Un eveniment religios a avut loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, în comuna Sânmihaiu de Câmpie din Bistrița-Năsăud. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării noii case parohiale.

De la ora 12:00, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Sfeștaniei la noua casă parohială din localitate, construită în ultimii cinci ani cu sprijinul Primăriei Comunei Sânmihaiu de Câmpie și a altor binefăcători.

Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean (fiu al satului), preotul paroh Ioan Grigore Mănarcă, precum și alți preoți invitați.

 

„Întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune, în Biserică, este cel mai important lucru din această viață“

Preotul paroh al comunei Sânmihaiu de Câmpie se află în comunitate de șase ani și este un îndrumător pentru cei care încă se mai bizuie pe Dumnezeu și au grijă de latura spirituală a vieții.

Misiunea preotului este esența popovăduirii Lui și a cuvântului Lui și prezența preotului este absolut necesară penteu că întărește oamenii n credință, îi fortifică, le dă gânduri bune și îi ajută în permanență. Îi vizitez pe oameni la casele lor, îi ascult, le dau un sfat, îi poftesc să vină la Biserică. Dar nu vin decât cei care sunt în deplinătatea puterilor fizice pentru că sunt și oameni mai în vârstă care ar vrea să vină, și-ar dori, dar nu pot din cazua bolilor și a bătrâneților. Sunt deja neputincioși. Merg, îi vizitez, îi spovedesc, îi cuminec.
Este important să avem aplecare spre viața spirituală pentru că este însuși sensul vieții noastre, dacă ne gândim la ceea ce ne așteaptă dincolo de mormânt, ne dăm seama că viața spirituală este cel mai important lucru. Toate lucrurile acestei lumi sunt trecătoare, sunt pieritoare, pe când întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciun, în biserică este cel mai important lucru din această viață. Dacă îl cunoaștem pe Dumnezeu aici, avem șansa să ne întâlim cu el și dincolo“, a spus preotul Ioan Grigore Mănarcă pentru Observator BN.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Ioan Grigore Mănarcă, iar doamnei preotese Claudia Mănarcă i-a oferit o icoană cu Maica Domnului. Primarul Comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrilor Consiliului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

La rândul său, preotul paroh Ioan Grigore Mănarcă a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea casei parohiale. În semn de prețuire și recunoștință, Părintelui Mitropolit Andrei i-a oferit o icoană cu Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, pomenit mâine în calendarul ortodox.

Tot sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 11:00, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată în cursul anului 2023, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Sânmihaiu de Câmpie, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Brăteni.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, parohul comunității – preotul Alin Ionel Pașca, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile comunității. Astfel, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Alin Ionel Pașca. Primarului comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Epitropul parohiei Radu Iosif și domnul Cristian Moldovan au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnul Vasile Alboi a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.

Localitatea Brăteni este filie a Parohiei Ortodoxe Budurleni.

SPUNE-TI PAREREA