Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a transmis azi o avertizare privind înșelăciunile online cărora le-au căzut victime mai mulți bistrițeni în în ultima perioadă. Pe internet și rețele sociale s-a generalizat modul de operare prin folosirea de reclame privind platforme de tranzacționare false care promovează investiții în criptomonede sau acțiuni la companii de renume. Oamenii „investesc“ sume importante pe aceste platforme false, în speranța unui câștig spectaculos într-un timp record.

Internetul și folosirea telefoanelor mobile de tip smartphone, precum și a rețelelor de socializare au devenit un aspect aproape indispensabil vieții contemporane, dar accesul facil în mediul virtual vine la pachet și cu anumite riscuri.

Astfel, pe lângă facilitarea desfășurării anumitor activități și metodele de fraudare au devenit din ce în ce mai răspândite, sofisticate și mai diversificate.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud aduce la cunoștința cetățenilor faptul că pe internet și rețele sociale s-a generalizat modul de operare prin folosirea de reclame privind platforme de tranzacționare false care promovează investiții în criptomonede sau acțiuni la companii de renume și care, sub pretextul unor câștiguri financiare substanțiale, prin achiziționarea și investirea în acțiuni, obligațiuni, active financiare sau monede virtuale, solicită inițial plata unor mici sume de bani (cel mai frecvent 200-250 euro sau dolari americani) urmată de cereri pentru sume tot mai mari sub diverse pretexte. În urma acestor viramente, persoanele dornice de câștiguri substanțiale și rapide transferă sume de bani importante și ajung la un moment dat să nu poată retrage sumele investite sau să le fie preluat controlul asupra propriilor conturi bancare ce sunt golite de fonduri și să devină astfel victime ale unor fraude.

Cele mai folosite platforme de acest gen: CLAIR CAPITAL LTD, MERRICKS INVEST, WIZZ CAPITAL dar și ERREMA INVEST, NEOCAPITAL sau LIMBOFINANCE, GUARDIANINVEST, BT-TRADE, G-IN.CC sunt câteva dintre cele mai recente astfel de platforme de false investiții, având caracteristic faptul că sunt adesea schimbate pentru a preveni să devină de notorietate metoda de fraudare“, se arată într-un comunicat de presă al poliției.

SPUNE-TI PAREREA