Viețile pacienților cu cancer se scurg pe holurile spitalelor de oncologie unde așteaptă cu orele ca să aibă acces la tratament. Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au eșuat în a-și respecta promisiunea privind Planul Național pentru Combaterea Cancerului, semnalează organizația Declic care are peste 1 milioan de membri activi. Pentru a-i scoate din adormire pe politicieni, activiștii Declic i-au propus să aducă în fața guvernului 153 de saci cu „cadavre“, numărul aproximativ al pacienților care mor zilnic în România din cauza cancerului.

PUTEȚI DONA AICI PENTRU REALIZAREA CAMPANIEI!

Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au eșuat în a-și respecta promisiunea privind Planul Național pentru Combaterea Cancerului. Au trecut 2 luni de când au anunțat public că vor fi gata normele de aplicare, dar ele nu există nici astăzi. Și nici nu sunt în stare să anunțe vreun orizont de timp pentru publicarea lor.

Pentru a-i scoate din adormire pe cei doi politicieni, am realizat un sondaj cu membrii Declic interesați de subiect. În unanimitate, cei aproape 6.000 de respondenți au spus că trebuie să acționăm urgent, iar 58% dintre ei și-au dorit să organizăm o acțiune de protest.

Așa că ne-am reunit întreaga echipă și ne-am gândit la o acțiune care să șocheze pe toată lumea. Zilnic, în România, 153 de oameni mor din cauza cancerului. Mor cu zile deși mulți ar fi putut să fie salvați dacă aveam un plan național eficient de combatere a acestei boli necruțătoare.

Un plan care să includă prevenție și tratamente de ultimă generație, personalizate pentru fiecare caz în parte, așa cum există în străinătate. Or, în România, viețile pacienților cu cancer se scurg pe holurile spitalelor de oncologie, unde așteaptă cu orele să aibă acces la tratament.

Dar adevărul dureros din spitalele de oncologie e prea departe de realitatea premierului, preocupat de reforma fiscală și de problemele din partid. Așa că am decis îl confruntăm cu realitatea oamenilor obișnuiți, chiar la locul său de muncă.

Îi vom duce sub ferestrele Guvernului, în Piața Victoriei, 153 de saci. Înăuntru vom introduce manechine care par a fi niște cadavre. Cei 153 de saci reprezintă numărul celor ce mor fără acces la tratament eficient, în fiecare zi de mandat al lui Rafila. Această imagine nu poate fi ignorată de premierul Ciolacu și de oricine lucrează la Guvern. Imaginează-ți reacția lui la cafeaua de dimineață, băută în biroul său din Palatul Victoria, când va vedea pe geam un morman de cadavre. Poate asta îl va determina să priceapă câte vieți sunt pierdute din cauza birocrației și a dezinteresului ministrului său, Alexandru Rafila.

Vom aduce cu noi, alături de saci, și două pancarte uriașe cu mesajele „153 de oameni mor zilnic de cancer. Ciolacu, Rafila, vouă chiar nu vă pasă?” și „153 de oameni mor zilnic de cancer. Deblocați odată Planul Național pentru Combaterea Cancerului!”. Vom descărca sacii începând cu ora 8 dimineața, când e cel mai intens circulată piața și când angajații vin la Guvern. Îi vom ține în piață toată ziua, până când se va face întuneric. Astfel, acțiunea noastră va fi văzută și de cei care trec prin zonă, de altfel una dintre cele mai aglomerate intersecții din București.

De asemenea, vom chema presa la eveniment și vom face un clip video, pe care apoi îl vom promova pe rețelele de socializare, inclusiv pe paginile Guvernului și Ministerului Sănătății. Mi se face pielea de găină numai când mă gândesc la impactul imaginii, surprinsă de un fotograf profesionist.

Ca să punem tot acest plan în aplicare, avem nevoie de aproximativ 14.000 de lei. Vom plăti 8.000 de lei pentru achiziționarea figurinelor de plastic în mărime naturală și pentru sacii în care le punem. Vom avea de achitat și costul închirierii dubei care le va transporta în Piața Victoriei și restul recuzitei de protest. De asemenea, vom angaja un fotograf și un videograf care să surprindă acțiunea și vom folosi imaginile în reclame pe internet.

Am reușit să strângem o parte din bani de la cei care au răspuns la sondaj și au donat după completarea acestuia. Însă banii strânși nu sunt suficienți pentru a realiza tot ce ne-am propus.

De aceea, te invit și pe tine să contribui cu ce sumă consideri, ca să ne ajuți să realizăm acest eveniment. Vei pune, astfel, umărul la presiunea necesară pentru obținerea Planului Național de Combatere a Cancerului. Și, când pacienții români vor fi tratați acasă așa cum sunt în restul țărilor din Europa, ne vom putea mândri cu reușita noastră. Pentru că toți bolnavii de cancer au dreptul la tratamente inovatoare, la locuri în spitale și la tratament personalizat.

Cu cât strângem banii mai repede, cu atât vom organiza mai repede evenimentul în Piața Victoriei. Iar fiecare zi pierdută, în care nu îi convingem să publice normele, înseamnă alte sute de vieți pierdute“, au transmis reprezentanții organziației.

SPUNE-TI PAREREA