Bistrița va avea, de anul acesta, propriul ei „TIFF“. Un nou festival de film se naște la Bistrița, sub numele de FYIFF (FOR YOU INTERNATIONAL FILM FESTIVAL).

Evenimentul va avea loc la Bistrița de joi, 12 octombrie până duminică, 15 octombrie în trei locuri cheie ale orașului: Palatul Culturii George Coșbuc, Cinema Dacia și Turnul Dogarilor. Aici se vor proiecta producții cinematografice pline de substanță, dar vor avea loc și întâlniri cu invitați speciali din domeniu.

Vom trăi împreuna o experiență culturală unică, o întâlnire între atmosfera fermecătoare a orașului medieval Bistrița și pulsul pasionaților de cinema. Orașul gazdă face parte din cele 7 cetăți medievale, fiind unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania și renumit pentru breslele de meșteșugari. Orașul și-a păstrat o parte din Castelul medieval și vom avea deosebita onoare de a proiecta filme pe o parte a zidului cetății medievale de la Turnul Dogarilor, dar și la Palatul Culturii, un alt loc plin de istorie care a oferit emoții si trăiri profunde prin toate momentele artistice pe care le-a găzduit.
Nu in ultimul rând, o locație emblematica pentru iubitorii de cinema din Bistrita, activa din anii 70’ , Cinematograful Dacia, va fi un punct de întâlnire in fiecare zi a festivalului“, au transmis organizatorii.

PROGRAM COMPLET AICI! 

„Acest festival vine să răspundă unei cereri din comunitate. Știu că mulți bistrițeni au plecat la diferite festivaluri de film din țară, mai aproape sau mai departe, pentru că sunt mulți iubitori de film. După ce am organizat festivaluri cât se poate de reușite pe componenta muzică, teatru, poezie, eu cred că un festival de film – mai ales internațional – este bine venit la Bistrița. Mă aștept ca publicul bistrițean să participe într-un număr mare și mă aștept ca feedback-ul să fie unul foarte bun. Locațiile unde vor avea loc proiecțiile sunt Palatul Culturii, Cinematograful Dacia și Turnul Dogarilor. Inițiatorii acestui festival sunt Gavril Țărmure, manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” şi director al festivalului, Octavian Dăncilă, director artistic, Mariam Hamdy, profesor la Universitatea Americană Cairo și consultant artistic, și Robert Herineanu prezent pe componenta de design grafic. Nu facem un lucru de mântuială, nu am gândit un festival prin care să bifăm. Venim cu ceva autentic, cu un concept cât se poate de generos și vă asigur că întotdeauna excludem diletantismul”, a declarat primarul Ioan Turc, vineri, într-o conferință de presă.

Alături de primarul Ioan Turc, la conferința de presă au fost prezenți și Gavril Țărmure și Octavian Dăncilă, director artistic al FYIFF, care au oferit amănunte despre prima ediție a acestui festival.

În cadrul festivalului vor exista și două cine-concerte: „Aventurile Prințului Achmed”, un film de animație creat în Germania anului 1926 de Lotte Reiniger, cu interpretare live de către Danaga (Daniel Aga) un muzician din Cluj, cunoscut de public de pe compilațiile Subcarpați, și „Studentul din Praga”, un thriller german iconic din 1913, cu acompaniamentul formației CelloFun, narat live de Irina-Margareta Nistor.

Pentru publicul tânăr vor fi organizate și workshop-uri de regie și producție film unde vor învăța să facă un scurtmetraj cap-coadă. Unul dintre aceste workshop-uri va fi condus de Mariam Hamdy care îi va avea ca invitați pe Gabi Suciu, producătoare de film de la Atelier De Film din București și pe Lendita Zeqiraj, regizoare și artist vizual, câștigătoare a premiului național pentru regie în Kosovo.

Nu în ultimul rând, pentru publicul tânăr și pentru toată familia vor exista proiecții de film sâmbătă și duminică (14 și 15 octombrie) de la orele 11:00 și 13:00, la Cinematograful Dacia incluzând animații precum „Legendarium”, făcute în primele studiouri de animație din România înființate în 2012 în Ținutul Secuiesc.

„Pe viitor ne dorim să creștem acest festival și să avem mai multe secțiuni, inclusiv scurtmetraje și o secțiune competitivă pentru regizori emergenți”, a mai spus Octavian Dăncilă.

Intrarea la proiecții va fi pe bază de bilet cu prețuri de la 30 lei pentru cine-concerte, 20 lei pentru proiecții filme și 10 lei pentru proiecțiile dedicate copiilor, incluzând și proiecții cu acces liber.

SPUNE-TI PAREREA