Daniel și Floris sunt doi tineri din Bistrița pasionați de sport și, în mod special, de box. Pe cei doi îi unește o poveste despre preietenie și pasiunea pentru sport și sunt hotărâți să revoluționeze acest domeniu. Ei și-au deschis recent o sală de box ultramodernă, cu cele mai noi dotări din domeniu. Dar nu vor să se oprească aici. Visul lor este să creeze campioni și, pentru ca acest lucru să fie posibil, vor înființa un club de box la care copiii și tinerii să se poată legitima, să se înscrie la competiții și să facă performanță.
Asociația pe care au înființat-o în acest scop se numește „CLUB BOX HOM BISTRIȚA“ și mai au de parcurs câțiva pași până la inaugurarea clubului.
Deocamdată, au inugurat sala de box „Titanii- House of Movement“, special concepută în aşa fel încât antrenamentele să fie adaptate pentru fiecare nivel. Echipamentele din dotarea sălii sunt noi și profesionale, iar cei care vin aici pot să își desfășoare antrenamentele în cele mai bune condiții.
„Noi suntem patru băieți, de fapt, afiliați, Mihai şi Alex, care se ocupă de sala de forță şi TRX, iar o ramură separată formăm eu şi Dani, care ne ocupăm de Sala de Box – ,,Titanii House of Movement”. Împreună, toți patru formăm ,,House of Movement”, adică întregul concept“, a explicat Floris Domide, unul dintre inițiatori.
O idee pornită de la nevoia de competiție
Ideea unui club de box care să treacă la un nou nivel a pornit de la experiența lui Daniel Borgovan ca tânăr antrenor. El a observat că pentru mulți dintre elevii săi nu era de ajuns doar să învețe mișcări, era nevoie de ceva mai mult: spiritul de competiție!
„Eu am început să antrenez, ṣi am observat că aici sunt băieți bunicei, chiar cu potențial bun pe partea de competiție. La un moment dat a venit un copil la mine şi m-a întrebat: «Da noi nu avem competiții, dinastea…meciuri?». M-a amuzat ṣi totodată m-a şi inspirat în acelaşi timp, aşa că i-am răspuns: «nu avem pentru că momentan nu avem cum, dar o să avem». Îmi ziceau «bă, tot ne antrenăm aicea, ne batem între noi, da ce facem…nu ne batem şi cu alții? Și i-am dus la nişte meciuri contra celor de la Dej unde au făcut o impresie bună “, a povestit Daniel.
Floris este și el elevul lui Daniel, dar între timp i-a devenit și asociat.
„Totul a început la antrenamente. Daniel mă antrena cu toate cunoṣtinţele lui despre box şi nu numai, iar eu îmi dădeam mereu interesul. Am încercat să îl ajut pe Dani să îşi gestioneze puțin mai bine oamenii, pentru că veneau foarte mulți la box. Iar la un moment dat a venit propunerea lui de a crea Clubul Sportiv de Box. Practic, ne împlinim un vis, de a antrena noua generație“, a spus Floris.
Daniel și Floris se străduiesc să aducă un concept nou în domeniul în care activează, să îmbunătățească în permanență condițiile de antrenament și să fie la curent cu toate noutățile, atât pe partea de antrenament, cât și în ceea ce privește dotările sălii. Ei își iau cunoștințele de la cei mai buni antrenori de box din lume.
„În primul rând, venim cu noi cunoṣtințe pe partea de antrenament, ne documentăm tot timpul de la antrenori de top din afară, dar ne mai uităm mult şi la meciuri, le analizăm şi venim tot timpul cu informații, cunoştințe noi şi antrenamente adaptate mereu la actualitate şi benefice pentru sportivi. Punem accentul la fel de mult pe toate elementele cheie care ajută sportivul să progreseze, încălzire, antrenament, dar şi recuperare, astfel încât sportivul să poată da mereu randamentul maxim. Deci informații noi, actualizate,ne asigurăm că aici creăm un colectiv unit, bazat pe respect şi disciplină. Asta e cel mai important până la urmă“, spune Daniel.
„Sala noastră de box Titanii- House of Movement este concepută şi gândită în aşa fel încât antrenamentele să fie adaptate pentru fiecare nivel. Pe lângă faptul că sala este nouă, echipamentul nou ṣi profesional, igiena este un factor important la noi.
Antrenamentele sunt gândite in aşa fel încât să te antrenezi pentru ceva specific, dar în moduri diferite. Asta rezumă faptul că suntem doi antrenori tineri, cu scopul de a atinge țelul fiecăruia , dar mai ales să formăm copiii, tinerii ṣi chiar seniorii pentru perfomanțe mari. Pun accentul pe faptul că, deşi predăm același lucru ( o lovitură, o mişcare, o combinație), o facem in moduri diversificate. Pe noi ne recomandă, în primul rând, trecutul pe partea sportivă, oamenii cu care ne-am antrenat şi care ne-au antrenat. Şi, nu în ultimul rând, echipa Fight Performance unde ṣi termin cursul de antrenori“, a adăugat Floris.
O pasiune pornită de la bătaie luată în adolescență
Deși pare greu de crezut, Daniel nu a fost un tânăr pasionat de sport, de la început. Obișnuia să fugă de la orele de sport până într-o zi când o experiență neplăcută l-a făcut să își schimbe optica.
,,Dacă pot să încep aşa…uite, mie nu mi-a plăcut sportul, fugeam de la orele de sport. Bă, mă bătea directorul. El era şi profesorul de sport de la Rodna, acolo am făcut şcoala. Bă, ne bătea profu’ de sport efectiv, numai să stăm la oră,…n-aveam nici o treabă.
Şi cum a început totul. Aveam vreo cinsprezece ani jumate, eram în clasa a IX-a, iar la un moment dat, pe o stradă din oraş m-am trezit înconjurat de vreo zece băieți care m-au cam bătut. De atunci am zis că trebuie să învăț să mă apăr cumva, aşa că următoarea zi m-am dus la box. În prima zi, am făcut sparring cu cel mai bun de la sală de acolo, care avea se antrena deja de câteva luni, se vedea că se pricepe. Dar după prima ,,luptă” de antrenament am prins curaj, adică am văzut că pot boxa şi eu, bine. Ce crezi, a doua zi când am mers la şcoală aveam deja un ochi umflat. În următoarea zi, la antrenament, motivat fiind de ce reuşisem cu o zi în urmă mi-am zis, «Ie’, no hai, umflă-mi-l şi pe ăstalalt!» Am luat-o uşor, uşor, primele trei luni tot cu el m-am antrenat. La un moment dat, când mergeam la şcoală purtam ochelari. Dar după vreo trei, patru luni, am avut primul meci, era ceva cupă la Târgu Mureş. Deci m-am bătut cu un băiat…ăla ştiu că luase locul III la naționale, şi m-am luptat cu el, aşa cât ştiam io’, da aveam voință, din prima repriză până în ultima. Şi cred că dacă nu era din Târgu Mureş, mi-ar fi dat mie meciul, că oarecum, dacă erai din zonă erai un pic avantajat față de cei care nu erau, iar după meciul ăla, antrenonorul meu a văzut un potențial mare în mine. Şi după concursul de la Mureş, al doilea concurs l-am avut aici, la Bistrița, l-am câştigat fără drept de apel, iar după tot am câştigat. Am ajuns la un cumul de vreo opt zeci de meciuri, iar după patru ani am devenit deja ,Campion Național. Am ajuns să am meciuri , în Italia de vreo cinci ori, Franța, Ungaria, Polonia, Germania, Spania etc. Aproape prin toată Europa am avut turnee. Reuṣisem chiar locul IV la Balcaniadă“, este povestea lui Daniel.
O poveste despre prietenie, fair play și un vis devenit realitate
„House of Movement“ este povestea de succes a unor tineri pe care îi unește prietenia, pasiunea pentru sport și spiritul de echipă.
„Oamenii din spatele acestui proiect sunt Dani, Mihai, Alex si eu. Povestea este una oarecum melancolică pentru că acesta a fost visul meu şi a lui Dani, dar, totodată, este o poveste fericită. Inițiativa au avut-o băieții de la «House of Movement», Mihai şi Alex, care şi-au investit din timpul lor încat să performenze în TRX şi multe alte cursuri importante în formarea de tineri: tonifierea muṣchilor, un stil de viață sănătos. S-au dedicat şi au muncit pentru țelul lor. Dani este prietenul lor si aṣa au ajuns să colaboreze. Prima dată au avut o sala mai mică, la etajul 1 unde a prins contur familia noastră. Eu m-am lipit de Dani, venind zilnic la antrenament. Într-o zi mi-a propus să îl ajut un pic în coordonarea personanelor ṣi la antrenamente. Iar mai târziu a venit ziua cea mare, în care, cu ajutorul băieților de la House of Movement ne-am mutat într-o sală mare, performantă şi pentru viitor. Ne-am hotarat ca eu cu Dani să gestionăm sala de box cât ṣi să performăm, iar baietii să-şi continuie treaba cu sala de TRX şi specificul antrenamentelor lor. Suntem într-o relație foarte bună. Încercăm să ne ajutăm şi să venim cu idei noi pentru viitorul în sportul bistrițean“, a povestit Floris.
Noi nu ne batem, noi ne luptăm
„Proiectul nostru are ca scop îndeplinirea țelului fiecăruia, pe partea sportivă, promovarea sportului cât şi promovarea spiritului de luptator ce zace în fiecare dintre noi. Am pornit la drum cu scopul de a scoate oamenii din starea de confort şi să formăm cât mai mulți sportivi de performanță care să atingă cele mai înalte trepte în sportul numit Box. Boxul este o artă nobilă şi trebuie tratat cu respect. Noi nu ne batem, noi ne luptam“. (Floris Domide)
„Vrem să educăm cât mai mulți copii pe partea asta de sport, să-i disciplinăm, să-i ajutăm să se disciplineze singuri, să şi gândească înainte să dea cu pumnul, adică asta e şi ideea…Şi sā-i ducem cât mai sus, pe pe cele mai înalte podiumuri, Naționale, Internaționale Mondiale, nu contează. Dar speranța mea e la Olimpiadă. Să reprezentăm Bistrița, țara, şi de ce nu, de ce să nu fim noi cei mai buni până la urmă? Suntem tineri, cu un bagaj de cunoştințe amândoi“ (Daniel Borgovan)
Sala de box „Titanii- House of Movement“ se află pe Str. Libertății nr. 49 E Bistrița
WhatsApp +40754827734