Românesc). Abia începând cu anul 1993, în herghelie se crește și calul din rasa Lipițan. In prezent Herghelia Beclean este profilată pe creșterea și ameliorarea raselor Semigreu Românesc și Lipițan varietatea colorată (negru și murg).

SPUNE-TI PAREREA