Deputatul în Parlamentul European (PPE), Eugen Tomac, președintele PMP, vorbește, într-un interviu, despre dificultățile pe care le au de înfruntat fermierii români, dar și despre soluțiile ce trebuie implementate pentru a-i sprijini.

I: Fermierii români traversează o situație foarte dificilă, mai ales după războiul declanşat de Putin în Ucraina. Cheltuilile au crescut, veniturile lor au scăzut abrupt, iar acest lucru a dus la multe proteste si discuții in ţară. Cum se vede întreaga situație de la Bruxelles?

 Eugen Tomac: Este unul dintre subiectele centrale la Bruxelles şi mă bucur că pot spune asta. Însă, în mod evident, nu poţi înţelege cu adevărat situaţia dacă nu ai contact cu cei direct afectați. Încă de la începutul acestei crize, eu am avut întâlniri şi discuţii directe cu reprezentanți ai agricultorilor, atât la Bruxelles, cât şi la București. În virtutea acestor discuții, am cerut oficial Comisiei Europene să aloce suma de 100 de milioane de euro pentru fermierii români. Probabil vă amintiți acea situație absolut nedreaptă pentru noi, când România a primit suma cea mai mică pentru a compensa pierderile, doar 10,05 milioane. Am avut o comunicare oficială cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen şi am primit asigurări că Uniunea Europeană va continua să-i sprijine pe ai noștri, acordând prioritate acestei problematici sensibile.

Să nu uităm că prin România au trecut peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina. Ţara noastră şi celelalte statele membre vecine cu Ucraina s-au mobilizat in mod impresionant pentru a atenua consecințele îngrozitoare ale războiului declanșat de Rusia. Solidaritatea a fost fără precedent şi așa trebuie să rămână. Însă este datoria fiecărui stat să îşi apere cetățenii. Statul român trebuie să fie mult mai atent la nevoile acestui sector, cu măsuri care să îi sprijine cu adevărat, cu subvenții care să ridice de pe umerii lor poverile mult prea grele.

Totodată în declarațiile sale, europarlamentarul prezintă importanța finanțării și necesitatea unui Plan Național pentru Agricultura Românească, astfel lămurind problema importului pentru alimentele de bază și oferind soluții inovatoare.

I: Probabil tot din cauza lipsei de viziuni am ajuns astăzi să importam peste 70% din produsele de bază…

Eugen Tomac: Vorbim într-adevăr despre o discrepanță dintre potențialul agriculturii romanești şi starea ei reală. În total, peste 60,7 miliarde de euro pleacă anual din țară, în buzunarele altora. Avem în România toate condițiile naturale pentru ca noi, românii, să ducem o viață bună. Să mâncăm bine și sănătos. Suntem în topul țărilor cu cea mai întinsă suprafață arabilă din Europa. Avem un potențial agricol uriaș. Cu toate acestea, 80% dintre fructele pe care le mâncăm zilnic sunt produse in alte tari. Producem roșii în România, însă în cele din urmă, mâncăm roșii din Italia, Spania sau Turcia. România importă roșii străine în valoare de 113 milioane de euro anual. Alt exemplu, cartofii; 60% dintre cartofii pe care îi găsim în comerț sunt cartofi din import. Astfel, românii ajung să plătească anual peste 64 milioane de euro producătorilor străini.

Cum am ajuns în această situație? În primul rând, pentru că agricultura românească a fost constant şi continuu subfinanțată. Statul nu a avut şi nu are o viziune şi o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung. In lipsa acestor elemente (politici valide si buget suficient alocat), fermierii noștri nu dispun de tehnologia necesară pentru producție, stocare şi procesare. Nu avem nici sisteme de irigație eficiente, nici destule sere încălzite.

Prin urmare, costul producerii alimentelor românești este mare. De aceea se vând ori la preț prea mare la raft, ori nu intra deloc pe rafturile magazinelor. Iar la export – este valabilă aceeași situație: fermierii romani sunt obligați să își vândă produsele la preț mic doar ca sa nu rămână cu marfa nevândută. Avem aici ca exemplu, situația mierii romanești. Deși apicultorii noștri sunt in topul celor mai importanți producători de miere din Uniunea Europeană – sunt nevoiți sa o vândă ieftin la export, pentru ca nu au suficiente mijloace de a o procesa. În loc sa vindem produsul final, exportăm strict materia primă. În plus, lanțul de distribuție este lung, fermierii nu colaborează suficient in cooperative agricole şi acest lucru înseamnă ca produsul agricol ajunge la raft abia după ce a trecut prin mâinile multor alți intermediari. Si acest lucru se reflectă in prețul ridicat al produsului final cumpărat de către consumator.

Agricultura modernă nu se face după ureche. Statul trebuie sa facă mai mult pentru agricultura şi producția românească. Avem nevoie de mai multe subvenții pentru fermieri si de un plan național care sa asigure predictibilitate si rentabilitatea produselor românești. Promisiunile nu țin de foame. Agricultorii românii au nevoie de soluții, nu de demagogie politică.

În ultima parte a interviului  Eugen Tomac  vorbește despre importanța PAC și Granturile Europene Disponibile pentru Modernizarea Agriculturii Românești.

 I: Cum sprijină Uniunea Europeana agricultura românească? Ce oportunități există pentru fermierii romani astăzi?

Eugen Tomac: Politica Agricolă Comună (PAC) este epicentrul sprijinului european pentru agricultura romanesca, iar grupul PPE din Parlamentul European a fost dintotdeauna alături de fermieri, apărându-le interesele. Scopul acestei politici comune este sa creeze condițiile necesare pentru ca agricultorii sa își poată produce alimentele, iar cetățenii europeni sa se bucure de securitate alimentară.

Trebuie sa ne amintim însă ca agricultura are implicații mai vaste dincolo de producția de alimente. Modul in care facem agricultura are un impact direct asupra comunităților rurale, asupra oamenilor din mediul rural și asupra resursele sale locale. Agricultorii sunt cei care dau viață satului românesc. Si pentru ca agricultura si producția de alimente sunt un domeniu complex care are nevoie de o multitudine de resurse (de la mașini, clădiri, combustibili, îngrășăminte și îngrijiri medicale pentru animale, pana la spatii si dispozitive de prepararea, prelucrarea și ambalarea a produselor alimentare) – acesta reprezintă o sursa bună pentru locuri de munca in mediul rural.

Revenind la oportunitățile disponibile fermierilor romani – acestea sunt numeroase. Doar in acest an, de exemplu, agricultorii au posibilitatea să aplice la o mulțime de granturi disponibile prin șapte linii de finanțare in valoare de peste 1 miliard de euro. Aceste granturi sunt susținute prin fonduri europene si vizează modernizarea agriculturii in Romania. Astfel, granturile vizează sistemele de irigații, fermele de animale, investiții în livezi, cursuri de agricultură, procesare și marketing de produse agricole și pomicole, precum și bani pentru tinerii fermieri.

Detaliile sunt disponibile atât pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cat si pe site-ul AFIR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

https://www.madr.ro/

https://www.afir.info/

 

Sursa foto: eppgroup.eu

SPUNE-TI PAREREA